Stranica 7 od 8 PrviPrvi ... 5678 ZadnjaZadnja
Pokazuje rezultate 121 do 140 od 152

Tema: Како састављате крај с крајем?

Registrovani Član
    причалица avatar
    Status : причалица je odsutan
    Registrovan : Jun 2009
    Pol:
    Tekstova u blogu : 38

Početno Re: Како састављате крај с крајем?

pa kako u selu od zimnice da odustaneš? tu je valjda jeftinije nego u gradu ?!
    где си пошла с крмељиве очи

udavača u pokušaju
    Nežnicah avatar
    Status : Nežnicah je odsutan
    Registrovan : Sep 2011
    Pol:

Nije, ovde je sve duplo skuplje nego u gradu, veruj mi. Pa ja idem na zemunsku pijacu za svakodnevne potrebe, nakupujem za celu nedelju svega. Ovde ne postoji zelena pijaca, samo mali privatni marketi, ne zna se koji vise lupa po usima. Mesare takodje, kupujem meso ovde samo ako mi je zamrzivac prazan, a hitno mi je. Zivot na selu je preskup, ali da ne skrecem diskusiju sad na tu temu...

Registrovani Član
    причалица avatar
    Pol:

Citiraj Prvobitno napisano od Fajf Vidi poruku
    Nije, ovde je sve duplo skuplje nego u gradu, veruj mi. Pa ja idem na zemunsku pijacu za svakodnevne potrebe, nakupujem za celu nedelju svega. Ovde ne postoji zelena pijaca, samo mali privatni marketi, ne zna se koji vise lupa po usima. Mesare takodje, kupujem meso ovde samo ako mi je zamrzivac prazan, a hitno mi je. Zivot na selu je preskup, ali da ne skrecem diskusiju sad na tu temu...
    pa ne skrećeš diskusiju....to je opšta boljka svih nas - kako sastavljamo mesec.
    dakle, ne mogu da shvatim da je skuplje na selu

udavača u pokušaju
    Nežnicah avatar
    Pol:

Obicno se misli da je na selu sve jeftinije, mozda je nekada i bilo, to ne mogu da tvrdim, nisam dugo ovde. Ono sto znam sigurno je da je toliko sve skupo, da robi bukvalno istice rok upotrebe. Narod nista ne kupuje sem hleba i osnovnih ziv.namirnica, jer su privatnici nabili cene. Sta reci kad je cinija eurokrema recimo kostala 200 din u tempu, ovde u privatnom marketu je kostala 370 din. Toalet papir koji je negde 300 din paket, ovde je isti takav bar 450 din. Da li trgovci misle da ovde zive samo starci koji nigde ne idu i ne znaju da moze jeftinije, ili sta je u pitanju, ne znam.
    Sto je najgore tih marketa ima na svakom koraku, niko nema dovoljno posla, i umesto da se trude da snize cene, naprave promet, oni kao da se takmice koji ce biti skuplji, sto nikako da razumem. I onda se jedan ugasi, pa nikne novi i tako u krug. Fiskalne kase samo poziraju, racun ovde niko ne dobija. Mene pre neki dan pita prodavacica Gde si ti zenska, nema te... A ja u Disu kupila sve od igle do lokomotive, i onda ovde samo u najblizoj (i najskupljoj) radnji kupim hleb. I preporodjena sam kad ne moram da placam ovim lopovima 100 g kafe 100 dinara na primer. Ili za kesicu cipsa da dam pare kao da sam 3 uzela u gradu.

Registrovani Član
    причалица avatar
    Pol:

ma šta će ti kafa i čips
    nisam ni očekivala da kafa i čips budu na selu jeftiniji, nego poljoprivredni proizvodi.
    dakle, ne razumem da se na selu kupuje hleb, kad je brašno jeftino kako odavno nije bilo...lično mesim hleb, iako živim u gradu, pa zato kažem.
    mislila sam na krompir, kupus, pasulj....to su strateške namirnice...meso, je l...a ne kafa i čips.

Administrator
    Man avatar
    Status : Man je odsutan
    Pol:
    Tekstova u blogu : 320

Uobičajeno je i u gradu da su male privatne prodavnice skuplje od diskonta...
    Život na selu ima prednosti samo ako imaš svoj izvor hrane, inače propast
    Za razliku od života u gradu, gde je život moguć samo ako imaš rodbinu koja ti šalje hranu...
    Ko nije probao urmašicu taj ne zna šta je slatko

starosedelac
    DaDole avatar
    Status : DaDole je odsutan
    Registrovan : Jan 2011
    Pol:
    Tekstova u blogu : 2

Najekonomičnije je kuhati..pošto kod mene niko ne jede kupovni hljeb,pravim manastirski i on bude bar tri dana.Izbjegavam male prodavnice i zeme i uglavnom nabavljam sedmične zalihe u Mercatoru jer mi je jako blizu.
    NA selu više nemam nikog,tako da bez tržnice ne mogu.KAd vidim kako ljudi žive i pate se,zaista nema smisla da se žalim jer oboje radimo i nismo podstanari,tako da je lakše.

Registrovani Član
    причалица avatar
    Pol:

imam rođake na selu koji imaju dobru zemlju i - sve kupuju ja to ne razumem. ne rade, a neće da imaju bar svoju baštu za sezonsko povrće...o hlebu da ne pričam ili siru.
    možda će neko da kaže da je meni lako da pričam kad ne živim na selu, ali šta raditi po ceo dan ako ne obrađuješ malo zemlje i nemaš nekoliko životinja za sir, meso i jaja?
    u tom slučaju je život na selu skuplji, jer moraš da imaš i auto i sve troškove koji idu uz njega.

udavača u pokušaju
    Nežnicah avatar
    Pol:

Citiraj Prvobitno napisano od pričalica Vidi poruku
    ma šta će ti kafa i čips
    nisam ni očekivala da kafa i čips budu na selu jeftiniji, nego poljoprivredni proizvodi.
    dakle, ne razumem da se na selu kupuje hleb, kad je brašno jeftino kako odavno nije bilo...lično mesim hleb, iako živim u gradu, pa zato kažem.
    mislila sam na krompir, kupus, pasulj....to su strateške namirnice...meso, je l...a ne kafa i čips.
    Cips i kafa su samo banalni primeri koliko lupaju po usima ovde, jer svako od nas voli da popije soljicu kafe, i deca vole da gricnu nesto. I posto to spada u neke svakodnevne sitnice koje se kupuju, itekako mi je bitna cena takvih i slicnih proizvoda. Zar treba da idem u Zemun da bih to kupila?
    Za brasno prvi put cujem da je jeftinije nego ikada, jer ovde kg brasna kosta oko 100 dinara, tako da je jeftinije kupiti lebac nego ga mesiti.
    Ovde ljudi i ako nesto uzgajaju, to je za licne potrebe, i krompir, i kupus i pasulj, pilici, prasici... Retko ko da to prodaje. Ima par zena u selu koje povremeno imaju turu pilica za prodaju, nakljukanih koncentratom toliko da smrde kad se jedu, a i jaja ovi sto prodaju kao domaca, pa ih stave sve onako u ceger, to je sve kupljeno pa preprodano, a cena 15 din/kom, jer je kao `domace`. Ja kupila jednom i nikad vise.
    Sve ostalo se najnormalnije kupuje u prodavnici jer pijacu nemamo, a trgovci su mahom nakupci, tako da lupaju po usima.

Ljudi veoma grese sto misle da je zivot na selu = traktor, njiva, basta, stala, kokosinjac, pecenje hleba u smederevcu...Naravno da toga ima, i uvek ce biti, ali na velikim njivama se uzgaja psenica i kukuruz, ne videh nista drugo da se radi na velikim povrsinama. A kome to dalje prodaju ja ne znam, niti vidim da imam neke vajde od toga.

Taj stari zivalj koji je bio tipican za selo ovde je u sve manjem broju, tu su njihovi naslednici, nove generacije koje mahom ne zanima poljoprivreda. To je sve mlad svet, koji se skoluje u Beogradu, tu i radi, putuje svakodnevno tamo amo tih 20ak kilometara, ima svoj zivot i obaveze, ako neko nesto i gaji u basti, to je onako, za svoju dusu i kad se ima vremena.
    Moje prve komsije, mlad bracni par, rekli su dok matorci to rade, bice baste i stale, kad njih ne bude jednog dana, nema sanse da se iko od njih time bavi.
    Ja nisam dosla na selo da bih gajila bilo sta vec da bih imala veci zivotni prostor i svoj mir. Gajim naravno sezonsko povrce, treba i to znati i umeti, nesto mi uspe, nesto ne, ne potresam se, radim koliko mi pricinjava zadovoljstvo, jer za neku vecu korist trebalo bi mi mnogo vece parce zemlje od ovog koje imam.
    Drugarica mi stalno kaze, jao Sneki, pa da sam ja na tvom mestu, pa ja bih sve imala, i svinje, i kokoske, i bastu ma sve sve. Pustim je nek prica... a u sebi mislim, naravno draga. Uvek je neko drugi ko nije u mojoj situaciji mudriji i preduzimljiviji od mene
    I ono za sir, to mi i ona kaze, Pa ja bih imala i svoj sir! ALI: za sir mi treba mleko, a za mleko mi treba krava. Odakle meni uslovi da drzim kravu, ne drze je ni starosedeoci, a ja cu A na stranu to sto ne vidim sebe kako muzem kravu, kako cistim svinjac, koljem pilice itd.

Tako da, zivot na selu u danasnje vreme je sve samo ne jeftin. Nije to vise selo u onom smislu kako ga svi dozivljavaju, to je sad prigradsko naselje i nacin zivota u njemu se drasticno menja.

O Bogo dragi, odavno nisam ovoliko kucala, izvin`te na duzini posta

Registrovani Član
    причалица avatar
    Pol:

ma ništa. očigledno ne možeš drugačije.

udavača u pokušaju
    Nežnicah avatar
    Pol:

Mogu, ce da dokazem

Registrovani Član
    supermen*prvi avatar
    Status : supermen*prvi je odsutan
    Registrovan : Oct 2009

Ovde je zivot dijametralno razlicit od onoga sto sam procitao. Zakljucujem da smo mi (srbi) teski neradnici i velika "gospoda". Sramota me kad procitam kako mladi ljudi sa sela jure u grad da rade. Gde ces u *icku materinu? Da radis za nekog drugog? I onda se zale kako nemaju dovoljno do prvog. Ala sam besan. Ovde svaka kuca koja ima bar deset kvadrata slobodnog placa ima bastu sa povrcem. Iako svi rade. Uvek se nadje vreme za malo brige oko baste. Pa Nera je ovde na terasi drzala 4 stabla paradajza. Ove godine nije jer je vlasnik zgrade popravljao fasadu pa bi sav paradajz unistio.
    Mi rucamo u restoranu a veceru (dve tri u toku veceri ) spremam ja dok Nera gleda TV a ja se sa vama kuckam. Sastavlamo kraj sa krajem vrlo uspesno. (To sto ja nikome nista ne placam je druga stvar. ) Najvise dugujem drzavi i gazdama zgrade u kojoj imam hostel.
    Sve sto kazem potpisujem

udavača u pokušaju
    Nežnicah avatar
    Pol:

Dzabe mi i paradajz i paprika kad nemam pare da platim struju. Kad bi EDB hteo da prihvati gajbicu paradajza ili prasence umesto mesecnog duga za struju, mozda bi bilo lakse. Ili u prodavnici, da se menjamo, ja njima pile, oni meni secer i so. Ili da cerka ponese na faks korpicu sa `ponudama`, pa u skriptarnci da se menja za ono sto joj treba da bi ucila.
    Nemojte biti tako iskljucivi i naopako tumaciti ono sto je napisano.

Registrovani Član
    причалица avatar
    Pol:

ne treba pojednostavljivati stvari,fajf i vraćati se na feudalne odnose
    imalo bi se za struju i te kako kad bi se na imanju stvaralo ono što se kupuje u prodavnici. na primer, kažeš da je brašno u tvojoj prodavnici gde inače kupuješ 100 dinara. ok.
    što ga ne kupiš u disu gde je sigurno 40?
    missim, možda je i manje.
    mada, iako ne znam koliko imaš godina, glupo mi je da te ubeđujem u nešto što misliš da je nemoguće. samo znam šta se ipak može sa nepunih 10 ari placa....a i sa trećinom od toga.
    po tvojim postovima se nameće zaključak da se na selu živi jako skupo i da treba više novca nego u gradu...a u čemu je onda logika odlaska na selo iz grad

nisam isključiva, pre će biti da si ti isključiva u stavu da se na selu ne može živeti bolje nego u gradu.

Registrovani Član
    supermen*prvi avatar
    Status : supermen*prvi je odsutan
    Registrovan : Oct 2009

Dzabe mi i paradajz i paprika kad nemam pare da platim struju. Kad bi EDB hteo da prihvati gajbicu paradajza ili prasence umesto mesecnog duga za struju, mozda bi bilo lakse. Ili u prodavnici, da se menjamo, ja njima pile, oni meni secer i so. Ili da cerka ponese na faks korpicu sa `ponudama`, pa u skriptarnci da se menja za ono sto joj treba da bi ucila.
    Umesto bartra koji ti je pao na pamet, zar nije ostvarljivo da na pijaci prodas taj paradajz i papriku, pile ili prasence i platis struju?
    Sve sto kazem potpisujem

Registrovani Član
    mikili avatar
    Status : mikili je odsutan
    Registrovan : Mar 2011
    Pol:
    Tekstova u blogu : 7

[QUOTE=supermen*prvi;188394]Ovde je zivot dijametralno razlicit od onoga sto sam procitao. Zakljucujem da smo mi (srbi) teski neradnici i velika "gospoda". Sramota me kad procitam kako mladi ljudi sa sela jure u grad da rade. Gde ces u *icku materinu? Da radis za nekog drugog? I onda se zale kako nemaju dovoljno do prvog. Ala sam besan.

Zasto si besan supermene?sto su ljudi zeljni da lepse zive?sto su dovoljno pametni da izracunaju da je zivot u nasem selu skup,sto je njihov rad,trud proizvod obezvredjen i sluzi za potkusurivanje pred izbore?sto ih vara i dere ko stigne?sasvim je normalna zelja da se iz takvog polozaja pobegne.
    selo gde sam ja rodjena je 8km od Panceva.moji su poljoprivrednici,brat mi je tamo i bavi se poljoprivredom.i seje basticu ,aali se ne bavi povrtlarstvom.ima velike povrsine na kojima seje industrijsko bilje.Hleb kupuju,zasto bi se latili da ga mese kad je vekna hleba kod nas 3odin..odnese pekaru brasno i za to uzima hleb.svinje gaji za sebe,probao je i ozbiljnije da se bavi,ali posto kod nas nema strategije razvoja stocarstva,onda neko lepo uveze jeftine polutke kojima je istekao rok,spuste cenu mesa i poljoprivrednik ostane praznih saka.a ta svinja svaki dan jede.uopste nije ni divno ni sjajno na selu ni jeftinije.skuplje je jer nema konkurencije i mogu da podizu cene kako hoce.i nisu ni neradnici,samo lepo barataju matematikom.sve dok poljoprivrednik ne bude pristojnom zaradom da zivi na selu ljudi ce sa sela odlaziti.to je glavni i jedini razlog.

Registrovani Član
    причалица avatar
    Pol:

sve je to u redu....ali shvatih da je fajf otišla iz grada da živi na selu zbog boljeg života.

udavača u pokušaju
    Nežnicah avatar
    Pol:

Vi kao da ne zivite u Srbiji, ili barem ne pratite desavanja oko vas...

Registrovani Član
    причалица avatar
    Pol:

možda ne pratimo dovoljno...ne kažem da sam u pravu.
    imam brata od ujaka u jednom sremačkom selu - živi kao car. daje njive u najam, plaćaju mu ili u novcu ili u naturi (30% od prinosa), gaji svinje, ćurke, ima baštu za porodične potrebe...ima sve.
    i školuje decu od tih para.
    zajedno sa ženom radi na tom imanju....a krenuo je od nekih 4ha, sad ima oko 35. jeste da mnogo rade, i da retko seda za kompjuter...ali je zadovoljan, vidim. kaže da je ove godine rodilo baš sve
    zato kažem da mi nije uvek jasno kad neko kaže da se na selu ne može nikako.

udavača u pokušaju
    Nežnicah avatar
    Pol:

A nismo svi sposobni podjednako

Stranica 7 od 8 PrviPrvi ... 5678 ZadnjaZadnja

Slične teme

1. Псујем, а не желим то!
    Od kojica u forumu Psihologija i Neurologija
    Odgovora: 13
    Poslednja poruka: 29-05-2012, 07:03
  2. Танаско Рајић
    Od PRCKO u forumu Istorija Srba
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 08-11-2011, 10:54
  3. Odgovora: 11
    Poslednja poruka: 19-10-2011, 18:00
  4. Како одбити... удварача
    Od QueenOfClubs u forumu Ljubav & Seks
    Odgovora: 235
    Poslednja poruka: 03-07-2011, 16:56
  5. Свако полази од себе...
    Od QueenOfClubs u forumu Psihologija i Neurologija
    Odgovora: 7
    Poslednja poruka: 25-03-2011, 20:37

Članovi koji su pročitali ovu temu: 0

There are no members to list at the moment.

Oznake za ovu temu

Dozvole

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete slati odgovore
  • Ne možete postavljati priloge
  • Ne možete izmeniti svoju poruku
  •