Pa ne smem odma da zvocam..valjda prvo treba da im se svidi.. pa kad se svi naviknu
i opuste, onda da počnem sa zvocanjem...
ja mislim da sam zakasnila...![]()
Pa ne smem odma da zvocam..valjda prvo treba da im se svidi.. pa kad se svi naviknu
i opuste, onda da počnem sa zvocanjem...
ja mislim da sam zakasnila...![]()
Večnost je čista sadašnjost.
Kao dijete često sam odlazila u komšijsku kuću punu djece u kojoj sam viđala baš ovakvu ženu,majku..dok su moji roditelji radili,meni je bilo interesantnije da bauljam po komšiluku i družim se sa njima..
Ona je bila takva žena,naravno nije radila već je isključivo brinula o mužu i djeci.Bila je to kuća puna topline i zajedništva.Jednom je njen muž,došavši sa posla rekao mom ocu(uvijek mu predbacujući zašto dopušta da mu žena ide na posao):
"Ženi je kao i šporetu,mjesto u kući".
Tad nisam znala šta to znači![]()
pa ima takvih primjera i danas nažalost..istina,u ruralnim sredinama ali i tamo žive neke žene koje nikad neće biti ostvarene već će ostati postvarene..pa čak i u urbanom miljeu,sa tom razlikom što ove u gradu idu na neki posao,ali tu završava svaki njihov izlazak iz kuće..
to je ta vrsta vaspitanja - dozvoljavati da te poistovećuju sa stvarima samo zato što je to rekla tzv. glava porodice![]()
где си пошла с крмељиве очи
nije prico samo vaspitanje,mnoge su se umorile od nedaca,od dece,losih uslova zivljenja,od nerazumevanja okoline,mnoge su neobrazovane,ne znaju za bolje i niko ih nikad nije tretirao drugacije nego stvar.a kad nalete na buzdovana koji se isto tako odnosi prema njima,pognu se i trpe..ne osudjujem ih ,zaista nemaju snage da bilo sta promene..
jeste mikili..evo,jedna moja daleka tetka..nikad nije znala za bolje..iako je od grada svega 20 km..udala se mlada,tek osnovnu završila,izrodila djecu i kad god je poželjela da ode,nije imala kamo..bez posla,bez roditeljskog doma..kud sa njih troje..ćutila i trpila..
ne jednom sam je čula kako želi da umre ili ona ili on..ne na koliko je abortusa imala,prestala je da broji..a tetak je pio,nalijevao se danima sve dok nije okončao u nekom jarku..sad je sama,djeca su otišla kojekuda i ima neki svoj mir..bar je niko ne maltretira..vidjela sam je prošle godine i kaže mi.."..e,da sam bar imala jedan svijetao dan u životu.."
uh...
ne moze to kod mene.
moja majka je rekla, citiram: " jadan onaj koji tebe ozeni!"![]()
ja zvocam. mnogo.![]()
i uvek saslusam njegovo misljenje, ali radim po svom. tvrdoglava sam jako, i teram pravdu.
smatram da zeni nije mesto samo u kuhunji, kupatilu, za peglom...
zena treba da misli na sebe.
svoj izgled, lepotu.
da se neguje.
ali isto tako da bude vesta na svim ostalim poljima u porodici, majka, zena... domacica.
i naravno na poslu, ako je zaposlena.![]()
I think that in human evolution it has never been as necessary to have this substance LSD...it is just a tool to turn us into what we are supposed to be space.
znam ali, bilo koji...odraz autoriteta ili glumljenja istog u meni izaziva deset puta goru reakciju
cak i oko banalne stvari,da si ti muskarac,i da mi kazes ''uradi sada to i to i odnesi ovo '' ja cu poludeti, i verovatno cu te svim tim gadjati i izbaciti te napoljeista situacija ako mene neko,makar na bilo koji nacin,i najsuptilniji,pokusa da kontrolise, moje postupke,kako treba da se ponasam,sto vise neko pokusava da me ''dominira'' ( a postoje razne vrste dominacija ) ja cu datu deset oputa goru reakciju jer se osecam saterano- ako pristanem na ono sto ti zelis od mene da uradim-pristajem da radim pod tvojom voljom and I cant have that- radije cu sve urnisati i oko tebe i oko mene pa da nista ne ostane,nego ja da uradim bilo sta sto ti zelis od mene,jer ja to sve shvatam kao.....pretnju, mom celom bicu,kao da gubim svoju slobodu
sa mnom se eventualno moze na fin nachin,kad nekom prisilom pokusavas da me izdominiras postajem sve gora,i gora,i reakcije su mi pet puta jache
Čini mi se da sam pre dve godine baš tu knjigu imao u rukama, mada ne mogu da tvrdim
Ali krenimo redom
Ta fama oko ručka ili večere koji se sprema po pola dana, a u glavi priprema dva dana pre realizacije mi jednostavno nikada nije bila jasna, nema tu puno da se razmišlja, imaš to i to, možeš da spremiš to i to i to i tu je stvar završena, razmisliš, odlučiš i spremiš taj famozni ručak, ređe večeru
Ovaj deo da se pripremi za muža se slažem, potpuno, nakon posla, konflikata na istom, nervoze i problema, ogromna promena je videti nekoga na vratima ko lepo izgleda i ko ne zvoca i skače nekome po glavi
Da smanji buku i posebno da utiša decu koja se igraju vrište i skaču, to se apsolutno slažem, barem pola sata dok se ne prebere od posla. I da sasluša muža i to se slažem, jako puno znači kada možeš sesti i sa nekim na miru porazgovarati o bilo čemu, makar o tome kako su te Pera, Mika i Žika iznervirali na poslu zbog toga i toga.
I da mu probleme ili neke vesti saopšti malo kasnije i tu se slažem, a ne kao što sam imao mogućnost da prisustvujem saopšatvanju problema, muž se vraća sa posla, ulazi u stan, a žena iz hodnika "bombarduje":"Stariiji ti sin ima jedinicu iz matematike, porazgovaraj sa njim, mlađi je dobio batine otiđi u školu da vidiš o čemu se radi, pokvario se frižider zovi majstora, stigli su računi danas, fali mi toliko i toliko para za novu veš mašinu...itd."
Probleme i neugodne stvari će čuti i ovako i onako, pa bolje je malo kasnije a ne odmah kao u dotičnom primeru
Obično to izgleda ovako
To da ima muž važnije stvari je glupost potpuna
Za poslednji deo ne slažem se uopšte
A što se navoda tiče koji glasi:
Zapamtite, dobra žena zna gde joj je mesto.
Potpuno se slažem, dobroj ženi je uvek mesto uz muža, ali danas to više nije tako, odavno![]()
Homo homini lupus est.
The others have failed - Learn from them but do not follow
Zavisi na koji način nije "uz muža"
Iscrpljuju vezu, uništavaju je sa nebitnim stvarima
Recimo ovako, zamisli kada bih se ja petljao u to kakav će ručak žena da spremi i koliko će čega u taj isti ručak da stavi, koji će prašak za veš da kupi i kako će da uključi i kada mašinu za suđe ili veš, da oko toga se "dogovaramo" tj. raspravljamo, na šta bi to ličilo ?
Ili da se žena sa mnom raspravlja oko toga koliko litara i koje vrste ulja se kupuje za motor automobila, na koliko bara se pumpaju gume prednje i zadnje, da li se kupuju univerzalke ili posebno letnje i zimske i kada ih menjam, kada menjam diskove a kada pločice kada je kočioni sistem u pitanju, da li sipam pun tank na početku putovanja ili na sredini pravim pauzu da bih dosuo gorivo u rezervoar
Zato su neadekvatne, iscrpe vezu sa glupostima, uguše je sa ciljem da dokažu sebe u nečemu, da budu "emancipovane" itd., u tome je suština u nepotrebnim raspravama oko nebitnih stvari i o tome što se neko meša tamo gde mu nije definitivno mesto![]()
Homo homini lupus est.
The others have failed - Learn from them but do not follow