Koliko vredimo ?!
Nameće mi se ovo pitanje vrlo često u ovom virtuelnom svetu,u kojem ima mnogo onih koje tek zaista upoznajem,jer naivno verovah da su oni ,oni koji jesu.Setih se zanimljive priče,iz 1001 i jedne noći,koja bi se uklopila u ova razmišljanja,i možda na neki način opravdala potrebu mnogih da budu ono što nisu,a želeli bi...ili da ne budu ono što jesu,a ipak jesu :
Neki čovek stiže pred Bajezidova vrata, te pokuca.
"Koga tražite?", upita Bajezid.
"Bajezida,"odgovori ovaj.
"Siromah čovek"; reče Bajezid, "i ja ga tražim vec trideset godina , ali od njega ni traga ni glasa."
Ako je verovati mudracima,tri puta vode do mudrosti ,razmišljanje - ono je najplemenitije,vaspitanje,koje je najlakše i iskustvo - ono je najneugodnije.Zaista zna biti,kada previše veruješ u lični sud zasnovan na pretpostavci da su svi oko tebe poput tebe,oni koji jesu i kakvi su.....ali,nisu.Najteža stvar pored iskustva,je gajiti iluzije....mislim da upravo pokušavam jednu takvu razbiti.Ali,one se teško razbijaju,kada se ukorene i nadju svoje mesto na plodnom tlu koje se zove naivnost.
Ima i onih koji gaje i podhranjuju iluzije,ali pri tom nisu ni malo naivni,jer iluzijama hrane sopstveni ego,a njega je teško zadovoljnim ostaviti.Dodjemo na ovaj svet planirani ,ili ne,rodjeni iz ljubavi ,ili ne,ali čisti i nepatvoreni,donesemo samo ono što su nam preneli roditelji,genima.I sve bi bilo u redu da na tome i ostane,ali ne ostaje.
Počnu nam lepiti etikete,kao da smo roba u radnji,nameću nam stavove ,roditelji prvenstveno,kakvi bismo trebali biti,šta oblačiti,kakvu muziku slušati,koja literatura je podobna,a koja nije,sa kakvim ljudima se družiti po svaku cenu,a sa kojima ne - ni u primisli.
Uče nas vrednostima i načinima vrednovanja po sopstvenom modelu...
kako vrednovati ljude,po bogatstvu,po statusu,po tome kakav položaj imaju u društvu,ili u kakvom društvu se kreću,po njihovoj lepoti,ili po tome koliko im je "teška" diploma, kakva im je boja kože,da li su im plava krvna zrnca.....
Radi nam to društvo,država,učitelji,rodjaci,lažni autoriteti.I svi to pravdaju potrebom da od nas naprave ono što oni misle da bi od nas trebalo biti,da nas oblikuju po sopstvenoj meri i vrednosti,da budemo ono što oni misle da bismo trebali biti.Zbog toga mi se čini,da mnogi od nas žive promašene živote,u kojima su ono što nisu,ili ne znaju kako do onoga što jesu,zbog toga prečesto pribegavamo sklonosti ,da za naše uspone i padove "okrivljujemo" druge,a ne sebe,jer smo imali najmanje šanse upravljati sami sobom,uglavnom su se svi trudili da upravljaju nama.
Ego - to sam Ja.Ma nisam(iako bi trebalo tako biti)....ego je nešto što je izvan nas,a ne nešto što je u nama,uticaj spolja koji smo vremenom usvojili i verujemo da je ono naša istina.
Kako su nas modelirali !? Ubedili su nas da smo ono što posedujemo.Verujući u ovu "istinu",potrošimo život akumulirajući sve i svašta,i što nam treba i što nam ne treba,gomilamo mrtve stvari,uvećavamo posed,imanje,kupujemo novu tehniku,nove automobile,cipele,parfeme,i sve što nam pod ruku dodje... i počnemo verovati da ako više imamo,to više i vredimo.Merimo našu vrednost po onome koliko imamo ,a ne po onome što jesmo,vredimo onoliko koliko posedujemo.....ali!!...šta se dešava onda kada to što posedujemo izgubimo??Da li to znači da izgubivši sve ,ni mi više ništa ne vredimo??
Onda su nas ubedili da smo mi ono što radimo.Ovde bi trebalo da verujemo da vredimo onoliko koliko radimo,pa što više radimo,to smo vredniji.Oni koji ništa ne rade,ništa ni ne vrede.Kada nas ljudi pitaju,šta radimo,nakon dobijenog odgovora,oni nas rangiraju na nekoj njihovoj skali ,i u zavisnosti od toga šta radimo,dodeljuju nam i vrednost.I po tome nas doživljavaju kao ljude koji imaju vrednost stvari,upotrebnu vrednost.Kao da je čistač ulice manje vredan od lekara.....šta se dešava sa prosjacima !?,zar oni nemaju nikakvu ljudsku vrednost?!
Jako je važno,kažu,ne zaboraviti veliku istinu - ti si ono što drugi misle o tebi....da nije tužno,možda bih se i nasmejala,ali nije smešno.Od svega ,ovo još i najviše opterećuje,jer ,priznaćete,nije ni malo lako biti vredan onoliko koliko te drugi vrednuju.Ako te više hvale,više vrediš,ako te više poštuju,više vrediš,ako imaš visok položaj u društvu,više vrediš,ako imaš dobru reputaciju,više vrediš....ali ...položaj naš na njihovoj lestvici je ono što oni misle o nama,a ne ono što mi mislimo o sebi.Nikakav uticaj na njihov stav ne možemo ostvariti,a to opet otvara pitanje s početka.Ne možemo sopstvenu vrednost meriti mišljenjem drugih,jer mišljenja njihova su izvan nas,a mišljenja ima svuda oko nas i ni na jedno ne možemo uticati.Ima onih koji se trude nametnuti sopstvenu vrednost po onome što drugi misle o njima,i po količini onih koji identično misle.Vrednost svakog čoveka ,odredjuje on sam ,jer ni jedna nije izvan njega,sve su u njemu.I u zavisnosti kako se prema njima odredjuje,tako i podiže ili spušta sopstvenu vrednost,u sopstvenim očima,a onda i u očima drugih.
Ti si ono što poseduješ ?? - poseduješ samo ono što daš.Misao je jedino što istinski poseduješ,do trenutka dok je ne izgovoriš.
Ti si ono što radiš ??- nijedan pilot nije više vredan od rudara.
Ti si ono što drugi misle o tebi??-ne budi ono što misle da jesi,već budi ono što jesi,pa i ono što ne bi želeo da jesi,a ipak jesi,jer samo tako ćeš biti čovek vredan poštovanja .
Uvodni post je možda predugačak,ali ne znam kako kraće napisati.Neke od sopstvenih stavova sam navela pri kraju.
Koliko vredimo,kako vrednujemo sebe i kako i po čemu vrednujemo druge ?