често наиђем у новинама на чланак попут овог:
Пут који из Топлице преко превоја Гребац на Јастрепцу води ка Крушевцу и Алексинцу, делимично је обновљен. На њему, на дванаестом километру од Прокупља, леже два села: јужно је Петровац, а северно Џигољ. У ствари то је сада као једно село, објашњава нам Љубиша Ђорђевић, заменик председника Месне заједнице, јер је овај Горњи Петровац срастао са Џигољем преко пута, па су им и муке и радости заједничке.
Остарела су оба села, млађих од 30 година готово да и нема. А и оних до 60, који се још баве пољопривредом, све је мање: у 160 домова је тек око 320 душа. Много је затворених кућа, као што су затворени и Дом културе и просторије Земљорадничке задруге. Ови огромни објекти усред села сада делују аветињски: нигде ни прозора ни врата, кровови пропали, почупане чак и електричне инсталације... Покушавали су, каже Ђорђевић, да нешто учине са овим објектима, али су им у општини рекли да се то води на ЗЗ „Ђуровац“ из Прокупља и да село нема никаква права.
А од општине мало су шта и добили: тек је ове године довршено улично осветљење и поправљен пут, било је и нешто помоћи за уређење гробља... „Управо сам јутрос био доле у општини и пренео предлог грађана да се уведе линија којом би аутобуси ишли преко нашег села до Алексинца, а и друга до Крушевца. Тако би сва ова запостављена села са јужне и са северне стране Јастрепца била повезана са већим градовима“, вели Љубиша Ђорђевић и додаје су имали велику муку да врате лекара, који је овде био са сталном службом, па је некоме пало на памет да и то укине.
http://www.politika.rs/rubrike/Srbij...trepca.sr.html
мене стварно ухвати јад и туга кад ово видим...није да не знам док не прочитам, али овакви текстови ме само подсете да ће све наше лепо, домаћинско и старинско стварно да падне у заборав. нарочито ме је погодио први кометар испод чланка...да шиптари купују станове по прокупљу.
знам да се не бих вратила на село да живим, не зато што не бих волела то или што не готивим сеоски живот, него зато што је за мене касно, а ни моји потомци немају неки однос према селу. сигурно сам ја за то крива, ко би други био?
дакле..