Ti si mi bila najlepše stvorenje koje postoji jer od ČOVEKA ništa savršenije nema
Ti si mi bila najlepše stvorenje koje postoji jer od ČOVEKA ništa savršenije nema
Prijatelj je samo onaj koga možete da pozovete u gluvo doba noći.
~ Marlen Ditrih
ČETIRI SVEĆE
''Četiri sveće su gorele polako. Bila je tišina i mogao se čuti njihov razgovor.
Prva sveća reče: „Ja sam MIR – ljudi me ne uspevaju sačuvati, nema potrebe da gorim, mislim da ću se ugasiti.“ I odmah se ugasila.
Druga sveća rekla je: „Ja sam VERA – nažalost, mnogi ljudi imaju površnu veru i ja ih ne zanimam, nema smisla da gorim i dalje.“ Tek što je to izgovorila, dunuo je lagani povetarac i ugasio je.
Treća sveća je žalosno progovorila: „Ja sam LJUBAV – nemam više snage, ljudi često zaboravljaju na mene.“ I istog momenta se ugasila.
Nedugo zatim u sobu je ušlo dete. „Šta je ovo?„, upitalo je dete. „Trebalo je da gorite do kraja.“ I rekavši to, počelo je plakati.
Tada se oglasila četvrta sveća: „Ne boj se, dok god ja gorim, moći ćemo da upalimo ostale sveće. Ja sam NADA...''
"Bojimo se samo onoga što volimo."
Lav Nikolajevič Tolstoj
"Uvek obrati pažnju na tuđa osećanja... posebno na osećanja onih koje voliš najviše... i upamti... Tišina uvek sakriva najveći plač.“
Najbolje se osećam među jednostavnim ljudima pred kojima mogu odbaciti svoje oklope,
zaboraviti komplekse i opreznost,
s kojima se mogu smijati, reći sve što mislim, ne plašeći se da će me pogrešno shvatiti.
Srećom,ima takvih ljudi, i ja im se uvijek neobično radujem.
Meša Selimović
Jednoga dana povede otac svoga sina na selo da bi video kako na svijetu ima mnogo siromašnih ljudi. Njihova porodica bila je vrlo bogata i dječak je mogao imati sve što je poželio.
Proveli su dan i noć na farmi na kojoj su živjjeli vrlo siromašni ljudi,
Kad su se vratili kući, otac je upitao sina:
– Kako ti se svidio izlet?
– Bilo je jako dobro.
– A jesi li vidio kako ljudi mogu biti siromašni? – nastavio je otac.
– Da!
– I, šta si naučio? – nije odustajao otac.
– Vidio sam da mi imamo jednog psa, a oni četiri. Mi imamo bazen koji se prostire do pola dvorišta, a oni imaju potok koji nema kraja. Mi imamo uvozne svjetiljke u vrtu, oni imaju zvijezde. Mi imamo vidik do ograde, a oni imaju čitav horizont, cijele planine i doline.
Kad je dječak završio, otac nije znao šta bi rekao. Ostao je bez riječi, a sin je samo nastavio:
– Hvala ti oče što si mi pokazao koliko smo siromašni!
"Nedelje su uvek najteže u svojoj čudesnoj lakoći. Ostalim danima možeš pobeći sa stotinama izgovora, ali nedelji...nikada.
Njen mir nosi ogledalo svih tvojih nemira."
Martina Mlinarević Sopta
Pažljivo osmotri svaki put.
Oprobaj ga koliko god puta smatraš da je potrebno.
A onda upitaj sebe,
i samo sebe,
Ima li ovaj put srca?
Ako ima,onda je taj put dobar.
Ako nema,uzaludno je tratiti život na njega...