vidim da nema..to je neka vrsta lepog jove,sigurno...možda baš ta vrsta podnosi sunce![]()
vidim da nema..to je neka vrsta lepog jove,sigurno...možda baš ta vrsta podnosi sunce![]()
Prico, Nedo prelepo vam je cveceobozavam i lepog jovu i vinku samo sto nemam uslove za lepog jovu, bukvalno nemam mesto koje je stalno u hladu a on stvarno ne podnosi sunce. Zato se moja vinka sunca po celi dan, od jutra do mraka bez trunke hladovine i reklo bi se da uziva u tome
Tako da prico mislim da ce ti vinke sve uspeti samo nemoj da ostanu zedne, bas vole zalivanje
![]()
vinka mi se razbokorila većne mogu da verujem da je tako zahvalna biljka...kad još malo uznapreduje - mećem fotke, da vidite kako je lepo
![]()
где си пошла с крмељиве очи
Predivne su prico, praznik za oci![]()
vinke su uspjeleprelijepe su
izmisljene susledece godine cu kupiti gomilu, evo ona jedna jedina koju imam cveta i dalje kao ove tvoje
vinka i prkos su zakon. prkos gajim u zardinjerici, nista mu ne fali, cveta punom parom i dalje... ne volim one njanjave biljke te smeta im kap kise, te vetar, pa sunce, pa hlad, pa treba da im titram...
zaista sam zadovoljna - pun prozor cveća od 10 sadnica (200 din sve ukupno). neverovatno su se razbokorile, za kratko vreme. doduše, jednom nedeljno im dajem ono đubrivo za cvetanje (''blumi''), ali - što da ne pripomognem, kad već imaju potencijal![]()
moja se nije razbokorila, sva je otisla u visinu a ima prostora oko sebe... ne znam kako da izvedem da se razbokori. prodavacica mi je tada na pijaci rekla da redovno zakidam vrhovea ja nisam ukapirala sta i kako pa sam samo skidala uvele i precvetale cvetove...
i ja skidam uvele cvetove, mada je to sad već malo teže, jer se vinka raširila na stranu gde ne mogu baš dobro da vidim, a da se opasno ne nagnem kroz prozor.
što se tiče ''otkidanja vrhova'' - ne znam ništa o tome...stabljike jesu bile štrkljaste kad sam ih posadila (vidi se sa prvih fotki), ali eto...vremenom je sve postalo ovako, uz jutarnje zalivanje i đubrenje jednom nedeljno (na 2 litre vode jedan pun čep tečnog đubriva).
moja mama je pre dve godine negde u ovo vreme, tj. kad je zahladnelo, unela svoje vinke unutra, doduse ona ima onaj sremacki svetli hodnik, gonk, i u njemu drzi cvece zimi, i evo ove godine joj te iste vinke cvetaju... pokusala sam i ja to, naravno kakav sam baksuz, meni se ona osusila i smrzla u hodniku jer ga ne grejem![]()
a muškatle mi napale gusenicenikad nisam imala gusenice na muškatlama. sledećeg vikenda ću da ih počupam i bacim, a na proleće ću komplet da menjam zemlju u žardinjerama.
fuj![]()
e moje muskatle su soucelo leto se nesto prenemazu oce cvetaju, nece cvetaju... ofucale se skroz, nekako im je stablo ruznjikavo i evo sad pre nekih 10ak dana pocele da cvetaju kao nenormalne, i to cvetovi krupni, intenzivnih boja, prelepi, a stablo i listovi kao mukice najgore, ne lice ni na sta
ne znam u cemu je stos... a dajem im neko holandsko djubrivo bas za muskatle... mozda od njega ta lepa boja ali boze me sacuvaj kakav utisak ostavljaju listovi i stablo...
ne verujem da ću ih saditi sledeće godine. suviše para za ''zadovoljstvo'' koje pružaju. kod nas na pijaci je komad sadnice bio 200 din, a ja obično sadim 6 sadnica...pa ti sad vidi kako sam se obradovala gusenicama![]()
zato je vinka zakon, pun pogodakmalo kosta, malo trazi, puno daje
![]()
jeste, fajf. missim da je jedini problem što je nema na pijaci dovoljno rano, kad počinjem da sadim cveće....ako je lepo vreme, onda to uradim već krajem marta.
e da se poFalimNa drugoj sličici je moj rasad plumerie, prelepe tropske biljke koja ispeva i kod nas, s tim što se kao i oleander mora preko zime uneti u zatvoren prostor.
a tu je i slika odrasle biljke, tj. njenog prelepog cvetaPlumerija ima na desetine varijeteta, inače zanimljivo je što je to cvet od koga se na tajlandu pletu oni čuveni cvetni venci
one izrastu u pravo cvetno drvce
![]()