Ово што ћу сада написати је све како ми је саопштено у суду и, искрено, ни сад не верујем да је тако по закону...
Данас је била оставинска расправа, моја мајка, мој брат и ја смо наследници имовине која је остала од покојног оца.
Брат и ја смо хтели да се одрекнемо дела непокретне имовине у мајчину корист.
Прво нам саопштише да она у том случају плаћа порез на поклон у износу од (не знају ни они колико) нешто процената на основу процењене тржишне вредности.
Али ми не поклањамо, ми се одричемо.
Е, ја не могу да се одрекнем јер имам малолетно дете па би у све морао да се умеша центар за социјални рад који ми ово право не би дозволио.
Тако да, хтела не хтела, немам право да са својим наследством радим шта хоћу.
Поделисмо ми те непокретности на идеалне трећине, нећемо да им дамо 5.000 евра на име пореза на поклон, остало поделисмо како смо се договорили.
Само треба да стигне решење, да платимо таксу и...
Колика је такса?
Па... можете и на рате...
Молим?
Па велика је вредност имовине, знате, до 200.000 динара је око 6-7 хиљада а преко тога се додаје 0,5 одсто али највећа је 75.000.
Ми ово морамо да наследимо, немамо право да се одрекнемо и плаћамо толику таксу!
Ви сте се сад обогатили, знате, велике су ово вредности.
Изашли смо у шоку.
И намећу се многа питања...
Како је све ово могуће... Како смо се ми то обогатили сад...
И... Ако желим да продам стан рецимо и уложим га у посао, отпутујем у иностранство...
Да ли то значи да немам право и да ће да се умеша центар за социјални рад јер имам дете које би тај стан наследило?
Не верујем да то баш тако иде.
Људи у мојој околини су се својевремено одрицали и нико није платио порез на "поклон", овај центар никад није ни споменут...
Сви су се згранули кад сам рекла за ове таксе...
Искрено, слуђена сам