Da li smatrate da je neverbalna komunikacija važnija od onoga što govorite?
Da li obraćate pažnju na govor tela i na koji način nas on odaje?
Da li smatrate da je neverbalna komunikacija važnija od onoga što govorite?
Da li obraćate pažnju na govor tela i na koji način nas on odaje?
Smatram da veoma vazno pratiti reakcije koje slede prilikom verbalne komunikacije.."telo" nas "odaje", a to su odredjeni nesvesni pokreti, tikovi, trzaji, ...i mnogo govori o ličnosti, njenoj iskrenosti..i nameri..
Posmatranje je sjajna disciplina...
Ja slušam... pošto jedino to razumem...
i gledam i slušam....nekad, dok gledam tv, isključim ton i posmatram glumce ili neku debatu...ljudi zaista nisu svesni kako izgledaju kad im se isključi ton. trudim se da moja gestikulacija ne bude napadna, ali ne znam da li uspevam u tome......jer mnogo volim da pričam.
где си пошла с крмељиве очи
Ostar, uspravan hod - Sigurnost u sebe
Stajanje sa rukama na kukovima -Spremnost, agresija
Sedenje prekstenih nogu, ljuljanje stopala - Dosada
Sedenje rasirenih nogu - Otvorenost, opustenost
Ruke prekrstene na grudima - Odbrambeni stav
Hodanje sa rukama u dzepovima, povijenih ramena - Depresivno raspolozenje
Ruka uz obraz - Procena, razmisljanje
Dodirivanje, pipkanje nosa - Odbijanje, sumnja, laganje
Trljanje oka - Sumnja, neverica
Ruke iza ledja - Bes, frustracija, nemir
Glava oslonjena na saku, pogled na dole - Dosada
Trljanje sakom o saku - Iscekivanje
Sedenje sa rukama iza glave, prekrstene noge - Sigurnost, superiornost
Otovreni dlan na gore - Iskrenost, otvorenost, nevinost
Stipkanje gornjeg dela nosa, zatvorenih ociju - Negativna procena
Lupkanje prstima - Nestrpljenje
“Piramida” napravljena od saka na stolu - Autoritet, moc
Vrtenje i mazenje kose - Nedostatak samopouzdanja, nesigurnost
Glava zabacena unazad - Interesovanje
Gladjenje brade - Pokusava da se donese odluku
Gledanje na dole, lice okrenuto u stranu - Neverica
Grickanje noktiju - Nesigurnost, nervoza
u jbt, moram da prestanem da vrtim kosu...
Proleteri svih zemalja, ujedinite se!
ja ću prestati kad ostanem bez kose.. svu sam je iščupala...
A jel možeš da nas informišeš.. pliiiiiz...
Gestovi mogu da budu izvor urnebesnog nerazumevanja, zato dobro pazite šta kome pokazujete.
Različiti delovi tela imaju različita značenja širom sveta, ali uvek važi jedno zgodno opšte pravilo:
glava je najsvetija, a noge su uvek prljave.
Bolje je koristiti desnu ruku nego levu.
A što se tiče ostalih "pravila", sledi još detalja. U Španiji i Italiji činjenica da ste kažiprstom dodirnuli donji deo oka
znači da ste sagovorniku poručili "pazi!", "oprez!".
A ako se nama gest, pri kome se tri glavna prsta spoje, približe usnama i poljube uz reski zvuk poljupca,
čini previše ekspresivnim, to nije slučaj u južnoj Evropi u kojoj je to oznaka da je "sve u redu"
i uobičajena je koliko i klimanje glavom.
Nikada nemojte mahati rukom Grku pri rastanku. Misliće da ga šaljete dalje od sebe.
Ako mu još pokažete i palac, a to u Grčkoj znači "Zaveži!", lista grešaka će se povećati.
Gest "kruga", koji se pravi spajanjem palca i kažiprsta u obliku slova "O", ima dijametralno suprotna značenja
na raznim mestima:
u zemljama engleskog govornog područja ovo je gest odobravanja: "Super je!", "OK!".
Međutim, u Francuskoj, on označava rečenicu "Ti si apsolutna nula!".
Na Malti je simbol još gore uvrede, jer prevedeno na reči, glasi "ti si homoseksualac" što u mačo kulturi
Maltežana nikako nije povoljna osobina.
U Grčkoj i na Kipru ovo doslovno znači "Ti si muškarac netradicionalne seksualne orijentacije".
Da bi privukli pažnju, Turci će mahati dlanom ruke gore-dole, retko u zamahu s leva na desno.
Da bi vam pokazali „sledi me”, zamahnuće i zavrteti celom rukom, nikako sa uzdignutim prstom.
Ovo obavezno izbegavajte da radite, jer se smatra uvredom pokazivati bilo šta prstom.
Ukoliko zavrte glavom levo-desno, to ne znači „ne”, već „ne razumem”.
U Britaniji i severozapadnim zemljama Evrope pokazivanje dva prsta je "pobeda" ukoliko se dlan okrene ka sagovorniku,
a "dvojka si!" ukoliko se dlan okrene ka sebi.
Hevi metal znak "rogova" možda mladi severnjaci ne shvataju tako, i pokazuju ga svakom prolazniku kada se napiju,
ali na Mediteranu to znači generalno "žena te vara, ti si rogonja".
Mnoge tuče su izbile i zbog "dvojki" u Britaniji i "rogova" na Mediteranu.
U Napulju se "ne" izgovara tako što se glava podigne naviše i namršti se!
Ako palcem mašemo iznad glave i pokazujemo iza leđa, onda će to u SAD značiti: "Stanite, pokvarila su mi se kola!",
a u Grčkoj "Nosi se!". Hajde sada da zamislimo Amerikanca koji signalizira da su mu se pokvarila kola na grčkom putu!
Udaranje kažiprstom po glavi u većini zemalja znači: "Ti si budala!", ali u Holandiji znači "Mudro!".
Pariska kancelarija za turizam najozbiljnije je predložila putnicima koji dolaze u Francusku da izuče jezik galskih gestova.
Priče o interpretacijama gestova koje koriste Francuzi nalaze se čak i na veb sajtu te organizacije.
Vlasti Pariza su odlučile da naprave ovakav "razgovornik" za turiste, nakon što su sprovele anketu i utvrdile da dve trećine gostiju
u Parizu ima velikih problema u ophođenju sa Francuzima.
Razlike između severa i juga Evrope naročito se ogledaju u upotrebi gestova i njihovoj učestalosti.
Statistike pokazuju da najmanje gestova napravi prosečan Finac - samo jedan tokom sat vremena.
Mađutim, ukoliko se nađete u Španiji ili Italiji sasvim je očekivano da gestikulirate i to praktično niko neće ni primetiti.
Naprotiv, smatraće vas dobrim sagovornikom, ubedljivim i energičnim.
Ukoliko puno gestikulirate na severu, to silno "mlataranje rukama" može da se protumači i kao nervoza ili nesigurnost.
Zato, ako želite da sklopite neki posao ili da se udvarate nekome, probajte da izbegnete suvišno mahanje rukama kao i
pravljenje grimasa na licu - usredsredite se na reči i njihovu moć.
Vodite pri tome računa da vam ni glas ne bude previše dramatičan.
Sa druge strane, ukoliko u nekoj južnjačkoj zemlji pokušate sa ovom "severnjačkom taktikom" može vam se desiti da
vaš nastup ocene kao bezbojan ili neuverljiv, a vas procene kao nesigurnu osobu, pa ništa od posla ili udvaranja!
mnogo može da se pročita iz govora tela....ja to vežbam svaki dan....i sve mi bolje ide....
a volim da pojedinim gestovima dam do znanja više nego rečima....
Није толико важно где је усмерен поглед, већ стопала.
Може неко гледати у вас и причати вам, али ако су стопала окренута ка другој особи, пажња је тамо.
Мудрост се састоји у томе да се баци у море што мањи део товара да би брод пловио лако.
ne razumem...na primer, sedim s tobom i prekrstim noge i stopala su pri tome okrenuta negde ukoso od tebe, jer sam zavaljena u stolici...ali, sve vreme pričam s tobom, ne gledam ko sedi naokolo, jednostavno, menjam položaj ponekad, ako ta priča traje duže.
zašto misliš da je pažnja okrenuta ka nekom drugom?
где си пошла с крмељиве очи
Nije vaznija, ali je neizostavna u komunikaciji.
ne obracam paznju na govor svog tela..izuzev kad imam javni nastup (predavanja, vazne sastanke i sl). Obracam paznju na sagovornikov govor tela svakako, time sticem opsti utisak i o sagovorniku i o onome o cemo smo razgovarali.
Komunikacija se uci (i verbalna i neverbalna), to je vestina koja se stice. Prosla sam edukacije iz ove oblasti i definitivno mi koriste ne samo u poslu koji obavljam vec i u svakodnevnom zivotu
Pijem da utopim tugu, al' prokleta stvar naučila da pliva.
ne obracam uopste paznju, sem ukoliko doticna osoba ne krene da me svojim govorom tela eksplicitno dodiruje
ja cesto ne obracam paznju ni na verbalnu komunikaciju, a kamoli na neverbalnu..
malo mi smesno kad ljudi kao snimaju sta im govorom tela neko porucuje, a propuste sustinu onoga sto im neko govori..recima i cutanjem
ebg prico..suvise je kompleksno , a i ne odnosi se samo na govor tela, tako da su neophodne posebne teme. Mislim da vec imam nesto otvoreno na temu asertivne komunikacije ovde na forumu,..ako nema , otvoricu temu kad budem imala vremena i zivaca.
A edukacije se svode na predavanja i radionicarski rad, dakle, prvo usvajanje osnovnih pojmova i informacije, a radionice sluze za vezbu i sticanje vestina.
Pijem da utopim tugu, al' prokleta stvar naučila da pliva.
every year, every week, every day, every memory