Mslm da na svakom PDF-u treba da bude "svaštara" pa i ovde predlažem ovo za svaštaru ...
a sve zbog ovoga što nisam imao gde da okačim ....
Paraplegičarka prohodala zahvaljujući robotičkom egzoskeletu Video
L.T. | 27. 10. 2011. - 20:35h | Foto: AFP, A. Radivojević | Komentara: 0
Amanda Bokstel, koja je nakon skijaške nesreće pre 20 godina ostala nepokretna od struka naniže, demonstrirala je upotrebu robotičkog egzoskeleta koji pomaže paraplegičarima da stoje i hodaju.
Amanda prohodala nakon 20 godina provedenih u invaliskim kolicima
Egzo-aparat predstavljen je prošlog petka na međunarodnom tehnološkom sajmu u Londonu. Ovo "robotičko odelo" pomaže paraplegičarima da hodaju po sopstvenoj volji, podržavajući pokrete trupa i pretvarajući ih u korake.
Amanda (43) opisala je bioničke noge kao dostignuće koja "menjaju život". Ona tvrdi da joj je aparat pomogao da hoda kao pre nesreće.
"Kada sam prvi put hodala sa njima, vratila sam se u hotel i dugo plakala. Osećaj koji sam doživela kada sam savila kolena i petom udarila o tlo bio je neverovatan. Kada bih ih imala kod kuće, hodala bih pomoću njih svakog dana", izjavila je nakon prezentacije.
I tela paraplegičara, smatra Amanda, treba da su uspravna i pokretljiva, a ne "strpana" u invalidska kolica i statična.
"Ovaj projekat inicirala je američka vojska, u želji da vojnicima omogući nadljudsku snagu i veštine na bojnom polju", kaže Ejtor Bender, izvršni direktor "Egzo bionike" (Ekso Bionics).
Pet godina kasnije stručnjaci su shvatili da noge imaju "veliki potencijal, naročito za ljude koji imaju problem sa kičmom". Ubrzo potom započeta je i saradnja sa rehabilitacionim klinikama.
Bender tvrdi da egzo-aparat predstavlja prvu, stvarnu alternativu za paraplegičare još od pojave invalidskih kolica, što se “verovali ili ne desilo pre oko 500 godina”.
"Želimo da unapredimo njihovu samostalnost i slobodu pokreta. Uz pomoć robotičkog egzoskeleta paraplegičari mogu da stoje i hodaju. Aparat je opremljen senzorima, koji u velikoj meri oponašaju nerve i stvaraju osećaj pokreta", objasnio je on.
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/286025...om-egzoskeletu