JA SAM SAMO DETE
Oko deteta svet se vrti.
Dete treba da se rodi iz ljubavi.
Dete je najlepši dar od Boga. Kada imaš dete, ti si najsrećniji čovek na svetu, ali ne
bude to uvek tako.
U 21. veku u državi vladaju velike krize. Deca zbog siromaštva pate. Često se
na mostovima ili u velikim gradovima sreću deca koja mole za dinar da kupe parče hleba
da ne umru od gladi. Deca su u «sigurnim kućama» sa svojim majkama zbog zlostavljanja
od druge strane roditelja. U svetu je sve više dece koja nemaju svoj dom. Meni je moja
majka pričala: «Dete moje, završi dobro školu, da imaš za osnovno, da ne zavisiš od
drugih».
Ja sam dete razvedenih roditelja i dobro znam kako je to biti bez oca. Moja najbolja
drugarica iz razreda mi je rekla da sam siroče koje nema tatu. Mene je to povredilo jer
samo ja znam kako je to bilo strašno i neprijatno. Zato mi je žao one dece koja su
doživela istu sudbinu kao ja.
Dečija prava nisu mnogo zahtevna. Mi, kao deca, treba da slušamo naše roditelje, da se
lepo ponašamo, kao što nam to i dolikuje, da nas se roditelji ne bi stideli. Ljudi koji su
bogati treba da daju malo novca sirotinji. To je mnogo više nego što oni misle. Mališani
treba da se igraju, da budu voljeni i da budu srećni.
Ovom prilikom želim da dokažem da novac nije bogatstvo sveta, već deca koja su ukras
sveta! Roditelji, deca nisu kriva, ona su samo deca, kao što sam i ja samo dete.
Sanja Knežić, Va