OK je, tema je upravo na filozofiji da bi sve to obuhvatila... Ne brini, ja sam vernik ali po svojim pravilima...Nisam u ''šablonu'', pravim male korekcije, kako meni odgovara..Znači odupirem se konzervatizmu...
Mada je religija ze mene pre neko opredeljenje....i nekako je uopšte nisam posmatrala kao neku vrstu konzervatizma..Ljudi ne budu religiozni rođenjem, oni to opredeljenje mogu prihvatiti i kasnije.
Konzervativni stavovi uglavnom nastaju u toku odrastanja, pod uticajem okoline u kojoj žive.
ograničen ko konzerva. mislim da je tako i dobio naziv...
Konzervativan je neko ko se drzi strogo tradicionalnih vrednosti, navika i razmisljanja, ogranicen za nesto revolucionarno i...drugacije. Ja to vidim kao jedan vid cuvanja predrasuda o vec "utemeljenim" a ne proverenim pogledima, ili...istinama. Konzervativnost je u svakom periodu ljudske istorije imala zasluge za usporenost intelektualnog razvoja i napredka.
Konzervativni su nacesce pripadnici neke partije, religioznog pokreta, udruzenja za moralne vrednosti...
Ali...ima i to svojih cari i opravdanja, zasto napredovati ako nam je lepo i ovako
Kad porastem biću cakana
kad god se pomene konzervatizam, meni su prva asocijacija amisi i njihova zatvorena zajednica u kojoj zive slepo vezani za tradiciju i moralne principe koji se vekovima prenose sa generacije na generaciju. mozda gresim, ali eto, moje vidjenje konzervatizma je takvo...
I kada vas gadjaju kamenjem, guraju u stranu, vuku unazad, vi nastavite. Sledite svoj cilj, polako koracajte, istrpite svaku nedacu i uspeh je neminovan. Onda cete se osvrnuti, pogledati sve njih, bednike, koji i dalje stoje na istom mestu i rade to isto drugima. Ovog puta, vas ce velicati, govoreci da su oni zasluzni za vas uspeh. Oprostite i sazalite se, neka nisu pomogli, vi ste uspeli, a oni su ostali iza vas.
Gledajući kud bi nas odvela Liberalno Demokratska stranka, i kud bi nas odvele Dveri,
ne znam šta me više plaši. I kako te partije nemaju baš previše pristalica, rekla bih
da se većina ljudi u Srbiji radije odlučuje za neki kompromis, nego za ekstrem.
Put u novo je put u nepoznato, pa je samim time i rizičan. Možda će se postići napredak
a možda će doći i do totalne katastrofe.
Večnost je čista sadašnjost.
Konzervativac je onaj koji cuva i neguje stare vrednosti ispod cesto i moderne spoljasnjosti, a ne eksperimentise sa raznim novotarijama koje stete porodici, licnosti ili braku. To je onaj koji se ne povodi za modernim shvatanjima "bez filtera' i ne pravi od sebe pajaca.