Opera
Evo u ovom svemiru negde sam i ja. Koordinate mesta mog boravka mogu se tacno, precizno izracunati u svakom trenutku, samo ko bi se time bavio? Mogu da zamislim komandira neke stanice za pracenje kretanja pisaca . Iz nekog meni sad nepoznatog razloga mnogo u toj nekoj buducnosti bude vazno za ekonomska pitanja gde se koji pisac, ocu reci covek nalazi, i bude razvijena sva moguca tehnika, ili je to tehnologija za pracenje polozaja pisaca. Posto su tada i tehnologije za kretanje i menjanje polozaja jako napredovale, velika je rasprava otvorena oko uzimanja referentne tacke ili tela, od cijeg ce polozaja zavisiti polozaj svih pisaca u svemiru. Jedan od komandira je uporan da to bude zvezda ali se drugi bune, da zvezda ce predugo da traje, da se time daje prevelik znacaj i onako preznacanim piscima. Oni su za neku planetu kako bi rok te tacke bio sto kraci i u neko dogledno vreme se polozaj pisaca ipak dovede u nestabilan polozaj i ...
Takav projekat se vec razmatra u NASi ali su informacije procurele, dosta je toga poznato o tom kako i sta ce se od tih ideja realizovati i kada. Jednom od pisaca je palo na pamet da cak napravi neki komad, nesto, mozda cak i operu, kao neki mjuzikl, ali sa elementima prave starinske opere. Da bude ukljucen ceo orkestar, mozda cak i vise solista, violina, klavir, udarljke neke... plus solisti pevaci, koji ne bi bili na sceni, i citav hor...
Hor bi na primer oglasavao sta se nekada, u proslosti mislilo o piscima, u vecini. Naprimer, sta je bar pedeset posto stanovnistva svemira mislilo o piscima, a solisti bi pevali ono sto su pojedini veliki pisci u proslosti mislili o piscima. Sami junaci na sceni bi bili trenutni pisci i oni bi pevali ono sto oni sami misle o piscima. A instrumenti solisti, te njihove solaze, to bi bilo sta ce se tek misliti o piscima. Ono kad se dopusti malo vise slobode u izrazavanju nego sto to dopusta jezik reci....
Izvodjenej opere, ustvari prvo njeno pisanje pripremanje i td. poprilicno je komplikovano, tako da ce najverovatnije NASA da preuzme i samu operu. Racunaju da ce od prihoda sa izvodjenenja opere moci da prikupe znacajna sredstva za projekat pracenja pisaca.