domaca boranija, jutros sam je bralai neke fasirkice uz nju, salate nece biti posto u boraniju uvek stavim dosta paradajza i paprike
![]()
danas će biti punjene paprike..to mi je najpraktičnje, jer moram danas i sutra da radim nešto, pa da ne razmišljam o ručku...i knedle sa šljivama ću napraviti. dosta od mene za danas.
где си пошла с крмељиве очи
zapečeni patlidžan sa kačkavaljem, ćufte od mlevenog pilećeg mesa i salata od pečenih paprika.
e, ovaj zapečeni patlidžan je odlično prošao kod mojih ćerki.
kratak recept:
2 srednja patlidžana isečem na kolutove (prvo ga oljuštim), posolim ih i stavim u rernu na 150 stepeni nekih 15 ak minuta - tek da omekša malo.
za to vreme oljuštim 4 srednja krompira, isečem ih na tanje listiće i onda - posudu namažem tankim slojem masti i ređam - red listića krompira, red patlidžana, red rendanog kačkavalja, pa onda opet krompir. sve to zalijem sa kašikom rastopljene masti i sa 3 umućena jajeta sa pola dl mleka. jaja začinim začinom c i biberom.
pečem dok krompir odozgo ne bude mekan i rumen.
![]()
biće letnji đuveč u opticaju, sa zelenom salatom i paradajzom.
čorba od tikvica, prebranac...a deci dodajem medaljone od filea. salata je od pečenih paprika.
danas će biti lignje na roštilju, sa neizbežnom krompir saatom i barenom blitvom![]()
kad stignem kući, napraviću tikvice punjene kačkavaljom i paradajzom. lepa letnja varijanata ručka.
recept:
tikvice izdubim i izblanširam u vreloj vodi (ne ljuštim im spoljnu koru). zasebno izdinstam slaninicu sitno seckanu, crni luk, meso od tikvice i paradajz sečen na kockice. dodam svež peršun, malo rendanog kačkavalja da poveže masu i punim tikvice onda. so i biber dodati po ukusu.
pre toga tikvice isečem na polovine uzdužno (da budu kao čamci). preko svega dodam još kačkavalja i onda sve zapečem na 220 stepeni dok ne dobije lepu rumenu boju.
danas pravim paprike punjene krompirom, uz file i mileram idu odlično...i da, napraviću i kolač od šljiva, vidim da im se jede nešto slatko.
riblji paprikaš od juče...i malo barenog krompira..mada je i to mnogo na ovu vrućinu![]()
Otkrila sam fantasticne rostilj kobasice u lokalnoj mesari, jesu skupe ali vrede svaku paru, barem kada je ukus u pitanju. Sad smo se navadili na njih, tako da je juce bio krompir u rerni, preko njega pred kraj te kobasice i salata naravno, a danas sam nasla predivne somune pa sam u njih stavljala kobasice...
moram da vidim za sutra da li ce opet biti kobasice![]()
raviole punjene sirom sa bešamel i paradajz sosom, paprike sam ispekla, a sad ću da spremim i salatu od patlidžana![]()
danas ne kuvam ništa
imam slatki kupus sa ovčetinom od jučer
Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nežnost kukavičluk
A klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a ćutanje neznanje.
musaka od patlidžana i salata od pečenih paprika.
Prico, ti si savrsena domacica...
Proleteri svih zemalja, ujedinite se!