Planinar,aj molim te ako ti nije problem,objasni mi to za blizance.
Ne, nego je to misaoni eksperiment.
Dilatacija vremena, tj. pojava da vreme sporije teče u sistemima referencie koji se brže kreću ne može da se ostvari na način kako je to opisano u paradoksu blizanaca, jer pri našim realnim brzinama vremenske razlike su veoma male, skoro nemerljive. Prema tome paradoks blizanaca je misaoni eksperement, eksperiment za neke buduće generacije kada budu uspeli da se kreću brzinama bliskim brzini svetlosti.
Dva blizanca, recimo tridesetogodišnjaci a jedan dobije zadatak da nekim hipotetičkim superbrzim vasionskim brodom obavi neku, recimo, jednomesečnu misiju u vasioni. Odlazi i vraća se, a na Zemlji je prošlo, recimo, trideset godina. Imamo situaciju da je blizanac na zemlji star 60 godina a astronom trideset godina + 1 mesec, koliko je i putovao.
Baš nisam učtiv, iznervirao sam domaćicu na ovoj temi.
E, al ima ovde jedna zakačaljka ... ovaj.
Taj što piči brzinom bliskom svetlosti ne može da se vrati.
Zbog poradi zašto?
Zbog inercije. Prvo mu treba pristojno vreme da uz podnošljivo ubrzanje stigne do brzine bliske svetlosti, a da se ne razdroćka u fotelji. A ondak treba i da se vrati. Znači, da isto tako obazrivo koči, pa ondak da opet počne da se ubrzava, pa da opet prikoči pred polaznom tačkom.
leleeee...zazi...nema kočenja u brzini svetlosti....jer nema mase i nema trenja.
i ova priča o blizancima nema veze sad s masom, nego s protokom vremena ako se krećeš brzinom svetlosti.
где си пошла с крмељиве очи
El ovo neka naucna tema, da begam ja...neznalica stara
to je tema iz domena verovanja, iako je iz nauke....ali samo moš da veruješ da je račun tačan.....
Hehe, baš mi milo da su banovali baksuza da se ne pravi ovdi pametan.
Kako bre nema kočenja? Kad ga zaošijaš tog blizanca u svemir, ondak mora da se vrati. Što znači da mora da zakoči tu svoju raketlu, pa da se okrene od di je došo, pa da jopet doda gas. A kad stigne, neće se zakuca u Zemlju, na priliku, neg će da prikoči.
A ako ima masu (a ima, jelte, sve dok je brzina manja od brzine svetlosti) ondak na tu masu deluje sila.
baba, toliko ti vreme prođe, a ti si još u ovovremenskim razmišljanjima....to je misaoni experiment, gde se ljudi ne bakću gloopostima kao što je zaokretanje, kočenje, ubrzanje....znaš...to je sve vezano za one koji su još u njutnovoj mehanici....a ovo je relativistička mehanika.
p.s. i, nemoj da mi kažeš ''al je mehanika''
I u relativističkoj mehanici postoji i masa i dužina i ubrzanje i sila i prostor. Druga je stvar što ti nije dosta da ji ganjaš sa šublerom, već moraš stalno za sobom da tegliš i brzinomer.
E, u ovom misaonom eksperimentu i taj blizanac i onaj što ostaje kod kuće imadu masu.
Kuj to ne vidi, ima moždanu masu od 16 kg. Pri brzini svetlosti.