Nedavno objavljen dokument iz lične zaostavštine Roberta Kenedija otkriva reči govora koji je njegov brat, predsednik SAD Džon F. Kenedi, bio pripremio kako bi objavio eventualnu invaziju punih razmera na Kubu, koja bi, da je izvršena, nesumnjivo dovela do Trećeg svetskog rata između SAD i Sovjetskog Saveza.
Kenedi imao spreman govor kako da objavi invaziju na Kubu
“Amerikanci, sunarodnici moji. Teška srca i ispunjavajući dužnost koju sam se zakleo da ću vršiti, naredio sam - a vazduhoplovne snage SAD su upravo izvršile - vojne operacije isključivo konvencionalnim oružjem, radi uklanjanja velikih količina nukelarnog oružja nagomilanih na tlu Kube”, glasio bi govor Džona Kenedija.
Invaziju je planirao da naredi, a govor da održi, u slučaju da su sovjetski brodovi koji nose nuklearne rakete stigli na Kubu tokom 13 napetih dana kubanske raketne krize u oktobru 1962. godine, čija se 50. godišnjica obeležava ove nedelje
Robert Kenedi je tada detaljno izneo plan sekretara odbrana Roberta Maknamare da se Kuba bombarduje u 500 vazdušnih napada, posle čega bi sledila invazija ostrva sa 90.000 vojnika.
Grejem Elison, univerzitetski profesor sa Harvarda i stručnjak za Kubansku raketnu krizu, veruje da bi invazija, da je u tom trenutku izvršena, gotovo sigurno dovela do izbijanja Trećeg svetskog rata, u kome bi nastradale na stotine miliona ljudi.
Kubanska raketna kriza, koja je trajala 13 dana, započela je 16. oktobra 1962, kada je predsednik Džon F. Kenedi prvi put doznao da Sovjetski Savez postavlja rakete na Kubi, na samo 150 kilometara od obala Floride. Posle tajnih pregovora između sovjetskog premijera Nikite Hruščova i Kenedija, SAD su pristale da odustanu od invazije, a SSSR je povukao rakete sa ostrva.
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/348279...ci-svetski-rat