Prvi Šešeljev intervju nakon dolaska iz Haaga: Rasturio sam Tribunal!
RTRS: Prošlo je više od 11 godina kada ste otišli u Haški tribunal. Da li mislite da ste pobijedili ovaj sud?
ŠEŠELJ: Mislim da sam rasturio Haški tribunal, dokazao svima na svijetu da je to nelegalni i antisrpski sud i na kraju su me evo izbacili iz zatvora. Јa niti sam tražio, niti sam neku obavezu potpisivao, ništa, samo su rekli – ideš i izbacili me.
RTRS: Da li Vam je poznato da su objektivni međunarodni pravni ekspeti bili na Vašoj strani, smatrajući da se prema Vama čini u Hagu nepravda?
ŠEŠELJ: Slali su mi moji ljudi iz stranke i iz pravnog tima fotokopije tekstova objavljenih u međunarodnim pravnim časopisima, pa sam bio u toku.
RTRS: Šta je bilo najdrastičnije za što Vas tereti Haški tribunal?
ŠEŠELJ: Udruženi zločinački poduhvat i govor mržnje . Ništa drugo ni nemaju.
RTRS: Da li ste se družili s optuženicima iz Republike Srpske?
ŠEŠELJ: Јesam, ali mi smo bili na različitim spratovima. Mladić je, kada je došao, bio sa mnom na spratu, ali im je neko iz Beograda javio da je on pod mojim uticajem, pa su ga prebacili na drugi sprat. Ono kad je počeo da pravi probleme u vezi s advokatima itd... Tako da smo se u posljednje vrijeme viđali za vrijeme posjeta i prilikom slučajnih susreta, inače za pravo druženje nismo imali mogućnosti. U ponedjeljak sam otišao da se sa svima njima pozdravim i dva sata smo razgovarali.
RTRS: Da li ste imali vremena za druženje i sa zatvorenicima iz Hrvatske, Bošnjacima?
ŠEŠELJ: Svi smo tamo bili izmiješani. Ljudi se druže po afinitetu, kakav je ko čovjek. Јa sam više volio da se družim sa ovima koji čitaju knjige, s njima je bilo interesantnije i volio sam da se družim sa onima koji su bili duhoviti i nije im teško padala robija, a ima ljudi kojima teško pada robija, teško je podnose.
RTRS: Napisali ste mnogo knjiga i sve ste ih donijeli sa sobom. Koja je njihova sudbina?
ŠEŠELJ: Objavio sam šest knjiga koje sam napisao u Haškom tribunalu. To je oko 6.000 stranica, a još toliko imam pripremljenih. Mislim da ću u narednih godinu, godinu i po dana, sve to pripremiti za štampu.
RTRS: Sada kada ste se vratiti šta ćete prvo uraditi? Da li će to biti jačanje stranke?
ŠEŠELJ: Prioritet mi je obnova Srpske radikalne stranke i uskoro ćemo opet biti pojedinačno najsnažnija politička partija u Srbiji.
RTRS: Kažete da ste se družili i sa ostalim haškim zatvorenicima iz Republike Srpske. Da li ste imali priliku da ih na neki način savjetujete?
ŠEŠELJ: Јa sam malo više čitao tu pravnu lieraturu , pa kada mi se pojavi ideja onda kažem, ali mi smo tamo uglavnom svi bili solidarni, uz mala iskakanja.
"Hag me je na brutalan način izbacio iz tamnice. Nisam to tražio, niti su postavljali nekakve uslove. Hteli su samo da me se što pre otarase. Obećao sam da ću rasturiti Haški tribunal. Borba je trajala nešto duže, ali se pobedi u zube ne gleda", rekao je Šešelj.
Lider SRS je rekao da mu je u Hagu rečeno da ga puštaju na privremenu slobodu, a da će to "privremeno odsustvo trajati dok ne obori sa vlasti Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića".
Za predsjednika i premijera Srbije rekao je da su se odrekli ideologije srpskog nacionalizma i da su "postali sluge zapadnih sila", dok je Haški tribunal je nazvao "ranjenom globalističkom zvjeri koja uništava živote srpskih političkih i vojnih lidera".