Member Area

Razbibriga - Pokreće vBulletin

Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6
    Registrovani ÄŒlan
    kojica avatar
    Status : kojica je odsutan
    Registrovan : Aug 2009
    Pol:

Početno Šta ima novo?

Ako imate izme?u dvadeset pet i trideset pet godina, pri tom ste du?e od tri dana u braku, a smatraju vas iole normalnim, kad vam upute pitanje "?ta ima novo?" ? to zna?i samo jedno: pravite li vi decu?! Stvar ide relativno postupno, i ima nekoliko faza. Na sam dan ven?anja gosti mladu ne zagledaju samo zato ?to je glavni lik na paradi, ve? i da bi ustanovili za?to se zapravo udaje. Po?to tu stvar ponekad, ako se udate na vreme, ni o?tro zlobno oko ne mora da vidi, posmatranje se nastavlja i nedeljama nakon svadbe. Kad ve? pro?e dovoljno vremena da se to vi?e ne mo?e sakriti, sledi pitanje "a ?to si se ti udala?", jo? ?e??e "za?to si se ti o?enio?". Naime, neprirodno je ven?avati se ako vas nije priteralo, odnosno ovde se to obi?no radi kad "novost" kuca na vrata. Svaki drugi razlog za takvu odluku u najmanju ruku je neobi?an.

Neko vreme potom pu?teni ste da u?ivate u svom novom ?ivotu, novom statusu, da se sna?ete i proverite li?i li sve to na ono ?to ste od braka o?ekivali. Familija se malo zabavi drugim temama jer ?ivot ide dalje, uvek je tu ne?iji razvod ili ne?iji rak debelog creva, pa ste malo ostavljeni na miru. Nakon nekoliko meseci nezdravo interesovanje okoline za va?e nepostoje?e potomstvo poja?a?e se. Pita?e vas to ko god stigne: u gostima, na poslu, na de?jim ro?endanima, kad vas sretnu posle mnogo vremena... Ako se ugojite ? misli?e da ste trudni, ako obu?ete farmerke s tregerima ? misli?e da ste trudni, ako obu?ete letnju haljinu koja nije uz telo ? bi?e sigurni da ste trudni... Ako imate izme?u dvadeset pet i trideset pet godina, i ve? ste vi?e od dve godine u braku a na pitanje "?ta ima novo" odgovarate sa "ni?ta", pomisli?e da s vama definitivno ne?to nije u redu.

Biti ?ensko u reproduktivnom periodu, a pri tom davno pre?i iz kategorije "mladih prvorotki" u kategoriju koja bi se mogla nazvati "vreme ti je" u ovim krajevima i dalje je pakleno te?ko. Naime, ako nikada niste rekli drugaricama "ja bih tako ?elela bebu", ako imate skoro tri banke a jo? nijednom niste bili trudni makar u poku?aju, ako jo? nikad niste ponosno oprali de?je dupe ? krajnje je vreme da se zabrinete. Ako nemate onaj razne?en zamu?en pogled kad vidite ne?iju prinovu i ne po?injete da se kreveljite na nju kao da ste maloumni ?ine?i svoj do malopre savr?eno artikulisan govor potpuno nerazumljivim ? zabrinu?e se va?a okolina, koja vam svoje potomstvo i potura ne bi li proverila da li reagujete i kako se prilago?avate.

A zapravo je dirljivo koliko ljudska vrsta, po?ednako i mu?ka i ?enska, koja je u stanju da se dvoumi satima ili danima nad tim da li da kupi ovu ili onu suknju, da li da iza?e sa onom ili ovom kandidatkinjom, da li da pu?ta nokte, da li da nosi zulufe, da izvu?e pramenove ili da se farba, da li da se kuva podvarak ili pe?e svinjski but ? razmi?lja malo ili gotovo nimalo o toj najva?nijoj stvari na svetu, ujedno jedinoj o kojoj samo mi odlu?ujemo: da li da imamo dete? To je verovatno naj?e??e iz nehata ura?ena stvar na svetu, a jedina ima do?ivotne posledice. Naime, ako re?ite da imate dete, onda je to kona?na i neopoziva odluka, onda ima da ?ivite s tim (s njim) doveka, onda ste zauvek odgovorni za to bi?e koje je potpuno nedu?no zavr?ilo kao ?lan va?e porodice.

Mo?da bi sve bilo druga?ije da je barem tre?ina dana?njih imalaca deteta odlu?ila da roditeljstvo naprosto nije za njih. Kao ?to nekome ne stoji kratka suknja ili tesna majica, kao ?to neko nije za medicinu ili nije ba? ro?en za matematiku, tako i veoma mnogo ljudi jednostavno nije skrojeno da bude dobar roditelj. ?ta sve ?ujete kao razlog za to ?to se neko odlu?io za potomstvo? Na primer "vreme nam je". Da, to je zbilja dobar argument. To zna?i slede?e: vu?emo se zajedno ve? sto godina, zavr?ili smo ?ta smo od ?kola imali, jedno od nas (ili oboje) radi, a televizijski program je sve gori. Ili: "moram ne?to da promenim u ?ivotu." Ovo je jedan od boljih (obi?no ?enskih) argumenata. U prevodu zna?i: on se nikada ne?e promeniti, u ovoj zemlji je sve te?e, ionako nikada ne?u na?i posao, umorna sam od ?ekanja princa. "Mislila sam da ?e to popraviti na? brak." Izme?u redova: mi vi?e ne razgovaramo, sve re?e imamo seks, vi?e me ne voli, mo?da ?e ga dete naterati da ?e??e bude kod ku?e. Ovo je jedan od malignih argumenata. Naime, ni?ta ne?e biti bolje samo zato ?to ?ete imati jednog uku?ana vi?e. Naprotiv. Situacija "omaklo se" nije vredna analize.

Elem, ako imate izme?u dvadeset pet i trideset pet godina, ako ste du?e od tri dana u braku i ako ste iole normalni, ne optere?ujte se pri?ama o natalitetu po svaku cenu. Mo?da je to nekad i imalo zna?aja za o?uvanje vrste; mnogo se umiralo, ratovalo, bolovalo, trebalo je imati masu da bi se sa?uvala supstanca (o ?emu bi se tako?e dalo diskutovati)... Danas kad ljudi ?ive i du?e nego ?to se to ponekad d? podneti, postalo je izli?no da ba? svako mora imati dete. Osim toga, nekada prosto niste imali ?ta da radite nego da se ?im zavr?ite po zakonu obavezno ?kolovanje ven?ate za svog dragog(gu) iz srednje ?kole, izrodite decu, i onda tako unapre?eni u bra?nog druga i roditelja taljigate dalje.

Ali kada bi barem tre?ina onih kojima je "vreme" da se razmno?avaju razmislila, i to dobro, ?ta stvarno od sebe ho?e time ?to su se odva?ili da naprave dete, i kad bi za to imali neki zaista ljudski argument, a da on nije iz gnjecave "deca su smisao" serije ? svet bi mogao da odahne.
    Ovo je pisala Seka Muji?, za list Vreme. Ima jo? par ?lanaka, a u jednom od njhi
    je dobro nabrukala Krsnu slavu.

Svako danas pi?e za novine.

Ok. Ne treba ljude smarati pitanjem ''?ta ima novo?''. Nepristojno je, ru?no, i dovodi
    do o?aja one koji poku?avaju da dobiju dete, a problem postoji.

Ogroman broj ?ena se le?i od steriliteta, jer su nametnutim re?imom ?ivota, prinu?ene
    da se udaju oko tridesete. Pri tom na poslu imaju toliko stresa, da ih to ?iti sasvim
    sterilnim. Stres je najbolja kontracepcija.
    I sada je jedna savremena isfrustrirana poslovna ?ena, na?la re?enje! Ne treba decu
    ni ra?ati!

Jok, treba pisati glumpave ?lanke za novine!

Pa oni koji bi trebali da se zamisle zbog ?ega decu ra?aju, ne umeju ni da misle.
    Jo? manje da ?itaju, tako da ovo ?to je pisala ne?e ni pro?itati. Nesu ?kolovali.
    Večnost je čista sadašnjost.

Registrovani ÄŒlan
    причалица avatar
    Status : причалица je odsutan
    Registrovan : Jun 2009
    Pol:

Početno Re: Šta ima novo?

obično na pitanje ''šta ima novo?'' odgovorim ''ima...novi sad, novi pazar, novi beograd i tako..''
    где си пошла с крмељиве очи

Registrovani ÄŒlan
    Rosa avatar
    Status : Rosa je odsutan
    Registrovan : Jan 2011
    Pol:

to se kaže A evo..ti šta radiš?

Registrovani ÄŒlan
    Status : Sagacity je odsutan
    Registrovan : Nov 2011
    Pol:

Znaš šta prvo sam mislila da pročitam svaki drugi pasus, brate mnogo ti je dug tekst... Al' kad sam se ja malo ''udubila'' pročitah do kraja.
    To sad, da li neko treba da ima decu ili ne, nije na njoj, ni na nama. To je stvar odluke ili mogućnosti. Dobrim delom teksta je u pravu. Pre svega mislim na parove koji su par godina u braku, nemaju decu a svi ih gledaju ''kao u čudo'' tipa...''bre pa što ste onda u braku''. Pa onda ti jadnici i veselnici imaju još veći pritisak okoline. A u međuvremenu čine sve da dobiju decu i još ih okolina ''osuđuje''...

Jedna od najtužnijih i teških priča je priča rođake moje snahe. 10 godina nisu imali decu.Žena je tri trudnoće ''iznela'' do kraja. Poslednji put je izgubila blizance. Bebe su se rodile zdrave, ali nažalost nisu mogle da opstanu.
    Ipak na kraju, prošle godine je dobila slatkog sina, koji je takođe imao komplikacije i bio je 40 dana u inkubatoru. Vrh svega je bio, kada ju je komšinica srela na ulici i baš sa tim ''šta ima novo'' pitala ju je...''jel još mali živ''... I šta da pričamo...

A što se tiče teksta sveukupno...nekako mi deluje kao da je to njena lična priča. Nešto što je nju lično pogodilo..Tako nekako.

Inače, mene kada pitaju ''šta ima novo'', ja obično kažem..''svašta nešto''... i pređem na svoja pitanja...

Registrovani ÄŒlan
    причалица avatar
    Status : причалица je odsutan
    Registrovan : Jun 2009
    Pol:

kad živite dovoljno dugo kao ja, onda dolazite u poziciju da postavite ovo odvratno pitanje upravo zato što je ovo pitanje mali uvod u gomilu tračeva, neću ga postaviti nikome, a vidiš...sasam se setila da treba da naučim i ćere kako da odgovaraju na to pitanje
    где си пошла с крмељиве очи

Registrovani ÄŒlan
    paculjkica avatar
    Status : paculjkica je odsutan
    Registrovan : Apr 2010
    Pol:

Žene su naravno predodređene da radjaju, imaju grudi koje služe da doje bebe itd...
    Znači neki ljudi će se sigurno pitati u životu da li imamo decu, nevezano za godine i da li smo u braku...Ako žena nikad nije imala decu pitaće se zašto, jer je to ipak narnormalnija stvar...Razlozi su da li je zakasnila za brak, imala zdravstvene problema, ili prosto nije htela decu ( ljudi koji misle da su deca prevelika obaveza itd. izmisliće 150 razloga zašto je bolje nemati decu, verovatno se i ta što je pisala članak dobro preispitala i smislila razloge...)
    One koje su udate ,pa dobro njih će malo zagledati rodbina u iščekivanju radosne vesti, ne mora to tako negativno da se gleda...Jesu možda svekrve malo dosadne u tom zagledanju, ali dobro zagledaju te dok ne rodiš jedno, posle prvog opet zagledaju neće li drugo...Posle drugog te više ne zagledaju, kažu dosta ti je dvoje...
    The best feelings are those that have no words to describe them!

Slične teme

1. Moje novo JA
    Od ribizla u forumu TV
    Odgovora: 17
    Poslednja poruka: 19-10-2011, 19:11
  2. Novo ili polovno?
    Od kojica u forumu Za mame i bebe
    Odgovora: 8
    Poslednja poruka: 09-10-2011, 22:38
  3. Vaše novo mače
    Od kojica u forumu Kućni ljubimci
    Odgovora: 12
    Poslednja poruka: 04-10-2011, 11:25
  4. Vaše novo štene - saveti
    Od kojica u forumu Kućni ljubimci
    Odgovora: 11
    Poslednja poruka: 04-10-2011, 11:13
  5. Å*ta ima novo u notama - muzičke vesti
    Od Bisernica u forumu Muzika
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 21-02-2010, 14:44

Članovi koji su pročitali ovu temu: 0

There are no members to list at the moment.

Oznake za ovu temu

Dozvole

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete slati odgovore
  • Ne možete postavljati priloge
  • Ne možete izmeniti svoju poruku
  •