Member Area

12
    Administrator
    Status :
    : Jun 2009
    Pol:
    : Razbibriga
    : 24,561

Re: odlikovanja i kolekcionastvo

Pisanjem velikim slovima (KAPS LOCK!) u tekstu se po internet bon tonu smatra vikanjem i uvredljivim, pa vas molim da ih ne koristite u svojim porukama.
    Sve takve poruke će biti obrisane.

Hvala
    Ko nije probao urmaš¡icu taj ne zna šta je slatko

Registrovani ÄŒlan
    Status :
    : Sep 2011
    Pol:
    : 12

medalja za hrabrost.popularno poznata kao "obilic za hrabrost" ustanovljena 1913 godine od strane kralja petra I,a dodeljivana za veliku licnu hrabrost pokazanu na bojistu.medalja je podeljena u dva stepena,srebrnu i zlatnu i nosila se na trouglastoj lenti crvene boje na levoj strani.posle srpsko-bugarskog rata dodeljivanje je nastavljeno i tokom I sv.rata.medalja od ustanoljenja nije pretrpela nikakve izmene do pada pada monarhije i njenog ukidanja.na aversu vidimo lik i poprsje milosa obilica kao simbol heroizma i junastva.
    [/IMG]

postoje i drugi tipovi medalja za hrabrost,kako u kraljevini i knezevini srbiji tako i u crnoj gori.identicno im je jednino da su se sva nosila na crvenoj traci.
    RAZLIKA U MEDALJI ZA HRABROST IZ II BALKANSKOG RATA JE U DIMENZIJAMA,WW1 MEDALJA JE VEĆEG PREČNIKA,RADJENA JE U DOMAĆIM I STRANIM RADIONICAMA I OD RAZLIČITOG MATERIJALA........SLONČE,SLONČE!

Registrovani ÄŒlan
    Status :
    : Jul 2010
    Pol:
    : 445

SLAŽEM SE I IMA PORED OVE REDJA VARIJANTA SPOMENICE,NADAM SE DA ZNATE O ČEMU JE REČ?
    spomenicu na srpsko bugarski rat 1886.pravo da ti kazem to sam video svega par puta.

Registrovani ÄŒlan
    Status :
    Pol:

MEDALJA STUPANJA NA PRESTO PETRA I JE U DVA REDA RADJENA ZLATNA I SREBRNA MEDALJA.APIS,NIKOLA PAŠIĆ.....80% GRANA SA MEDALJAM I ORDENJEM KRALJEVINE SRBIJE(KARADJORDJEVIĆI) I JUGOSLAVIJE KRASI TA MEDALJA!.....TO JE JEDNA OD NAJOČUVANIJIH I NAJBRIŽLJIVIJE ČUVANIH MEDALJA U TOM RAZDOBLJUBOŽE,BOŽE KAKO SEBI NEKI DAJU ZA PRAVO DA KOMENTARIŠU NEKE STVARI?!!!!
    ajme...pa koliko je onda primaraka podeljeno...i koliko od nagradjenih su bili pucisti?!

Registrovani ÄŒlan
    Status :
    Pol:

RAZLIKA U MEDALJI ZA HRABROST IZ II BALKANSKOG RATA JE U DIMENZIJAMA,WW1 MEDALJA JE VEĆEG PREČNIKA,RADJENA JE U DOMAĆIM I STRANIM RADIONICAMA I OD RAZLIČITOG MATERIJALA........SLONČE,SLONČE!
    sa 3 skracen na 2,5,izradjivan od pozlacene bronze itd...mada ako vec nameru imas da korigujes i edukujes dodaj slobodno tip i karakteristike,pa i sliku,medalje za hrabrost sa zenskim likom koja se dodeljivala prethodno obilicu.

Registrovani ÄŒlan
    Status :
    Pol:

PA,ZAR NA SVAKI POST MORAM DA NADJEM ZAMERKU?STRAŠNO!ORDEN JUGOSLOVENSKE KRUNE JE USTANOVLJEN 1929.GODINE,KAKO I PIŠE NA ORDENU!TO JE JEDNO OD NAJCENJENIJIH ODLIKOVANJA TADAŠNJEG PERIODA,DINASTIČKO ODLIKOVANJE,KOJE SE DODELJIVALO,KAKO STRANIM I NAŠIM DIPLOMATAMA,VOJNOM I CIVILNOM KADRU,TAKO I SVIM ZASLUŽNIM GRADJANIMA KRALJEVINE JUGOSLAVIJE!NOŠENJE ODLIKOVANJA PO REDOSLEDU JE PROMENLJIVOG KARAKTERA U ZAVISNOSTI OD UREDBI,KOJE SU ODREDJIVALE SAM REDOSLED NOŠENJA ODLIKOVANJA I MEDALJA,LENTE SU PO BOJI,U PRINCIPU BILE ISTE,OSIM ZA VOJNE MEDALJE,GDE JE POSTOJALA MOGUĆNOST DA SE DODELI MEDALJA NA LENTI PO RODU NOSIOCA(ARTILJERIJA,PEŠADIJA....)!
    ok.e sad pretoci to u laicke termine....pa objasni dobrom forumaskom narodu sta je "grana"

Registrovani ÄŒlan
    Status :
    Pol:

spomenicu na srpsko bugarski rat 1886.pravo da ti kazem to sam video svega par puta.
    Dobro,da odgovorim,imam ja na jednoj srpskoj grani tu spomenicu,vi pišete o nekim stvarima i koristite stručne izraze,a posle toga mi odgovarate da objasnim šta je to "grana" ?Pa,evo svim radoznalim ljubiteljima istorije i faleristike,"grana" je prikazana na mom avataru!I nije toliko stručan izraz,zar ne?!

Registrovani ÄŒlan
    Status :
    Pol:

sa 3 skracen na 2,5,izradjivan od pozlacene bronze itd...mada ako vec nameru imas da korigujes i edukujes dodaj slobodno tip i karakteristike,pa i sliku,medalje za hrabrost sa zenskim likom koja se dodeljivala prethodno obilicu.
    Moj odgovor se odnosio na medalju za hrabrost"Miloš ObiliČ",kao što je i bilo u vašem postu,a možemo da komentarišemo i medalje za hrabrost iz srpsko-turskih ratova,pa na dalje,možda i o ruskim medaljama za hrabrost,koje su dodeljivane našim ratnicima?!

Registrovani ÄŒlan
    Status :
    Pol:

ajme...pa koliko je onda primaraka podeljeno...i koliko od nagradjenih su bili pucisti?!
    Crna ruka,Apis _ ma,hajde nemoj da me zasmejavaš,svi su oni dobili,a posle su dobijali i ljudi koji nisu okrvavili ruke i koji su bili zaslužni i za nešto lepo u novoj monarhiji!

12