Новак Ђоковић играће у родном граду Роџера Федерера, пошто се опоравио од повреде леђног мишића, због које је био принуђен да прекине дуел против Хуана Мартина Дел Потра у полуфинала Дејвис купа Србија – Аргентина 18. септембра у Београду. – Наравно да ће бити потребно неко време да се вратим у праву форму. Не очекујем да ћу у Базелу играти са 100 одсто могућности, али покушаћу, – рекао је овогодишњи шампион Аустралијен Опена, Вимблдона и Ју Ес Опена.
Ђоковић ће у Базелу за првог противника имати 50. тенисера са АТП листе, Белгијанца Ксавијера Малиса, са којим се састаје сутра. Признао је да му је прунудна пауза „можда и одговарала”: – Повреда никада није добродошла, али је сада, рецимо, дошла у право време. Имао сам мало више времена да се опоравим и одморим. Мислим да је ово била најдужа пауза коју сам имао у последњих четири или пет година.
Ђоковић је оценио да је решеност да помогне националној репрезентацији Србији у Дејвис купу погоршала његову повреду, задобијену на грен слем турниру у Њујорку, али је истакао да не жали због тога: – Одлучио сам да играм, што се показало на неки начин као погрешно по моје здравље. Међутим, не жалим због тога. Слушам своје срце, а ја сам желео да играм за Србију у Дејвис купу”, поручио је Ђоковић, који у 2011. години има невероватан скор од 64 победе и три пораза.
Турнир у Базелу почиње данас и игра се за наградни фонд од 1,22 милиона евра, а титулу брани Федерер.