Spremate li zimnicu?
Molim lepo spisak i recepise![]()
Spremate li zimnicu?
Molim lepo spisak i recepise![]()
Ko nije probao urmašicu taj ne zna šta je slatko
aj sad cemo ...naglas se smejem![]()
za sta ti treba samo kazi![]()
Ciji potpis?
spremala svašta...ali sam se olenjila pošteno rečeno..mada ako fali recepata
ima toga....![]()
osmeh je jedina kriva linija koju ne treba ispravljati
Man ...moracu da pitam mamu za recepte ona jos uvek sprema najbolju zimicu :razzz
afkors da spremam..zato sam kao mečka![]()
recepti...ček' da malo provrljam po glavi....
spremam ajvar, patlidžan na libanski način, barene paprike u medu i tako....ajvar od zelenog paradajza...
где си пошла с крмељиве очи
patlidžan na libanski način:
očistim 3kg patlidžana i isečem na kolutove debljine oko 1cm. posolim ih krupnom morskom solju i ostavim u cediljki preko noći. sutradan, kad imam vremena, u šerpu sipam pola litre jabukovog sirćeta i litar vode. kad to uvri, stavljam komad po komad patlidžana. ne sme da se prekuva, jer bude gnjecav! dakle, vrlo kratko se nalazi u tom rastvoru (oko 2 minute), pa se odlaže u cediljku na novo ceđenje i hlađenje.
pripremila sam već čiste tegle (oko 3 komada) i iseckala malo ljute paprike (ko ne voli - ne mora) i onda ređam red patlidžana, pa malo bibera u zrnu, pa opet red patlidžana, pa malo mrvljene nane (ima u radnjama da se kupi), pa red patlidžana i ljuta paprika. treći red patlidžana zalijem uljem (volim maslinovo, a vi metnite koje hoćete). zatim ponavljam postupak, dok dođem do vrha tegle. sve to zalijem uljem, da prekrije patlidžan, dobro zatvorim i stavim u frižider, jer nemam hladan špajz.
dakle, nije komplikovano, a ukusno je baš....i nema konzervansa.
naravno, začini mogu da budu i ruzmarin i beli luk i timijan....što god padne na pamet.
napravila sam ove godine kombinaciju bibera i nane i ruzmarina i kima....baš me zanima....
može da se jede posle 15ak dana.
barene paprike u medu:
kupim oko 7kg lepih mesnatih crvenih parika. očistim ih i presečem na polovine. dakle - laganica posao. dok to radim slušam muziku, a na šporetu treba da uvri 3 litre vode, 200g meda, 50g soli, 50 g šećera, 100g esencije. zatim, polovine paprika barim u tome oko 2-3 minute, kratko znači (samo da promene boju iz tamnocrvene u svetliju nijansu) i ostavljam u šerpu. kad sve obarim, a to brzo bude, u tu vodu stavim 2 vinobrana.
u pripremljene tegle (volim da budu one velike) ređam paprike do vrha, a onda nalijem tom tečnošču koja se prohladila a u koju sam stavila i vinobran.
obično mi izađu 2 velike tegle za 7 kg paprika i nama je to baš omiljena salata zimi, pored patlidžana.
![]()
dakle, i za patlidžan i za paprike je bitno da se ne razgnjecave. bolje da ostanu malo čvrste, jer stajanjem će svakako dodatno smekšati.
ajvar
prošli vikend mm je dovukao 12 kg mesnate crvene paprike, a ja 2 kg somborke ......i onda sam ih pekla u rerni. čim se prohlade, oljuštila sam ih (što vrlo brzo ide uz slušanje neke rok muzike) i ostavila da se cedi preko noći.
sutra sam sve to samlela, ulila u veću cepter šerpu, dodala soli, ulja i pustila da se krčka, uz povremeno mešanje....kad je ajvar posvetleo do narandžaste boje, dodala sam još malo ulja (oko pola litre je potrošeno za sve), promešala, isključila ringlu i nalila sve u sterilisane tegle.
ljut je, ali je divan....od ove količine paprika je ispalo 7 tegli ajvara.
Ruska salata ( ja nemogu bez ovog u spajzu , neznam kako vi zovete)
potrebno
2 kg paprike slatke vezene
2 kg paradajz zeleni
2,5 kg karfiola
3 kg sargarepe
3 kg kornisona
2 kesice bibeera u zrnu
sve ocistiti , oprati i iseckati na kolutice u veeecoj serpi ( za ajvar ) , dodati oko 700 ml ulja, dve ( tri) shake soli , oko 600 ml alk. sirceta i pola kg secera ....dobro promesati i ostaviti da prenoci da pusti sokove ...u medjuvremenu promesati i probati ukus ( treba da bude nesto izmedju slatke i kisele) .... onda napuniti tegle pa zaliti saftom koja je sama pustila , zatvoriti i pasteririzirati tegle ....ja se bez ovog ne ostavljam , stefa je obozava a nutritivna vrednost zadrzana, evo kako izgleda ....
![]()
To se kod nas draga moja zove turšija.......volimo mi to, sam još kad
bi klima dozvolila da se održi...jedino da napravim pa da odma jedemo..![]()
osmeh je jedina kriva linija koju ne treba ispravljati
ovo zovemo šarena salata....super je!![]()
Da li da zamrznem boraniju ili da je pasterizujem?![]()
Večnost je čista sadašnjost.
Па мораш мало да је прокуваш пре замрзавања иначе не ваља.
Мудрост се састоји у томе да се баци у море што мањи део товара да би брод пловио лако.
pa, zimnica je moja omiljena tema u septembru....napraviću svašta, a onda ću da pišem recepte.
Ја само тако радим. Пустим први кључ па вадим решеткастом кашиком и на послужавник да се охлади.
А једном сам упржила лук и издинстала мало буранију па све то тако заједно замрзла, исто је испало супер.
Мудрост се састоји у томе да се баци у море што мањи део товара да би брод пловио лако.
ne zamrzavam više ništa, osim paprike, ispečene...somborke ispečem na ulju i onda ih zamrznem....i baš mi lepo ljuto u sred zime.
Džem od pečenih šljiva
Šlive se operu, povade se koštice i pospu se šećerom.
(na 5kg šljiva oko 500g šećera.. zavisi koliko su slatke)
Može da se doda i 100dl ruma.
I onda se sve to krčka u rernito je sve..
Večnost je čista sadašnjost.