Мидић, др Игнатије, епископ пожаревачко-браничевски
ТЕКСТ УЏБЕНИКА ПРАВОСЛАВНОГ КАТИХИЗИСА
за трећи разред основне школе
1. БОГ ОТАЦ ЈЕ СТВОРИО СВЕТ ИЗ ЉУБАВИ
Јована је ове године први пут с родитељима и братом Миланом дошла на
море. Прошли су многе пределе и градове док нису стигли. Сада већ седе на песку, а
Јована упита: - Тата, како су настали небо и Земља, Сунце, звезде, Месец, земља,
ваздух, планине, реке, мора, биљке и животиње, птице, људи? Ко је све то створио? -
Бог Отац, заједно са Сином и Светим Духом - одговори отац. У почетку је Бог Отац
створио небо и све што је на небу, а затим је створио земљу и све што је на њој. На
крају свега, створио је људе - одговори отац. - Тата, а шта је било пре него што је Бог
Отац створио свет? - Ничега није било, постојали су само Бог Отац, Син и Дух Свети
- одговори отац. - Како? - збуњено ће Јована. - Из чега је онда Бог Отац створио свет?
- Ни из чега, слободно, из љубави - одговори отац. - Али како, ја то не разумем, тата -
опет ће Јована. - Како љубав Бога Оца може дати постојање нечему што не постоји?
Отац мало заћута, па рече: - Видиш, кћери, око нас су многе ствари, а ми
понекад и не примећујемо да оне постоје. Кад неку од тих ствари, међутим,
заволимо, она тек тада за нас постоји. Као да смо је ми својом љубављу створили. На
сличан начин и Бог Отац својом љубављу ствара свет - заврши отац.
Јована погледа према мору, заћута и поче да размишља о томе како је Бог
Отац из љубави створио свет. Нешто је разумела од онога што јој је отац објаснио,
али не баш све. Окрете се према оцу, па настави: — Је ли то слично као кад сам ја у
првом разреду нацртала зеку и поклонила га теби? Ти си се тад јако засмејао јер је
зека више личио на мачку неголи на зеца, али он је за мене био прави зец. Штавише,
то је био најлепши зека јер сам га ја нацртала из љубави према теби. Отац се
осмехну, загрли Јовану и рече: - Тачно тако, кћери.