>>> К РС И Ј РРР<<<
ВЛÐДИКРÐИКОЛÐЈ ВЕЛИМИÐ*ОВИЋ - ЖИЧКИ
У В О Д ...................
Пред УÑÐºÑ€Ñ Ñ˜ÐµÐ´Ð½Ð¾Ð³ благог пролећа јездила Ñу три ландау фијакера из Сарајева ка манаÑтиру Милешеву. Путници Ñу били угледни Срби из Сарајева, који Ñу за време Првог ÑветÑког рата дали завет Богу, да ће у Ñлучају ÑрпÑке победе над ÐуÑтријом поћи у овај манаÑтир, и над гробом Светога Саве принети благодарноÑÑ‚ ГоÑподару. То Ñу били људи познати и уважени, који Ñу Ñа улаÑком ÑрпÑке војÑке у Сарајево оÑлобођени из тамница, надживевши многе хиљаде Ñвоје правоÑлавне браће из БоÑне, која кончише Ñвој живот Ñтрадањем и мучеништвом за Ñвоју веру, име и Ñлободу.
Било их је Ñвега дванаеÑÑ‚, међу којима и четири гоÑпође. Ми их нећемо Ñве именовати, изузев тројице најпознатији …. Један је био Павле Сарајлија, од знаменитог оца Јове Сарајлије, трговца тканина и Ñвиле; други др Петар Сумрак, Ñтари лекар ÑарајевÑки, а трећи Марко Кнежев, национални радник и добротвор.
Пут је био дуг и заморан, те Ñу они морали провеÑти две ноћи уÑпут на конаку, а тек трећег дана увече Ñтићи у манаÑтир Милешево.
Другог дана увече дојездили Ñу у варошицу Прибој и пошли у оближњи манаÑтир Бању на конак. У непоÑредној близини тога манаÑтира, задужбини краља ÑрпÑког Уроша из XIII Ñтолећа налази Ñе топла лековита вода. Пошто Ñу Ñе помолили Богу у храму и окупали у чудеÑном извору, у добром раÑположењу отпочели Ñу - или управо продужили - Ñвој разговор.
За једним Ñтолом Ñедели Ñу Ñпоменута тројица. Ð*ећи ће Павле Сарајлија:
- ГоÑподо, ја вам морам Ñада открити једну тајну, пре него Ñутра Ñтигнемо у Милешево. Ми Ñви имамо један заједнички циљ на овом путовању, а то је да иÑпунимо Ñвој завет у време преживљених ратних ужаÑа и принеÑемо благодарноÑÑ‚ ГоÑподу Богу за даровану нам Ñлободу. Ðли ја имам и један поÑебан задатак, који ми је завештао мој покојни отац. Вама Ñвима, као и целом Сарајеву, познато је име монахиње КаÑијане, иначе зване грбаве Јуле. Отац мој, који је био близак пријатељ Ñа оцем њеним, оÑтавио ми је овај Ñ€ÑƒÐºÐ¾Ð¿Ð¸Ñ Ð¾ грбавој Јули, и пред Ñмрт наредио, да га, кад будем могао однеÑем у манаÑтир Милешево и тамо придружим неком пиÑанију оца КалиÑтрата, нашег домаћег духовника. Ð*ано је још поћи у поÑтељу, па ако желите, ја ћу вам тај Ñ€ÑƒÐºÐ¾Ð¿Ð¸Ñ Ð¼Ð¾Ð³Ð° оца прочитати.
- Желимо, желимо! Ð*екоше друга двојица.
Тада Павле извуче из Ñвоје торбе необични Ñ€ÑƒÐºÐ¾Ð¿Ð¸Ñ Ð½Ð° хартији пожутелој од времена, и поче читати.
Ðа наÑловном лиÑту пиÑало је:
Забелешка о кћери мога друга из детињÑтва Ñада покојног Ðићифора Милића, бившег велепоÑедникР° ÑарајевÑког и моме великом духовнику и пријатељу оцу КалиÑтрату, игуману манаÑтира Милешева. Забрањујем да Ñе ово објављује пре моје Ñмрти и Ñвршетка ауÑтријÑке владавине над БоÑном, што ће обоје, Ñ Ð‘Ð¾Ð¶Ð¸Ñ˜Ð¾Ð¼ помоћи, уÑкоро једно за другим Ñледити. То је мој завет моме Ñину Павлу или његовим потомцима.
Прочитавши овај наÑлов Павле објаÑни:
- Треба да знате, гоÑподо, да је мој отац имао књижевног дара, и објавио многе чланке и пеÑме у "БоÑанÑкој вили". Ðићифор Милић био је његов нераздвојни друг. Ригуман КалиÑтрат одÑедавао је у нашој кући кад би долазио у Сарајево. Ја га Ñе једва Ñећам. Као дете ја Ñам му целивао руку и он ме је миловао и благоÑиљао. Грбаве Јуле као такве ја Ñе не Ñећам док је била у Сарајеву, али је Ñе добро Ñећам као манахиње КаÑијане. Два или три пута она је долазила у Сарајево и Ð½Ð°Ñ Ð¿Ð¾Ñећивала. Ð Ñада чујмо шта мој отац пише о њој.
ГÐ*БÐВРЈУЛР......................
СЛÐВУЈИ Ñу већ били завршили Ñвој Ñвеноћни Ñлавопој Творцу када Ñе велико Ñунце почело помаљати на иÑтоку. Велико Ñунце, божанÑтво Ñвих паганÑких митологија, јављало Ñе као велика бакарна тепÑија из Кујунџи махале, да на Ñвој начин продужи онај Ñлавопој Богу.
Ðко Ñи ти, лепо Ñунце Божије, миÑлило, да Ñи најранији ранилац и најтачнији будилац уÑпаваног Сарајева, преварило Ñи Ñе. Пре тебе отац КалиÑтрат је увелико проÑлавио Ñвога Створитеља, Ñтојећи пред иконом и читајући причаÑтне молитве пред литургију. Ðије био ни довршио кад неко удари звекиром на врата.
Ðавикнут на манаÑтирÑки обичај, да поÑетилац пред вратима каже: "ГоÑподе ИÑуÑе ХриÑте Боже наш помилуј наÑ", он очекну да чује ове речи, да би он рекао "Ðмин". Ðо кад Ñе куцање продужи без речи, он упита:
- Ко је?
- Ја Ñам, оче Ñвети, отвори ми. Ðеки женÑки глаÑ.
КалиÑтрат Ñе прекрÑти и отвори врата.
Пред њим Ñе појави једно женÑко Ñтворење, омалено и грбаво, веома грбаво. Млада женÑка, богато одевена, шареном марамом повезана. Ðли грба - грба је била уочљивија од Ñвега од ње и на њој, као да је грба ноÑила њу а не она грбу.
Добро јутро, оче. ОпроÑтите што Ð²Ð°Ñ Ñ‚Ð°ÐºÐ¾ рано узнемирујем, али ето, морам.
Приђе и немарно целива руку духовнику, па продужи:
- Ð”Ð°Ð½Ð°Ñ Ñ›ÐµÑ‚Ðµ ви, поÑле Ñвете Ñлужбе, венчати један пар, је ли иÑтина?
- ИÑтина је, одговори духовник. Ја их још ниÑам видео, али ми је речено да их венчам.
Тада млада жена трже пиштољ иÑпод хаљина, показа га духовнику и викну:
- Дошла Ñам да вам кажем, да када их ви будете венчали, ја ћу овим пиштољем пред олтаром убити младожењу. Он је верен Ñа мном, а Ñада Ñе венчава Ñ Ð´Ñ€ÑƒÐ³Ð¾Ð¼. Ðемојте Ñе изненадити. Ова грбава и накарадна Јула ће то учинити, макар поÑле и Ñеби живот прекратила.
Ðли кћери моја, поче КалиÑтрат ... али то је црква, и венчање је одређено, и три Ñу оглашења била у цркви, а Митрополит је мени наредио, да дођем из Милешева и заÑтупам болеÑног пароха. Ја не знам ништа о препрекама. Зашто ниÑи раније уложила протеÑÑ‚, када је Ñвештеник питао у цркви: има ли ко што против овог брака?
Одговори жена јароÑно:
- Узалуд Ñу моји протеÑти. Двојица Ñу мене изневерили, и ја Ñам протеÑтвоваРа без уÑпеха. Ово је трећи. Сада ћу ја протеÑÑ‚Ð²Ð¾Ð²Ð°Ñ Ð¸ не женÑким речима и Ñузама него ево овим пиштољем.
И очи јој Ñе заÑијаше као у лавице. Збуњен и узбуђен монах милешевÑки нађе Ñе у чуду. Прибравши Ñе рече:
- Седи, кћери моја златна, Ñеди ето овде на миндерлук, па ми опричај Ñву повеÑÑ‚ твоју.
Девојка Ñе нервозно и нагло ÑпуÑти на миндерлук, па отпоче причати:
- Дуга је повеÑÑ‚ мога живота, оче, али ја ћу је укратко иÑказати. Моји Ñу родитељи умрли и Ñве Ñвоје имање оÑтавили мени. То имање је велико: и земља и шума и куће и дућани и новац. Ðли шта ми Ñве то вреди кад Ñам грдоба као нико у Ñвету! Више личим на камилу него на људÑко биће.
Ту Ñе девојка загрцну, али задржа Ñузе, и продужи:
- Знајући каква Ñам грдоба и ругоба, ја Ñам Ñе била помирила Ñа горком Ñудбом и решила, никад Ñе не удавати, чак и кад би Ñе нашао неко да ме запроÑи. Ðли нађе Ñе један нечовек који укрÑти Ñвој пут Ñа мојим. Ð*адио је у трговини мога оца, па га отац отпуÑтио због пијанÑтва. Поче ми лаÑкати као тобож некој лепотици: О, како имаш анђелÑко лице! Како Ñу ти дивне плаве очи као два Божја неба! Како Ñу ти руке нежне као пролећне лале! Па та бујна руÑа коÑа! И Ñлична глупа лаÑкања без краја, и то из дана у дан.
Старац монах тек Ñад пажљивије погледа у лице девојке, и учини му Ñе, да овај њен неÑуђеник није ни мало претеривао. Ðли тешка грба кварила је Ñве, и била је Ñлична чворновитом дрвету, у коме је урамљено мало Ñјајно огледало.
- Знала Ñам ја, да Ñу то Ñамо лаÑкаве речи, али годиле Ñу ми. Коме живоме не годе лаÑке? И људима иÑто као и коњима и пÑима. Ðарочито мени, оÑамљеној ругобној Ñиротици. Па кад ме је запроÑио, ја Ñам дала приÑтанак. Од тада па за три меÑеца ја Ñам му давала новаца и кад је тражио и кад није. Ðаједном га неÑтане из Сарајева. ПоÑле чујем, да Ñе оженио негде у ÐуÑтрији неком раÑпуштеницРм. Ðека му је на Ñрећу ... Други је био један Ñтудент медицине из Боке КоторÑке кога Ñам издржавала Ñве док није завршио школу и поÑтао доктор.
Ја Ñам проводила лето у Приморју, и чеÑто Ñам одлазила у кућу његових Ñиромашних родитеља у близини Херцег Ðовог. И њих Ñам ја обилато помагала; кућу им правила, дугове одужила, Ñтоку набавила и многе дарове дала. Када је он дипломирао, решиÑмо да Ñе венчамо у Ñлавном ÑрпÑком манаÑтиру Савини. У одређени дан ја Ñам дошла у цркву Ñа мојом наном, Ñтарицом дворкињом, која је у нашој кући проживела дуже него ја, и која ми је потпуно заменила моју покојну мајку. Ðвај, ми дошли а он није дошао! Свештеник Ñе раÑпита за Ñš, и Ñазна, да је он прошле ноћи отпутовао незнано куда, а родитељима заповедио, да не иду у цркву. "Ово Ñе још никад није догодило у овом манаÑтиру!" узвикнуо је духовник, покрио лице рукама, и као и Ñам поÑтиђен удаљио Ñе од наÑ. Рја Ñам три дана плакала у крило моје миле нане, докле ниÑам иÑцедила и поÑледњу Ñузу из мога Ñрца.
Када је Павле Сарајлија читао ову повеÑÑ‚ о бокељÑком доктору, доктор Сумрак је зарио главу у руке и глаÑно је јецао, што Ñу приÑутни припиÑивали његовом болећивом Ñрцу.
- Ви журите, оче? упита девојка.
- Ðе, не, ја пажљиво Ñлушам, одговори отац КалиÑтрат. До литургије има још пуна два Ñата.
- Хвала вам, Ñад ћу завршити. ПоÑле она два жалоÑна иÑкуÑтва ја Ñам почела мрзети Ñве мушкарце као варалице и лицемере. И дала Ñам реч нани, да више нећу ни помиÑлити на брак, па да ме неким чудом и царÑки Ñин запроÑи. Ðли нажалоÑÑ‚ подлегох и трећем иÑкушењу, па Ñе верих и Ñа овим трећим. Комшија и газдашки Ñин, Ñ ÐºÐ¾Ñ˜Ð¸Ð¼ Ñам одраÑла и у црквену школу заједно ишла поче ми Ñе удварати. Ја га најпре одлучно одбијем. Знала Ñам га ја добро. Цело га је Сарајево знало. Он је више волео дружити Ñе Ñ Ð¢ÑƒÑ€Ñ†Ð¸Ð¼Ð° него Ñа Србима. Ибраим, Ñин хоџе из Бегове џамије, био му је најприÑнији друг у пијанчењу и коцкању. Њих два били Ñу Ñе побратимили, па још и зарекли, да ће један другом бити Ñтари Ñват на Ñвадби. Кад год је бивао неки ÑŸÑƒÐ¼Ð±ÑƒÑ Ñƒ Сарајеву, знало Ñе да Ñу ту умешани Вуле и Ибраим. Њих није Ñједињавао ни крÑÑ‚ ни полумеÑец но биртија и шаркија.
Ја га, оче, одлучно одбијем. Знала Ñам, да је чапкун и коцкар. Сам је говорио, да би за ноћ могао прокоцкати цело Сарајево, и два Ñела више. ОÑећала Ñам да ме он не воли, али ја Ñе лудо заљубих у њега. Једне ноћи он изгуби на картама. Потражи, да му препишем један дућан. Ја то одмах учиним. Он продаде дућан и иÑкупи Ñе од апÑа. Толико Ñам била залуђена, да би му цело имање дала кад би заиÑкао. Рон Ñе није уÑтезао да иште Ñваки дан. Ðајзад Ñмо Ñе верили и иÑпитали. Ргле данаÑ, он Ñе венчава Ñ Ð´Ñ€ÑƒÐ³Ð¾Ð¼! Ðли ја вам дајем реч, да он неће жив Ñкинути венац Ñ Ð³Ð»Ð°Ð²Ðµ. Убићу га у цркви, да Ñе цело Сарајево потреÑе, и Ñве варалице жена уплаше. Ри да Ñе ... да Ñе тај ваш Бог опамети, па да не загађује овај Ñвет Ñтварањем хуља и лупежа.
- Кћери моја, узвикну КалиÑтрат, ти хулиш на Бога. Шта ти је Бог крив?
- Ја више не верујем да поÑтоји добри Бог. ПоÑтоји Ñамо неки зли Бог, који помаже гажењу добра и напредовању зла. Ðекада Ñам Ñвим Ñрцем веровала у доброга Бога, и молила Ñе, и певала у црквеном хору као најбољи Ñопран. Ðли Ñу ме неправде људÑке одбиле и од цркве и од Бога. Зато ћу ја Ð´Ð°Ð½Ð°Ñ ÑƒÐ·ÐµÑ‚Ð¸ улогу Бога правде, извршићу праведну оÑвету, и цркву вашу попрÑкаћу нечиÑтом крвљу једног вероломника. Ја хоћу да Ñе оÑветим и за Ñебе, грбаву Јулу, и за Ñве грбаве девојке, чију неÑрећу неÑавеÑни људи уÑугубљавају. .
- Умукни и не хули више! повика духовник. ПоÑтоји добри Бог правде, у кога Ñи ти правилно веровала, као и твоји родитељи, док Ñе ниÑи уплела у мреже ÑатанÑких људи. ПоÑтоји Бог, али поÑтоји и Сатана, противник Божији. Бог је дао људима Ñлободу, да Ñе определе за Њега или за његовог противника. Ðије добри Бог крив што Ñу Ñе твоји заручници упрегли у јарам Сатанин, нити теби што Ñи Ñе лакомиÑлено Ñ ÑšÐ¸Ð¼Ð° дружила и у њих заљубљивала. Ðего покај Ñе за богохулне речи, које Ñи изговорила Ð´Ð°Ð½Ð°Ñ Ñƒ Ñвету недељу, и то предамном, Ñтарим Ñлугом Божијим.
- Ðити Ñе кајем нити одуÑтајем. Ð”Ð°Ð½Ð°Ñ Ñ›Ñƒ ја бити бог над животом оног вероломника и - мојим. ОпроÑтите ме, оче, за узнемирење.
Поклони Ñе и изиђе.
КалиÑтрат брзо напиÑа хартију и поÑла младенцима, да их он не може Ð´Ð°Ð½Ð°Ñ Ð²ÐµÐ½Ñ‡Ð°Ñ‚Ð¸. Јула није о том знала.
К РЛ И С Т Ð* РТ ......................
Када Ñу клепала на хришћанÑким црквама објавила вечерњу (јер Ñе под Турцима није Ñмело звонити у звона), а хоџе на џамијама одвикале акшам, Ñтарац КалиÑтрат је журио у Ñтару ÑрпÑку цркву. Ð*азблудно шехер Сарајево тек тада Ñе разиграло и развеÑелило. И тако ће то ићи за очеве до поноћи, а за Ñинове до зоре.
За оца КалиÑтрата Ñве то није значило више него зрикање зрикаваца и букање буљина у ноћи - Ñве то варошко играње и веÑеље. Он нити је одобравао, нити оÑуђивао такав начин живота. "ПоÑтоје два пута живота, говорио је он, једно је пут ÑветÑки а друго је монашки. Они који ходе ÑветÑким путем, ниÑу Ñе заклели да ће тим путем ићи до Ñмрти, а монаÑи Ñу Ñе заклели ићи пропиÑаним монашким путем до Ñмрти. Отуда ÑветÑки људи када доживе разочарења на клизавом путу Ñвоме, могу Ñе покајати и Ñтупити на бољи пут што води у живот вечни. МонаÑи пак не могу доживети разочарења нити мењати пут. Они Ñамо могу да падну и уÑтану, и опет да падну и уÑтану на иÑтом путу. Тако је он миÑлио и говорио.
За њега није поÑтојало ни Сарајево, ни Стамбол, нити земаљÑки ЈеруÑалим, ни Ñвет. Он је ноÑио у Ñеби Ñвој Ñвет, беÑкрајно удаљен од овога Ñвета, и Ñвоју музику, нечујну Ñимфонију беÑтелеÑних бића. ПедеÑет година он Ñе подвизавао у Милешеву. Јутром и вечером кадио је пред иконама и фреÑкама Ñветитеља, иÑпоÑника, мученика и анђела Божијих. И они Ñу му поÑтали приÑнији него живи људи, Ñ ÐºÐ¾Ñ˜Ð¸Ð¼Ð° је он општио као Ñа Ñенкама. За њега је била ÑтварноÑÑ‚ оно што је Ñтајало иза икона и фреÑака, на овима наÑликано, а Ñимволично и обмамљиво као Ñенка оно што Ñе у виду меÑа и крви, замотано у одело, кретало око њега, или улазило или излазило из цркве. Мртве је он Ñматрао за Ñвоје праве пријатеље а живе за погодбене. Ðо зато је љубав његова према живим људима била неограничена . Све ХриÑта ради и ради онога Ñвета. Ðикад није ушао у олтар док прво није Ñтао пред гороÑтаÑну фреÑку Светога Саве и ту Ñе замиÑлио. Шта Ñе замиÑлио? Ето, рекао би он, ти Ñи Ñвети оче, у Ñвојој ÑедамнаеÑтој години напуÑтио Ñвој Ñујетни Ñвет и приљубио Ñе Ономе, који Ð½Ð°Ñ Ñ˜Ðµ из љубави Ñтворио и Ñ Ñ™ÑƒÐ±Ð°Ð²Ñ™Ñƒ чека наш повратак. Рја тек у двадеÑет Ñедмој. Ти као кнез а ја као проÑтак. Помози ми, да у небеÑком Ñвету бар моја глава буде близу твојих ногу.
Међутим, иако је КалиÑтрат од проÑтог занатлијÑког рода, он никако није био проÑтак. Отац му је био абаџија у Сјеници, а он је Ñвршио богоÑловију и вишу богоÑловÑку школу у Ðтини. Говорио је грчки као и ÑрпÑки. У два маха нуђен му је чин архијерејÑкР, али он Ñе захвалио. Утолико више он је био поштован не Ñамо у Полимљу него у Ñвој Херцеговини и БоÑни. Чак Ñу га Ñматрали и чудотворцем и хришћани и муÑлимани, јер Ñу Ñе многи болни иÑцелили и Ñумашедши вратили памети по његовим молитвама. ЕпиÑкопи Ñу долазили к њему на иÑповеÑÑ‚. Кад га је један епиÑкоп упитао: Шта је најважније за једног Ñвештеника? Он је одговорио:
- Ðајважније је општити прво Ñа ГоÑподарем, затим Ñ Ð“Ð¾Ñподаревим дворÑким великашима и најзад Ñ Ð“Ð¾Ñподаревим Ñлугама. ГоÑподарем је он називао ХриÑта, ГоÑподаревим великашима Ñветитеље, а ГоÑподаревим Ñлугама људе у овом Ñвету. Јер, говорио је он, који опште Ñамо Ñа ГоÑподаревим Ñлугама не обзирући Ñе на ГоÑподара, изазивају гнев ГоÑподарев.
Старац КалиÑтрат није ни мало марио за Сарајево нити ма који мравињак људÑки. Он је познавао мраве и без мравињака. Ðли Ñвета поÑлушноÑÑ‚ према Ñвом архијереју довела га је у Сарајево. ПарохијÑке поÑлове он је вршио Ñа великом ревношћу, и Ñлужио не као људима него као Богу. Иако је он духом живео у безоблачним виÑинама, он је из тих виÑина лакше проницао у људе и догађаје, лакше разумевао невоље људÑке и правилније их лечио. Случај Ñа грбавом Јулом није га Ñмућивао, али га је жалоÑтио и бацао у дубока размишљања.
Ко може ући у миÑли једног иÑтинÑког монаха? То ниÑу миÑли једног Ñветовњака, који као лептир Ñкаче Ñа предмета на предмет, Ñа Ñлике на Ñлику, Ñа једног Ñећања на друго. Ðе, ниÑу такве миÑли правог монаха. Много Ñу проÑтије. Он не може да миÑли ниочем земаљÑком, а да Ñе не уздигне у небеÑни Ñвет, те да кроз небеÑни дурбин погледа на земљу и небеÑним фењером не оÑветли људе и догађаје на земљи. Другим речима, он не може да миÑли без молитве. Ðити може монах да размишља о карактерима људи и збивањима међу људима без уткивања небеÑног у земаљÑко, надприродно. Отуда Ñу Ñва монашка размишљања - молитвена размишљања небеÑно-земаљÑка. Такве Ñу миÑли биле и миÑли милешевÑког Ñтарца монаха.
ПоÑле дугог размишљања о Ñлучају грбаве Јуле, он глаÑно рече:
- Ðе, не, ја јој Ñвојом моћи не могу помоћи. Ðајгоре је од Ñвега што је она отпала од вере у Бога, и чак почела цинички да хули на Бога. Треба је прво повратити Богу. Јер ако Ñе не поврати, него као безбожница убије оног неÑретника, а потом Ñебе, тиме још њега може ÑпаÑити од пакла а Ñебе утопити у пакао. Ту ја не могу помоћи. Ðо Ñамо Ти, о Свевишњи Боже!
Ð*екавши ово Ñтарац узе ПÑалтир и поче читати. ПоÑле Ñваке катизме - а ПÑалтир је подељен у двадеÑет катизми - он би клекнуо и произноÑио Ñвоје молитве иÑкључиво "за рабу Божију грешну Јулијану" Те Ñу Ñе молитве изливале из Ñамога Ñтарчевог Ñрца и кваÑиле Ñузама. ПоÑле прве катизме он је уздигао Богу Ñледећу молитву:
ГоÑподе, велики и Ñтрашни, који бијеш и милујеш, да би или бијењем или миловањем ÑпаÑао људе, ÑпаÑи грешну рабу Твоју Јулијану. Одагнај од ње Сатану, који јој је помрачио ум на Тебе, којега Ñве анђелÑке војÑке благоÑиљају. Јер не може здрав и биÑтар ум одрицати ни хулити Тебе, него Ñамо помрачен. И велико Ñунце Твоје покрије Ñе мраком, када меÑец Ñтане између њега и земље. Тако је мрачни Сатана Ñтао између Тебе и њене душе, и њена Ñе душа обрела у мраку у коме Ñе Ти не видиш. Штедри, милоÑтиви, многомилоÑти ²Ð¸, дуготрпељви ГоÑподе, Ñмилуј Ñе раби Твојој Јулијани. ПроÑветли јој ум, умири јој Ñрце, озари је Духом Твојим Светим, да би у покајању познала и проÑлавила Тебе јединог иÑтинитог Бога и СпаÑа нашега...
Такве и Ñличне молитве уздизао је Ñтари духовник за Јулијану поÑле Ñваке катизме. Рпо прочитаном ПÑалтиру он је прочитао и покајни Канон ПреÑветој Деви Богородици.
СарајевÑки петли из многобројних башти објављивали Ñу зору, када Ñе уморни молитвеник ÑпуÑтио у поÑтељу.
![]()
![]()
![]()
наÑтавиће Ñе

Odgovori sa citatom