Status :
Registrovan : Aug 2009
Re: Najbolji arhitekti posljednjih 100 godina
Tadao Ando je rodjen 1941 godine u Osaki (Japan). Posebno zanimanje za arhitekturu pokazao je prilikom citanja jedne knjige o Le Corbusieru, koju je otkrio jos kao mladic. Svoje znanje o umjetnosti gradnje je postigao iskljucivo autodidaktickim putem.
„Tadao Ando. Uveo je beton kao oblikovni materijal u arhitekturu. Smatrao je da samo bušenjem nekoliko rupa u betonu, ta površina postaje umjetničko djelo“ - Best Magazine
"Studirao sam arhitekturu samostalno, vidio realne objekte na licu mjesta i o njima poslije citao knjige."
Proucavao je objekte velikana arhitekture kao sto su Louis Kahn, Alvar Aalto, Frank Lloyd Wright, Le Corbusier i Mies van der Rohe. Sa 28 godine u Osaki 1969. osnovao svoju firmu Tadao Ando Architect & Associates. Prvi nacrti su bili male drvene kucice, unutrasnje uredjenje i komadi namjestaja. Nakon sest godina od osnivanja biroa izgradio je kucu Azuma u Osaki, za koju je dobio priznanje japanske, arhitektonske asocijacije.
Poslije su uslijedile mnoge znacajne nagrade, a medju njima Carlsberg - Preis (1992), Pritzker - Preis (1995), RIBA - zlatna medalja Royal Institute of British Architects (1997). Predavao je kao gost-profesor na univerzitetima Tokyo, Yale, Harvard i Columbia.
"Ne mislim da arhitektura treba suvise pricati".
Ovaj njegov citat u osnovi opisuje temu njegove arhitekture, koja je prepoznatljiva kroz strogu kompoziciju i jednostavnost. Utisak o Andovoj arhitekturi tisine se ne stvara samo kroz strogi formalizam, geometrijske oblike i malo materijala. U svom trazenju jednostavnosti i sklada izmedju covjeka, prirode i prostora Tadao Ando povezuje japansku tradiciju sa zapadnom Modernom.
Glavna karakteristika Andove arhitekture su prazni prostori koji u Japanu imaju sopstveno, estetsko znacenje i puni su duhovne prisutnosti. U unutrasnjem prostoru dominira beton i svjetlo kao dva gradjevinska materijala. Svjetlo je stvoreno zahvaljujuci ostavljenim otvorima u betonu. Materija i svjetlost su cvrsto povezani i jednako vazni za postizanje prostora.
Život nije samo topla plima.
I kada te nema - treba da te ima...