e sinoć je na nekom od onih naučnih kanala bila emisija o
pompeji.
to je jedno od najnajnaj mesta koja sam u životu video.
nisam mogao ni da pretpostavim da to tako izgleda.
ma počevši od veličine sačuvanog grada, kuća, ostalih objekata, ulica, umetnosti...
tumarao sam onim ulicama kao ošinut, zavirivao gdegod... i nigde da nađem zamerku.
čvrsto stojim iza toga da su tada ljudi bolje živeli nego danas. nisu imali struju, telefon i internet, ali koji će im... svaka od onih kuća je bila bolja od rupa u kojima danas živimo.
ovo im je kujna. obično je to bila prva prostorija u koju se ulazi sa ulice. dalje prolazi vode u ostale prostorije, po pravilu obavezno kupatilo, pa pozadi u oslikanim zidovima ograđeno dvorištance, gde se neretko nalazi bazen:
evo još jedne kujne koja nam je poslužila kao šankić:
a ovo je nešto što bih nazvao kupatilom, prostorija u okviru kuće sa ''kadom'':
ulice su planski pravljene, uglavnom prave pravilnu mrežu, popločane su, imaju nagib da njime otiče voda, imaju trotoare, a imaju i pešačke prelaze.
možda se u pozadini fotografije može videti jedan od tih pešačkih prelaza koji su napravljeni od kamenih blokova otprilike kao današnje ''zebre'', pa su kolski točkovi mogli da prolaze između dva kamena:
inače imali su sve po redu što se podrazumeva za jedan grad te veličine - hram ovoga, hram onoga, koloseum, gimnazijum, trg jedan, trg drugi, amfiteatar... ovo je amfiteatar:
e i ja svašta bezveze objašnjavam... pa normalno da je amfiteatar. nije bazen.
a ono iza mene je planina koja je napravila sav taj belaj:
ovo su posledice belaja. ne mogu ti opisati osećaj koji čovek ima dok gleda ta lica, zagrljene ljude, decu i majke... te neću ni pokušavati da objasnim.
a evo tu su i neke amfore. ono u staklenoj vitrini je cuko:
ih, mogao bih do sutra da pokušavam da objasnim kakav je utisak sve ostavilo na mene. ali da ne gnjavim...