LAKI: Sam je kriv. Došao je jutros da naruči za dva. Pa bar da mu je žena normalnog rasta. Krakatijeg i dužeg stvorenja nismo sahranili.
AKSENTIJE: Koliko je dugačka?
LAKI: Dva metra i dvadeset.
AKSENTIJE: Ha, ha, ha ... A da to nisu dve žene, samo nastavljene!
LAKI: Može biti!
(Začu se zvonce u dvorištu. Laki izlazi, a Aksentije baca četku.)
AKSENTIJE: Nisam ni ja lud da crnčim ko mazga.
(Laki se vraća. Uzima poveću, crnu svesku. Aksentije nastavlja sa radom.)
LAKI: Mnogo dosadan čovek ... Dao bakšiš da požurimo. Pet komada.
AKSENTIJE: Samo toliko? Da se nije prebakšišio! E, evo mu ga na! Što ću farbati i drugu ruku.
LAKI (beleži u svesku): Rak, crtica ... Znaš, od 1946. još uvek vode srčani bolesnici. Sumnjam da će ih ko stići. Mada rakaši vidno napreduju. Već se bore za drugo mesto.
AKSENTIJE: Na kom su mestu automobilske nesreće?
LAKI: Ti to meni...
AKSENTIJE: Ne. Pitam ozbiljno.
LAKI: Na šestom. Beže za jedan bod ispred otrovanih ... Pa izvini: ti meni — ja tebi.
(Ulazi Milutin. Nosi flašu šampanjca.)
MILUTIN: Pravi francuski šampanjac!
LAKI: Vala, i zaslužili smo.
(Laki vadi kristalne čaše. Milutin otvara flašu, naliva piće.)
MILUTIN (podiže čašu): Hajde, da ova kuća dočeka i dvestoti rođendan! Da ga i onda proslavimo u ovom sastavu: na golu Aksentije, bekovski par Laki — Milutin, half linija — Mirko...
AKSENTIJE: Taj još sedi na klupi za rezerve.
MILUTIN: Neće dugo ... Hvala Pantelija! (Zapeva.) Da nam živi naš delija — Topalović Pantelija!
LAKI: Nije ni sanjao 28. jula 1872. da će njegova deca proslaviti sto godina radionice »Dugo konačište«.
MILUTIN: Za sto godina smo izradiii samo 50 sanduka, a prodali 19.842. E majku mu, da se poklopilo sto godina radionice sa 20.000-tim prodanim sandukom. Ali nije moglo, zdrava godina. Zračak nade je bio od ovih boginja, međutim kurve sprečiše. Tu je moglo da odapne bar desetak hiljada. Nemamo sreće.
AKSENTIJE: Nemamo sreće. U nekim zemljama od kašlja pocrkaju stotine, a kod nas epidemija nije odnela ništa.
LAKI: Za sve je kriva medicina. Kad čujem da je neko dobio Nobelovu nagradu iz medicine, samo mi se smuči. Kako su krenuli, naći će lek i protiv prirodne smrti.
MILUTIN: Još nešto: mi moramo voditi računa o reklami. Danas reklama sve prodaje. Zato sam rešio da naše sanduke obeležavamo sa, na primer: »Dečji 850«, »Mladalački 110«. »Švaler 501«, »Penzionerski 00« ... Kao što se prodaju automobili.
(Laki i Aksentije pljeskaju.)
LAKI: Bravisimo, tata!
AKSENTIJE: Sine, ponosim se tobom!
MILUTIN: Gospodo, zahvaljujem ... Kao da čujem Pantelijin očinski glas: »Deco moja, ****m vas šašave, daleko ćete vi dogurati!«
LAKI: A sad ćemo zapevati njegovu pesmu.
AKSENTIJE (odmah živne i isprsi se): Ja ću da povedem. Samo tiho, pijano.
(Aksentije zapeva »Što se bore misli moje«. Milutin i Laki prihvatiše pesmu... Začu se zvonce u dvorištu. Laki viri kroz prozor.)
LAKI: Samo mi se milicija priviđa. (Izlazi.)
AKSENTIJE: Slušaj Milutine: Mirka moramo vratiti u naše redove. Ja ću ga prisiliti da otera onu beštiju. Ako treba, radi ove kuće, uzeću je »na svoju dušu« ... Kad si se ti bio zaljubio u onu aždaju i vešticu, onu iz Zemuna, ja sam je jedne noći...
MILUTIN: Ti si je ... Tata?
(Laki se vraća. Unezveren je. Seda na prvu stolicu. Jedva diše.)
MILUTIN: Šta je, Laki?
LAKI: Pronašli su ga... Sinoć su ga seljaci pronašli...
MILUTIN: Koga su pronašli?
LAKI: Onog čoveka što smo pregazili.
AKSENTIJE: Što si ga ti pregazio. Budi tačan.
MILUTIN: Je l to bila milicija?
LAKI: Nije. Njegova majka. Došla je kod nas da naruči sanduk ... Muka mi je ...
(U radionicu se uvoza Maksimilijan. Starac ljutito treska zvonce.)
MILUTIN: Šta ćeš ti ovde?! Zagušiće te prašina! Vozaj se u parku ispred kuće! Beži! Nemoj da nam smetaš! Šta hoćeš... (Gleda pokrete Maksovih usta.) A šta će ti nove cipele? Vidiš da i ja nosim stare. Aha, treba ti kad ideš u crkvu da se ne sramotiš. Dobro, sad me pusti da radim. (Lakiju ljutito.) Govorio sam ti da ga dublje zakopamo. Nisi hteo da me slušaš. Sad se drži kako znaš!
(Maksimilijan i dalje treska zvonce.)
MILUTIN: Nemoj da nas mučiš! Kupićemo cipele!
LAKI (viče starcu na uvo): Hoćeš cipele! A da ne bi i avion! Da malo odletiš tamo — gde ti je odavno bilo mesto! Tresi, tresi!
(Zgrabi naslon kolica; izgura starca iz radionice. Aksentije podivlja.)
AKSENTIJE: Zašto si izbacio moga oca?! Je li, ubico?! Zašto si izbacio ...
MILUTIN: Tata, nemoj da vičeš, smetaš nam. Ovaj sanduk mora biti gotov do dva. Prihvati se posla.