? Steva M. Sekeri?, ?Vasa iz Loka?, 2006
Srpska fotografija iznenada je ostala bez jednog od najboljih autora, osniva?a i spiritus movensa Centra za foto i filmsku kulturu Srba. Ovoga puta njegovo veliko srce nije izdr?alo te?inu vremena, ?ije breme svi nosimo
Petog oktobra 2011. preminuo je fotograf Steva M. Sekeri?. Tog dana slavio je sa ?enom godi?njicu braka. ?iveo je neoptere?uju?i nikoga, a tako je i umro. Samo dva ?asa pre toga poslao mi je jedan ?aljivi i-mejl. Ni on ni ja nismo bili svesni da ?u mu odgovoriti na ovaj na?in, a da on odgovor ne?e pro?itati. Vest se brzo pro?irila velikom fotografskom zajednicom u kojoj su ga svi cenili, uva?avali i voleli.
Upoznali smo se preko foto-sajta: www.balkanphotocontest.com (skra?eno BPC), na kome sam osim fotografija po?eo da objavljujem i eseje o fotografima. Gledaju?i galerije stotinak fotografa, odlu?io sam da prvo pi?em o njemu, jer je bio u potpunosti izgra?en autor, a direktan povod bila je i njegova velika izlo?ba fotografija u Perlezu, 2009. godine. Na BPC-u predstavljao se kao StevaS, a sebe opisivao na slede?i na?in: strastven ribolovac, modelar i pomalo fotograf, iako je imao visoko zvanje Kandidat majstor fotografije. Voleo je da o sebi govori kao o Velikom Lali, Bana?aninu.

? Steva M. Sekeri?, ?Ah ta ljubav?, 2008
Steva je bio veliki ?aljivd?ija, ?ovek koji se raduje ?ivotu i to pokazuje kroz svaku svoju fotografiju. Probleme sa srcem nije priznavao, a ono se tro?ilo i kroz ljubav i kroz svakodnevne ?ivotne brige. Ve?na i nepresu?na tema ovog autora bili su Banat i njegovi ?itelji. Zapravo je bio portretista Banata, odakle je poticao. Bavio se fotografijom vi?e od 40 godina. Zato se u njegovom stilu, u njegovom fotografskom re?niku, ose?a duh vremena iz sedamdesetih i osamdesetih godina pro?log veka, vremena nabijenog mnogim istorijskim doga?ajima, kada je dokumentarna fotografija bila jedan od najja?ih na?ina izra?avanja. Taj stil zadr?ao je do dana?njih dana, a svoju ljubav preneo je na sina i ?erku, koji se profesionalno bave kamerom i fotografijom.
Fotografi?u?i prete?no portrete seljana, ljudi razli?itih zanimanja u selima Banata, uz ?oveka obavezno prikazuje i ambijent u kome on obitava. Osta?e upam?en po portretima iza kojih se prote?e seoski put, simbol ljudske sudbine. Ti Stevini ljudi deluju kao spomenici, skulpture urezane u s?mo vreme, koji putuju?i s njime prakti?no postaju neprolazni. |
|