Mosti iz starog egipta jos nisu istrulile,cak ni meso,tako da to nije neka misterija,a za miris...svako moze premazati malo necim mirisljavim.Zivimo u svetu prevara.
Mosti iz starog egipta jos nisu istrulile,cak ni meso,tako da to nije neka misterija,a za miris...svako moze premazati malo necim mirisljavim.Zivimo u svetu prevara.
Nisam ateista, a nisam ni vernik SPC. Niko nije objasnio, zato što ni sami nemaju objašnjenje. Da li je prvo počeo da se spušta Sveti oganj, pa je tek taj dan proglašen za praznik, ili obrnuto? Nisam pomirisao mošti, tako da to ne mogu ni da potvrdim, ni da opvrgnem. To oko truljenja se može ispitati, hemijskim eksperimentima, ali crkva to zasigurno neće dozvoliti, uzimanje uzoraka. I ja biram da verujem, ali i biram u šta ću da verujem, a u šta ne.
I kako možemo biti sigurni da nema oproštenja, nijedan se nije vratio da nam potvrdi da mu je oprošteno, odnosno nije.
- Zašto nosiš taj glupavi zečji kostim?
- A zašto ti nosiš taj ljudski kostim?
Mare, ovo nije tema na kojoj cemo raspravljati o licnim stvarima, kao sto je verovanje u nesto. Ti biras, ja biram. Ovo je tema o verovanju Pravoslavne crve u mitarstva. U koje, takodje verujem. Ti ne moras, mozes sobodno da zaobidjes ovu temu i da pises na temi one vere u koju verujes.
Ja sam samo tu, da vreme brze prolazi....
Dobro, neću više pisati.
Samo, ovo bi trebala biti diskusija, a ne kopiranje tekstova o temi koja je već utvrđena.
- Zašto nosiš taj glupavi zečji kostim?
- A zašto ti nosiš taj ljudski kostim?
Imam objansjenje i za to,i nema nikakve veze sa religijom,ali sa verom ima.Elem,da ne spamujem.
A zasto ne o dokazivanju?Ako je vec tema nazvana Mitarstva,treba da obuhvata sve vezano za njih.Inzce,sta,treba da otvaramo novu temu,zvanu dokazi za postojanje mitarstava?
Ja sam samo tu, da vreme brze prolazi....
U Novom Zavetu nema utemeljenja za ovakva verovanja, medjutim u pravoslavnoj doktrini ovo je vec utemeljeno.
Ne znam sta da mislim o tome, ali logicno je da se mora izvrsiti neko 'prociscavanje" - ko ce da ide u Raj, a ko u pakao.... mada se jezim i od same te pomisli, ali bolje je misliti i na to nego misliti da ce se lako naci opravdanje za sveki tvoj greh.
Osim toga, kako je svestenik meni objasnio, ne mora se neko moliti svaki dan jer mozda neko i ne zna za to,nego se zato zove pop na 40 dana da zajedno sa rodbinom i prijateljima se pomoli za pokojnika.
(Sto bi prakticno znacilo da ako se neko ipak moli za pokojnika svaki dan, svestenik na 40 dana nije ni potreban, ali to je samo moj zakljucak, ne znam zvanicno tumacenje crkve jer nisam stigla da pitam i to).
Hm, sećam se da zbog blažene Teodore i mitarstava nisam mogao najmanje dve noći da spavam.Strašna knjiga.Ne daje baš puno nade.Koliko se sećam ni ona sama nije mogla preći, nego joj je neki svetac pozajmio malo svojih dobrih dela, ili šta već, zaboravio sam.Sada znam da kroz to ne moram prolaziti...Zašto je inače Hristos umro na krstu za sve naše grehe, ako bi smo mi onda morali prolaziti kroz neka mitarstva? To je Evanđelje(radosna vest), da nas Gospod toliko voli da je umro za nas, da isplati svu našu krivicu, i sve naše grehe.Naše je da to prihvatimo...