Idemo junaci
Idemo junaci
When you have to shoot,shoot,don't talk...
Ko nece,ne mora da navodi detalje o sluzenju vojnog roka...bitne su anegdote...
Kod mene na karauli je pozarni u oruzani,na nesrecu,bio tacno preko puta spavace sobe komandira karaule....inace teskog alkoholicara.Svakih 10 min u toku noci je trazio casu "ledne" vode...Jednom mi se dok sam bio pozarni pozalio da ga uzasno boli glava,negde oko 3-4 izjutra.I ja mu kazem da imam u kaseti sumece za glavobolju...i on se slozi.Donesem mu ja casu vode i ubacim sumecu...a on coban se nabio u cosak kreveta i pokrio jastukom i vice "ciji si ti" i vice dezurnog karaule (vojnik po ugovoru) da demontira bombu i zove pojacanje....nevolja je sto je on to vece popio litar ipo loze.Ja i ako nisam bio kriv...posle 2 dana dobijem prekomandu na drugu karaulu...
edit:
nikada pre toga nije video sumecu tabletu...
pa evo...nisam služila vojsku, ali sam ''budno'' pratila služenje vojnog roka mog brata.
on je služio vojsku sredinom 80ih na jahorini...mada, stražu su uvek imali u nedžarićima. ta zima 1984./85. je bila baš hladna i u beogradu, a tamo je bilo bar 4-5 stepeni niža temperatura....
i sećam se kako mi je pričao kako su držali stražu - to valjda ide smena na svaka 2 sata u toku...ne znam koliko dana. uglavnom - nit da spavaš nit da ne spavaš....
i kad je trebalo stražu da preuzme neki boban iz kragujevca - nema bobana.
pojavljuje se boban u 5 minuta pre početka smene, mrtav pijan - i hoće da drži stražu. gleda ga moj brat onako zaprepašćeno i pita ga:
- je l ti znaš šta te čeka sad?
- nemam pojma, nit me zanima, oću da umrem!
- ma čoveče, čeka te straža!
- zabole me. ima nekog da ukokam i da se naspavam kao čovek!
- e, bobane...aj se ti naspavaj 48 sati, menjam te...pa posle reci kako ćeš da mi vratiš!
i prođe tih 48 sati. ovaj moj brat se sav izbuljio od nespavanja i zime, a boban mu je danas venačni kum , a kumstvo su utvrdili kad se boban otreznio i rekao:
- e, posle ovoga možeš i u oko da me pljuneš, ne bih ti zamerio!
где си пошла с крмељиве очи
Kad smo kopali na obuci rov za stojeci stav...niko nije stigao do kolena a neki Milinko sa Divcibara seo i zapalio pljugu.Dotrcava vodnik i dere se na njega i odjednom ucutao.Lik iskopao po jusu...posle smo saznali da lik radi kao grobar...svaki dan kopa rake
Isto na obuci u Pirotu....kad dolazis sa vikenda ima pretres....lako kvarljiva roba(pecenje,cvarci,domaci sir,etc...) se ostavljao u nekom satoru,sve sto ima pakovanje,rok trajanja je bilo ok...Neki Saban nije spavao do 12,da saceka ove sto se vracaju,otisao u sator i nakrao nekog pecenja,kako je doneo pitaj Boga,i stavio po jastuk....Na njegovu nesrecu ujutru uleti dof u spavaonu i vice "ustaj vojsko....dolazi do njegovog kreveta(na spratu je) a ono 5 kila pecenja na krevetu,po podu,krevet sav mas'an...
dof?
где си пошла с крмељиве очи
dezurni oficir