[size=10pt]Svakom je uzrastu dato da na svoj nacin usvaja Boga. Mladost ima svoje dozivljaje, starost svoje. Makar zbog toga covek, koji je u detinjstvu i mladosti bio daleko od vere, koji tek na izmaku svojih leta prelazi prag crkve, vec ne moze da prezivljava ono sto se daruje mladima.
Jos je zalosnije kad mlada dusa, koja se nasla u parohiji sama medju mnogim, vec prestarelim ljudima, od njih usvaja sopstveni im nacin crkvenog zivljenja, kao i njihova razmisljanja o tome sta znaci "biti hriscanin" (ne govorim o duhovnom ucenju kod stareca, nego mnogo rasprostranjenijem obucavanju "kod bakica".
Ivan Bunjin, koji je uspeo da sacuva secanje na svoje detinje uspomene, tako prenosi duhovno nastrojenje malisana u "Zivotu Arsenjeva": "Jednom je (stariji brat) poceo da slika moju buducnost: "Pa dobro, rekao je on, saleci se, i ti ces negde stici kad odrastes, imaces svoju sluzbu, ozenices se, dobices decu, nesto ces zaraditi, kupices kucicu, - i ja sam odjednom osetio, tako zivo osetio sav uzas i svu niskost takve buducnosti da sam se rasplakao... "
Mladosti je data ta sposobnost - odlepiti se sa svog mesta i ici tamo gde je blesnula Istina. Kasnije covek unekoliko drugacije traga za tim glavnim Susretom. "Ovde sam, kod kuce, zivecu sa porodicom, ali cu ostaviti vratanca nezakljucana, mozda ce Neko ipak opet pokucati u moj svet". Na kraju krajeva, vera postaje puki dodatak svakodnevici, prestajuci da bude stvaralacka sila postojanja. Mnogo se moze reci o opasnosti mladalackih ushicenja. Ali, covek, koji ih nije odbolovao ili koji uopste nije usmerio tu silu neosvescenog mladalackog heroizma prema Hristu, vise ni nema mogucnosti da upozna tu punotu radosti koja se daruje coveku samo kad se on svecelo preda na sluzenje Gospodu.
Jednom mi je neki anglikanski jerarh rekao: "Znate, oce Andreje, Engleska, sigurno, nikad nece biti hriscanska zemlja... Mi, Englezi, smo previse konzervativni da bismo postali hriscani. Da bi se to bilo, treba sve preokrenuti u svojoj dusi". Da li je taj protestantski teolog znao reci avve Alonija: "Da sve u sebi nisam istumbao, ne bih mogao da sagradim dom duse svoje"? verovatno da nije. Ali iz njegovih reci jasno je da postoje dva konzervativizma: postoji konzervativizam greha, kad covek ne zeli da u svoj nacin zivota pusti Boga dalje od praga, i konzervativizam svetosti, kad se u crkvenom predanju cuva i svakom pokolenju i svakom srcu ponavlja: da bi se doslo do Boga, treba sve istumbati u dusi svojoj.
djakon Andrej Kurajev (Da li svi putevi vode ka Bogu, ogledi o posthriscanskom svetu)[/size] [size=12pt][/size]