Uglavnom se slažem sa Biljom :D
Brak je sklad ugovora dve osobe i emotivne veze medju njima.Zar okovi nisu greh?!
Ja to ne bih tako nazvala, ako vec postanu okovi, greh bi bio ne osloboditi ih se...
Zar su emocije greh?
Lazne emocije su greh, gluma je greh, e sad, sto se emocije ponekad moraju ugusiti, to i jeste i nije greh, zavisi od cilja, a pre svega od posledica. Ako su posledice pogubne, manji je greh ugusiti emocije...
Sam brak je pravni posao- ugovor na papiru koji mora da dve ugovorne strane potpišu, ali neophodan preduslov za brak jeste ljubav, ta spona koja ih veže inače ostaje mrtvo slovo na papiru.
Stoga u braku ne postoje okovi, to onda niej brak nego robija. Kakva je svrha braka ako nekog moraš da držiš okovanog? Nema okov au braku jer okovi guše ljubav. Nema ljubavi prak se ne važi ma koliko postojao na papiru.
zašto pričaju ljudi o okovima? venčali su se pod prinudom? Da ne ostare sami? Da poboljšaju materijalni status? Onda su njihovi okovi baš taj strah da ne ostanu sami i baš ta žudnja za maperijalnim. To su njihovi okovi a ne brak.
Dvoje ako se vole mogu da žive zajedno i da nisu u braku. Mnoge kulture i nemaju pojam braka, pa opet nisu izumrle, ali SVE kulture imaju pojam ljubavi. Znači ljubav ima "viši čin" od braka.
Pojam braka kao "okova" odmah nas vodi na pomisao sputavanja nečije volje. Znači bračni drug nešto želi ali ga okovi vežu. To ne ide. Po pravilu okovi su kazna. Ne postoje okovi koji ne predstavljaju kaznu. Kako onda da smatramo brak kaznom?
- Nisi se na vreme udala pa sada moraš na brzinu da se baciš u okove da ti ne prođe vreme
- Ni jedna te nije htela kakav si jadan pa sada moraš da se baciš u okove braka prvoj koja te želi
- neki i neke su bili kurve i kurvari pa sada imaju u braku da ćute i trpe šikaniranje onog drugog?
- Ucene i pretnje bračnog druga?
- Maltretiranje od strane bračnog druga?
Čemu je onda ta svrha!? Brak ako ima okove onda je- robija I greh sam po sebi. To svi znamo.