šta je definicija običnog čoveka?
šta je definicija običnog čoveka?
Ima u takvim situacijama sebičluka i pohlepe. Ali ako shvatimo da ćemo svi umreti jednoga
dana i da će sve što je nastalo nužni i nestati, onda se rađa jedna vrsta saosećanja
koja nam pomaže da se uzdignemo iznad lične sreće.
Dhammapada
6
Većina ljudi neće da shvati
da smo ovde osuđeni na smrt.
Među onima koji to shvate
svađe se lako izmiruju.
Buda
Večnost je čista sadašnjost.
dobar je početak bitne rečeneice ''ako shvatimo...''....a ako ne shvatimo?
где си пошла с крмељиве очи
Svi smo skloni tome da kada se smrt pomene, prvo pomislimo na svoju smrt.
''jao jadan ja ću umreti''..
Ili kada se pomene život, prvo pomislimo na svoj život.
''blago meni, ja sam živ''
Ja i moje nas uvek udaljavaju od suštine.
Večnost je čista sadašnjost.
da me ne shvatiš pogrešno - nikad ne mislim tako...
kad čujem da je neko umro, prvo pomislim u kakavom mu je stanju bila duša....ima ljudi koji smireni odu, a ima onih koji odu stegnutih vilica...ne znam, stanje duše je važno u svakom danu u ovom trošnom telu, a kamoli kad se njega oslobodi.
Život je suviše ozbiljan, da bi ga ozbiljno shvatili.
Svako od nas nosi neku hipoteku još od djetinjstva..budi ozbiljan,uči,život te neće maziti,moraš biti svoj na svome,završi školu,završi fakultet"da ne moraš raditi"..moraš ovo,moraš ono...i od malena nekako ulazimo u svijet ozbiljnih i odraslih ljudi tako da se uozbiljimo htjeli mi to ili ne..
vremenom neki ljudi shvate,a neki ne shvate nikad,da je život jedna velika čarobna školjka,da neke događaje i ljude,neke odnose i probleme shvataju preozbiljno..
godinama sam jurila i stvarala sebe,svijet oko sebe i materijalne uslove..ali dođe vrijeme da čovjek stane jer nekako život je zapravo sve ono što prolazi pored nas dok jurimo za sticanjima egzistencijalnim i ostvarenjima ličnim..
meni je žao kad neko kaže da je život stihija....to se graniči s tim, bar tako mislim, da je život prilčno anarhično ustrojen, a stvarno ne bih mogla s tim da se složim.