Na zalost i dalje vrlo aktuelno..pa i u mom zivotu..
naime, moj suprug , izuzetan i drustveno priznat strucnjak, trenutno prolazi kroz cini mi se najbeskrupulozniji oblik mobinga.., naravno i mi kao porodica zajedno sa njim.
Posledice po mentalno i fizicko zdravlje vec polako svi primecujemo.
Otvaram temu da podelimo i ovakva iskustva.
Mobing je, prema definiciji, psihičko maltretiranje na radnom mestu koje podrazumeva: davanje ponižavajućih poslova radniku, ogovaranje, stalne kontrole i kritike od strane kolega i rukovodstva, napade na zdravlje zaposlenog (ne dobija bolovanje, godišnji odmor, seksualno ga uznemiravaju...), premeštanje u drugu kancelariju, nepozivanje na sastanke, oduzimanje sredstava za rad (sindrom praznog stola), pretrpavanje obavezama – sindrom punog stola...
Cilj mobinga je da se zaposleni prisili da napusti radno mesto i tako ekonomski još više degradira. Radna sredina u kojoj preovladava ovakvo ponašanje prepoznaje na osnovu narednih odlika: takmičarska sredina sa kultom karijerizma, strogo hijerarhijska struktura, naglašena briga o ekonomskoj dobiti umesto o međuljudskim odnosima, nedostatak međusobnog poštovanja, nedovoljno definisane radne uloge i nedostatak profesionalnosti.[/]