GABRIJELA KOKO SANEL
Rekla je da "Zena koja ne koristi parfem nema buducnost" i zamislite moj prvi "ozbiljni"parfem je bio cuveni No 5 a tada jos nisam toliko toga znala o njoj sem nekih osnovnih zakona koje je postavila u svetu mode i da je ona ta koja je rekla da svaka zena u svom ormanu mora da ima malu crnu haljinu ( i ne sumnjajte u mene...imam je,i sluzi mi u sve svrhe,od svecanih pa do onih tuznih...)i mislim da znam jako dobro da je nosim,jer je crna a ne crvena.
Govorila je da je moda promenljiva a stil konstantan,tako da sam ja posle raznih lutanja i eksperimentisanja sa parfemima svoj izbor svela na dva tri omiljena i naravno da nose miris i potpis ove cuvene modne dive.Pored No 5 tu je Chance i Mademoiselle.Njeni parfemi mirisu na baroknu jesen,breskve,cimet,vanilu,korijander,ruzu,jasmin, mimozu,cvetove narandze,sandalovinu...meni mirisu jednostavno na nju i te lude tridesete godine dvadesetog veka.Na jednom odlicnom sajtu o parfemima mocicete da procitate i sve odlike Sanelovih parfema
http://www.punmiris.com/parfem/Chane...-No-5-608.html uzivajte dok budete citali i gledali te zanosne bocice.I uvek kad renem da stavim neki njen parfem setim se jednog pitanja njoj postavljenog,gde treba,na koje delove tela stavljati parfem, i njenog cuvenog odgovora:"Svuda gde zelite da vas poljube"
ZA KOKO ŠANEL KAŽU DA JOJ JE NAJBOLJA KREACIJA BILA ONA SAMA. U KNJIZI ŽENE KOJE SU PROMENILE SVET PIŠE DA JE OSLOBAĐAJUĆI ŽENE STEGA KORSETA, MENJAJUĆI NAČIN NA KOJI ONE TREBA DA SE OBLAČE DALA ZNAČAJAN DOPRINOS POKRETU ZA PRAVA ŽENA. NO DELUJE DA JE NJEN DOPRINOS "ŽENSKOJ BORBI" BIO "SLUČAJAN". JEDNOSTAVNO, NIKADA NIJE HTELA DA KREIRA MODEL KOJI ONA SAMA NE BI NOSILA. I TAKO JE POSTALA JEDNA OD NAJUTICAJNIJIH LIČNOSTI PROŠLOG VEKA
'gabrijela Koko Sanel,jedna od najvecih dizajnerki 20.veka umrla je veceras u svom apartmanu hotela Ric u 87 godini zivota.Umrla je mirno i nista prethodnih dana nije nagovestavalo da se ne oseca dobro.Radila je na vkolekciji koja je trebalo da bude uskoro predstavljena" ovako je tacno pre 40 god.glasila vest objavljena u "NJujork tajmsu" 11.januara 1971.Nekadasnja urednica "Voga" jednom je izjavila da je Koko Sanel izumela 20. vek za zene.Njen zivot je bio zivot za film i snimljena su dva filma o njoj.
Rodjena je 19.avgusta 1883 u mestu Somur,Francuska u vanbracnoj vezi ulicnog prodavca i majke domacice.Bila je jedno od sestoro dece,majka joj umire od tuberkuloze kada je ona imala samo 11 godina.Otac odbija da vodi racuna o deci i Gabrijela odlazi u sirotiste gde je provela narednih 5 godina.Vaspitavale su je opatice i od njih je naucila krojacki zanat,Sa 16.god.napusta sirotiste i seli se u Pariz gde radi kao krojacica ali i po nocnim barovima kao pevacica i igracica.Nadimak Koko je dobila od jedne pesme koju je pevala.U kabareu upoznaje oficira i bogatog naslednika Etjena Balzana koji je uvodi u glamurozni svet mode.Svoj prvi butik otvara 1912 god.U pocetku je kreirala sesire,da bi kasnije krenula da pravi svoje jednostavne kreacije koje su predstavljale pocetak nove mode.1923 god.lansiran je njen cuveni parfem No 5 koji je i dan danas najprodavaniji u svetu.
Nikada se nije udavala.Veza sa Etijenom Balzanom nije dugo trajala.Jedni kazu da je Artur Kapel bio njena najveca ljubav,drugi se ne slazu sa tim,vec kazu da je to bio Balzan.
Sa Arturom je bila u vezi 9 godina,mada se prica da joj nije bio bas bas veran.Cak i nakon sto se 1918 god.ozenio,nije potpuno prekinuo sa Sanel.Godinu dana kasnije poginuo je u saobracajnoj nesreci,sto pojedini smatraju najstrasnijim dogadjajem u zivotu Koko.
Bila je u dugogodisnjoj vezi sa jednim od najbogatijih ljudi Evrope,vojvodom od Vestminstera i na pitanje mnogobrojnih novinara zasto se nije udala za njega odgovorila je:"Bilo je nekoliko vojvotkinja od Venstminstera,ali je samo jedna Sanel."
Povezuju je sa cuvenim ruskim kompozitorom Igorom Stravinskim(mislim da i o njemu ima snimljen film).
Ceo drugi sv.rat provela je u apartmanu hotela Ric u Parizu i pripisuju joj da je saradjivala sa neprijateljem,zato sto je imala strasnu vezu sa trinaest godina mladjim nemackim oficirom.
Francuska javnost nije mogla da predje preko njenih prijateljstava sa nemackim oficirima.I dok joj u Francuskoj zameraju,u Americi su ludi za njenim torbama i malim crnim haljinama.
Bila je strastvena,hirovita,buntovna,talentovana i znala je nesto bitno sto je pomoglo da njen uticaj bude tako snazan i danas.
"OBUCI CRNU HALJINU I BUDI DAMA"
Verovatno se mnogi pitaju kako prepoznati Sanel?
Znaci Chanela su:
-bela kamelija na reveru,simbol elegancije i zavodljivosti
I niske belih perli ili bisera razlicitih duzina i velicina u kombinaciji sa zlatnim lancima.Tvrdila je da takav nakit zenskom licu daje sjaj i svezinu
-kratki Chanel kostim
-mala crna haljina
-zlatna okrugla dugmad na kostimu ciji je dizajn preuzela sa oficirskih uniformi
-tasna sa prepoznatljivim stepovima takozvane cokoladne mustre,sa zlatnim lancem umesto drski
-Chanel No5,najpoznatiji parefem na svetu koji je Merilin Monro nosila umesto pizame
-Chanel cipele,salonke na stiklu sa otvorenom petom
-dvobojne ravne bez lakovane cipele sa crnim prednjim delom
-sat Premier Watch sa osmougaonim kucistem,koji oblikom podseca na Place Vendome,najdraze mesto Koko Chanel u Parizu
Evo i nekoliko Chanel sesira:
evo i njen oficijelni sajt pa pogledajte ako vas interesuje kako to sada funkcionise toliko godina posle njene smrti.Zna se da je njenu kompaniju nasledio modni kreator Karl Langerfeld
http://www.chanel.com/