Zarobljeni smo u Matriksu!
Stvarnost je - iluzija uma
Piše:T.O.
Čuo sam da psiholozi govore da postoji samo jedan mali broj onoga što oni nazivaju
arhetipske „ličnosti“. Neki kažu da nema više od 12 osnovnih. Švajcarski psiholog, Karl
Gustav Jung, pokušavao je da spoji te arhetipove sa genetičkim nasleđem i verovao je da
su oni instinktivni. Rekao je da se mi rađamo sa takvim modelima koji čine našu
imaginaciju i prave je „jednim delom ljudskom“. On je smatrao da su arhetipovi veoma
tesno vezani za naša tela. Jung je identifikovao 70 ovih modela u svakoj kulturi i periodu
ljudske istorije, i otkrio da su oslikavali potpuno iste arhetipske „zakone“ u svim
slučajevima. Pretpostavio je da neka „Univerzalna svest“ stoji iza svega toga. Ljudi nemaju
neke posebne, niti lične, nesvesne umove i umesto toga dele jedinstvenu Univerzalnu
svest, rekao je Jung. Ono što mi zovemo svesni um u njoj je ukorenjen, verovao je, i po
njemu - um je i oblikovan prema univerzalnom modelu.
Rekao bih da ovi arhetipski modeli predstavljaju softverske programe. Jung je rekao da se
lične karakteristike nasleđuju i da su blisko povezane sa telom. Jesu, povezane su kroz
DNK. To su modeli koji nas, po njemu, čine „delom ljudskim“ - ljudski softverski program.
Poput svega u ovoj realnosti, „ljudsko“ je računarsko telo, a ne osoba koja mi stvarno
jesmo.