Status :
Registrovan : Aug 2009
ДУШÐÐОВ ЗÐКОÐИК
ДУШÐÐОВ ЗÐКОÐИК
Oвај Законик поÑтављамо од правоÑлавног ° Ñабора нашега, Ñ Ð¿Ñ€ÐµÐ¾Ñвећеним патријархом, гоÑподином Јанићијем, и Ñвима архијерејимРи клирицима, малима и великима, и Ñа мном, благоверним царем Стефаном, и Ñа Ñвима влаÑтелима царÑтва ми, малима и великима. Овима Ñу законима одредбе.
1. О хришћанÑтву:
Ðајпре за хришћанÑтво. Овим начином да Ñе очиÑти хришћанÑтво.
2. О женидби:
ВлаÑтела и други људи да Ñе не жене без благоÑлова од Ñвога архијереја, или да Ñе благоÑлове од оних које Ñу архијереји поÑтавили изабравши их за духовнике.
3. О Ñвадби:
Ðиједна Ñвадба да Ñе не учини без венчања, а ако Ñе учини без благоÑлова и упита цркве, такови да Ñе разлуче.
4. О духовној дужноÑти:
И за духовну дужноÑÑ‚ нека Ñе Ñваки човек покорава Ñвоме архијереју и нека га Ñлуша. Ðколи Ñе ко нађе Ñагрешивши цркви или преÑтупивши што било од овога Законика, хотимице или нехотице, нека Ñе покори и иÑправи цркви, а аколи Ñе оглуши и уздржи од цркве и не уÑхтедне иÑпунити црквена наређења, тада да Ñе одлучи од цркве.
5. О проклињању хришћанина:
И епиÑкопи да не проклињу хришћане за духовни грех; нека пошаље двапут и трипут ономе да га изобличи, а ако не поÑлуша и не уÑхтедне Ñе поправити духовном заповешћу, потом да Ñе одлучи.
6. О јереÑи латинÑкој:
И за Ñ˜ÐµÑ€ÐµÑ Ð»Ð°Ñ‚Ð¸Ð½Ñку, што Ñу обратили хришћане у азимÑтво, да Ñе врате опет у хришћанÑтво, ако Ñе нађе ко пречувши и не повративши Ñе у хришћанÑтво, да Ñе казни како пише у закону Ñветих отаца.
7. О јереÑи латинÑкој:
И да поÑтави Велика црква протопопе по Ñвима градовима и трговима, да поврате хришћане од јереÑи латинÑке, који Ñу Ñе обратили у веру латинÑку, и да им даде заповеÑÑ‚ духовну и да Ñе врати Ñваки у хришћанÑтво.
8. О латинÑком попу:
И поп латинÑки, ако Ñе нађе, обративши хришћанина у веру латинÑку, да Ñе казни по закону Ñветих отаца.
9. О полувершима:
И ако Ñе нађе полуверац, који је узео хришћанку, ако уÑхте, да Ñе крÑти у хришћанÑтво, а ако Ñе не крÑти, да му Ñе узме жена и деца и да им Ñе даде део куће, а он да Ñе изагна.
10. О јеретику:
И ко Ñе нађе као јеретик, живећи међу хришћанима, да Ñе ожеже по образу и да Ñе изагна, а ко би га тајио, и тај да Ñе ожеже.
11. О духовницима:
И епиÑкопи да поÑтаве духовнике по Ñвима парохијама, и градовима, и Ñелима. И ти духовници да Ñу они који Ñу примили благоÑлов на духовништво од Ñвојих архијереја, везати и решити, и да их Ñвако Ñлуша по црквеноме закону, а они духовници, које ниÑу поÑтавили за духовнике, да Ñе изагнају и да их казни црква по закону.
12. О Ñуду:
И у духовном предмету Ñветовњаци да не Ñуде, ко ли Ñе нађе од Ñветовњака да је Ñудио у духовном предмету, да плати триÑта перпера; Ñамо црква да Ñуди.
13. О епиÑкопима:
И митрополити, и епиÑкопи, и игумани да Ñе не поÑтављају митом. И ко Ñе нађе да је митом поÑтавио митрополита, или епиÑкопа, или игумана, да је проклет и онај који га је поÑтавио.
14. О игуманима и калуђерима:
Игумани да Ñе не збацују без учешћа цркве. Као игумани по манаÑтирима да Ñе поÑтаве добри људи, који ће дом божји подизати.
15. О киновијÑком животу:
Игумани да живе по киновијама, по закону, договарајући Ñе Ñа Ñтарцима.
16. О монашком животу:
И на тиÑућу кућа да Ñе храни у манаÑтирима педеÑет калуђера.
17. О калуђерима:
И калуђери и калуђерице, који Ñе поÑтрижу, а живе по Ñвојим кућама, да Ñе изагнају и да живе по манаÑтирима.
18. О монашком поÑтригу:
И калуђери, који Ñу Ñе поÑтригли као земљаци из облаÑти те цркве, да не живе у тој цркви, него да иду у друге манаÑтире; да им Ñе даје храна.
19. О збацивању раÑа:
И калуђер који збаци раÑе, да Ñе држи у тамници, док Ñе опет не врати у поÑлушноÑÑ‚, и да Ñе казни.
20. О врачарима, који тела мртвих Ñпаљују:
И људи, који враџбинама узимају из гробова, те их Ñпаљују, то Ñело, које то учини, да плати вражду, а ако буде поп на то дошао, да му Ñе узме поповÑтво.
21. О продавању хришћанина:
И ко прода хришћанина у иноверну веру, да му Ñе рука отÑече и језик одреже.
22. О црквеним људима:
ВлаÑтеоÑки људи, који Ñеде по црквеним Ñелима и по катунима, да пође Ñваки Ñвоме гоÑподару.
23. О црквеном Ñпровођењу:
Црквама да нема Ñпровођења (поноÑа) оÑим када иде куда цар, тада да га прате.
24.
И ако Ñе нађе црквени управник који је узео мито, да Ñе уништи.
25. О управљању црквама:
Црквама да управља гоÑподин цар, и патријарх и логотет, а други нико.
26. О оÑлобођењу цркава:
Цркве Ñве, што Ñе налазе у земљи царÑтва ми, оÑлободи царÑтво ми од Ñвих работа, малих и великих.
27.
И цркве царÑке да Ñе не подлажу под цркве велике.
28. О храни убозима:
И по Ñвима црквама да Ñе хране убоги, како је упиÑано од ктитора, а ко их од митрополита, или од епиÑкопа, или од игумана не уÑхрани, да Ñе одлучи од Ñана.
29. О калуђерÑком животу:
И калуђери да не живе изван манаÑтира.
30. О чупању црквенога човека:
И отÑад да ниједна влаÑÑ‚ не почупа калуђера или човека црквенога, и ко преÑтупи ово за живота и по Ñмрти царÑтва ми, да није благоÑловен; ако је ко што коме крив, да га тера Ñудом и парницом, по закону, ако ли га почупа без Ñуда, или кога удари да плати ÑедмоÑтруко.
31. О поповима:
И попови баштиници да држе Ñвоју баштинÑку земљу и да Ñу Ñлободни, а оÑтали попови, који немају баштине, да им Ñе даду три њиве по закону, и да је капа поповÑка Ñлободна, аколи више узме од те земље, да работа црквама по закону.
32. О људима црквеним:
Љyди црквени, који држе црквена Ñела и земље црквене, а прогнали Ñу меропхе црквене или влахе, они који Ñу разагнали људе, да Ñе вежу, и да им Ñе узме земља и људи, и да их држи црква, докле Ñкупе људе које Ñу разагнали.
33. О Ñуду људи црквених:
Црквени људи у Ñвакој парници да Ñе Ñуде пред Ñвојим митрополитиРа, и пред епиÑкопима и игуманима, и која Ñу оба човека једне цркве, да Ñе Ñуде пред Ñвојом црквом, а аколи буду парничари двеју цркава, да им Ñуде обе цркве.
34. О Ñелу меропашком:
И што Ñу Ñела меропшине царÑтва ми по Загорју и иначе, црквени људи да не иду у меропшине, ни на Ñено, ни на орање, ни на винограде, ни на једну работу, ни на малу, ни на велику; од Ñвих работа оÑлободи их царÑтво ми, нека работају Ñамо цркви; ко ли Ñе нађе да изагна метохију на меропшину, и оглуши Ñе о закон царÑтва ми, томе влаÑнику да Ñе Ñве одузме и да Ñе казни.
35. О управљању црквама:
И предаде царÑтво ми игуманима цркве да управљају Ñвом кућом, и кобилама, и коњима, и овцама, и Ñвим оÑталим, у Ñвему да Ñу Ñлободни, што је прилично, упутно и правично; и како пише хриÑовуљ Ñветих ктитора.
36. О црквеном закону:
И да поÑтаве по црквама закон општежитијÑк и калуђерима у манаÑтирима, према томе какав је који манаÑтир.
37. О митрополитÑРом упућивању:
И екÑарÑи Ñветовњаци да не буду, да их не шаљу митрополити по поповима, ни да воде митрополитÑРе коње по поповима, него да шаљу митрополити по два калуђера по поповима, да духовно упућују и да црквени доходак узимају од попова, какав је од баштине.
38. О иÑхрани коња:
И отÑад и унапред ждрепци и коњи царÑтва ми да Ñе не дају црквама, ни црквеним Ñелима на храну.
39. О влаÑтели и влаÑтеличићРма:
ВлаÑтела и влаÑтеличићР, који Ñе налазе у држави царÑтва ми, Србљи и Грци што је коме дато царÑтво ми у баштину и у хриÑовуљи, и што држе до Ñвога Ñабора, баштине да Ñу Ñигурне.
40. О хриÑовуљима:
И Ñви хриÑовуљи и проÑтагме, што је кому учинило царÑтво ми, и што ће кому учинити, и те баштине да Ñу Ñигурне, као и ранијих правоверних царева, да Ñу Ñлободни Ñ ÑšÐ¸Ð¼Ð°, или под цркву дати, или за душу оÑтавити, или продати кому било.
41. О умрлој влаÑтели:
Који влаÑтелин узима децу, или опет и не узима децу, те умре, и по његовој Ñмрти баштина пуÑта оÑтане, где Ñе нађе од његовога рода до трећега братучеда, тај да има његову баштину.
42. О баштини Ñлободној:
И баштине Ñве да Ñу Ñлободне од Ñвих работа и данака царÑтва ми, оÑим да дају Ñоће и војÑку да војују по закону.
43. О наÑиљу над баштином:
И да није влаÑтан гоÑподин цар, или краљ, или гоÑпођа царица икоме узети баштину Ñилом, или купити, или заменити, оÑим ако ко Ñам приÑтане.
44. О влаÑтеоÑким робовима:
И робове, што имају влаÑтела, да Ñу им у баштину, и њихова деца у баштину вечну, но роб у прћију да Ñе не даје никада.
45. О баштини Ñлободној:
И влаÑтела и други људи, који имају баштинÑке цркве у Ñвојим баштинама, да није влаÑтан гоÑподин цар, ни патријарх, ни други епиÑкоп подложити те цркве под Велику цркву, оÑим да је влаÑтан баштиник да поÑтави Ñвога калуђера и да га доведе епиÑкопу да га благоÑлови епиÑкоп, у чијој буде нурији, и да управља епиÑкоп у тој цркви духовним поÑлом.
46. О робовима:
И доÑад робове, што имају влаÑтела, да Ñу им у баштину, Ñамо што ће влаÑтелин опроÑтити, или жена му, или његов Ñин, то да је Ñлободно, а ништа друго.
47. О цркви:
И влаÑтелин који Ñе нађе подложивши Ñвоју цркву по другу цркву, над том црквом већ да нема влаÑти.
48. О умрлим влаÑтелима:
Када умре влаÑтелин, коњ добри и оружје да Ñе даје цару, а Ñвиту велику и биÑерни Ð¿Ð¾Ñ˜Ð°Ñ Ð´Ð° има његов Ñин, и да му цар не узме, аколи не узима Ñина, него има кћер, да је Ñтим влаÑна кћи, или продати или дати Ñлободно.
49. О крајишнику влаÑтелину:
ВлаÑтела крајишници, која војÑка отуда дође и плени земљу цареву, те прође опет кроз њихову земљу, та влаÑтела Ñве да плате кроз којих је облаÑÑ‚ прошла.
50. О пÑовци:
ВлаÑтелин, који опÑује и оÑрамоти влаÑтеличићР, да плати Ñто перпера, и влаÑтеличић, ако опÑује влаÑтелина, да плати Ñто перпера и да Ñе бије штаповима.
Život nije samo topla plima.
I kada te nema - treba da te ima...