Karfiol u sosu od pavlake i rena.
čorba od praziluka, sa dodatkom celera, šargarape, pirinča i soka od paradajza.
где си пошла с крмељиве очи
Znači glavica karfiola,ja sam uzeo malo veću oko 900 grama je bila.Odvojim je na one cvetove,koren odstranim.Obarim da ključa nekih 10 minuta u slanoj vodi.
Za sos,na 1 deci ulja propržiš otprilike da ne bude pregusto 4-5 kašika brašna da požuti,dodaš čašu mleka(spremaš kao za bešamel samo što ide jedna pavlaka)i jednu pavlaku,posoliš,pobiberiš.I u taj sos izrednaš pola štapića rena ili dodaš ren iz teglice,po ukusu,zavisi hoćeš manje ili više ljuto.
Podmažeš tepsiju uljem,staviš u nju procedjen,i onaj malo probaren karfiol,posoliš ga,preliješ onim sosom i zapečeš u reni na 180 stepeni 15.minuta
E,da...
Danas sam kuvao grašak sa sve junetinom,šargarepicom...stavio sam i knedle![]()
zasto su svi muskarci koji znaju da kuvaju vec ozenjeni????
zasto, zasto?
pa, vi znate da kuvate, vi bre niste morali da se zenite!
e, za sutra ću da ukrčkam đuveč - razno povrće dinstano na maslinovom ulju i crnom luku....na kraju dodam pirinač i zalijem nekom supom od povrća, pa u rernu!
salata - od kiselog kupusa.
Danas sam kuvao pilav.
Mislio sam kotlete lososa da ispržim samo uz krompir salatu,al sad me vuče ideja da spremam malo drugačije...
Kanda da ću malko da ih prodimim prvo,a posle šta bude.
Imam jedno metalno bure(ne ono što Zazi krštava u njemu)i ondak sam pravim te špecije za dimljenje,dimljene vešalice,kosti za pasulj,kobaje,izmedju ostalog i ribu često dimim.Dakle meso mora prethodno biti usoljeno nekoliko dana,riba ne toliko,može da se usoli,a može kao u slučaju ovog lososa iz marinade da bude.Prvo je zakačim malim metalnim kukicama na metalne cevi koje stavim preko bureta da se dobro ocede.
Onda naložim slabu vatricu u buretu,prekrijem to što dimim jednim mokrim čaršavom i tako dimi jedno sat-dva.
Ovu metodu upotrebljavaju mesari za brzo sušenje.
Pardon. Za brzo dimljenje. Za brzo sušenje ide "brenovanje". Naizmenično puštanje vrelog i hladnog vazduha.
Šta sam ono teo?
A da! Zazi ne krštava u burići![]()
Pardon,brzo dimljenje,tako je
Za pokrštavanje ide brzo potapanje,i da udje u zapisnik šalio sam se znam da Zazi krsti samo kupus.Sa renom![]()