Црвенкапа на ВрањÑки дијалекат
Било једном једно девојче, малечко убаво беше. Звали Ñу гу Црвенкапа.
Имала је неку црвену капу код кинези што Ñу ву купили јер бабу ву мрзело да ву плете капу. Мало ву плете попке Ñваку годину , још и Ñ'капу ће Ñе Ñ'д заноÑи. Ри вуница поÑкупе туј годину.
Црвенкапа је живела Ñ'мајку и Ñ'татка, у кућу поред голему шуму. Тачније горе на Девотин, на други крај ву је живела баба. Туј у ВлаÑе. Ð*аздаљина таман толка ноге да ти отпаднев.
Јед'н д'н мајка гу поÑлала да однеÑе подварак на бабу и омешен 'леб, јер баба не воли купен, много ву жилави, он'ј Ñурдулички да га не види, а ионако ву пола зуби поиÑпадали. Све гу тој набутала у крошњу и преко тој теглу љутеницу.
Црвенкапа попизде. Ем ће Ñе маје пешки,јер је недеља и комби нема, ем треба да ноÑи 100 кила једење. Ð*азмишља Ñе Црвенкапа "Куде Ñ'д да идем у пи... материну?", и одлучила Ñе да не иде по пут него да прече туј кроз шуму. Ðа почетак шуму приједе ву Ñе гројзе и обрÑте на комшију мало од виноград.
Док је тој радила, ич није приметила да је иза једну букву гледа неки. Бија је тој вук.
Ð*аздра Ñе он "Што радиш мори туј?".Црвенкап ° Ñе уÑра.МиÑлим фигуративно. Кад видна ко је Ñаму потули шију .МиÑли Ñе "Леле,Ñад ако каже на мајку ми има Ñве да ме иÑкубе".
И ете га прилази вук онако раширија Ñе "Што радиш мори, дал те иÑцима?" Црвенкапа Ñе ућутала на нигде. "Зебавам Ñе бе" неÑмеја Ñе вук. "Све му обери на овог мајмуна, гађаја ме пре неки д'н у лов, теше ме утепа, пуÑÑ‚ оÑтаја. И Ñин му неје бољи, знаш ли што Ñам чуја, пије дрогу".
Црвенкапа га зачуђено гледа. "Озбиљно мори, што Ñи зинала, него баба што ради, како је, лекови још ли пије?".ЦрвенкаР¿Ð° Ñе иÑприча Ñ'њега такој вук гу питује "него како ће ућеш у кућу, имаш ли кључ?". Вика му Црвенкапа, "ма немам изгубила Ñам ги, него трипут куцнем и баба ми знаје да Ñам ја". И он Вук брже да Ñтигне код бабу, поздравија Ñе Ñа Црвенкапу и трчање преко шуму да Ñтигне пре њума. Ðего туј близу бабину кућу неко поÑтавија кљуÑе па вук нагазија, па да га не чујев у Ñело што Ñе дере почеја у Ñебе да пÑује "Је*ем ти и ов'ј пут што га изабра, и бабу, и подварак и једење и овој детиште шунтаво". Кад је Ñтигнаја до кућу вук закуцаја на врата, и баба "кој је тој?" Вук вика "иЗ диÑÑ‚Ñ€Ð¸Ð±ÑƒÑ†Ð¸Ñ˜Ñ Ð±Ð°Ð±Ð¾, ће плаћаш ли рачуни ?","Ðема ништа од тој" вика му баба. "Значи да гу Ñечемо" унеја Ñе вук у улогу. "Ðко оћеш главу да Ñи изедеш, Ñечи". Уплашија Ñе вук, и како ће Ñ'д да Ñе Ñнађе вика "Ма шалим Ñе мори бабо, поштар је пензију ти ноÑим". И баба к'д чу одма рипна из кревет и на врата бам, траÑ, вук гу глитна. И узеја вук Ñпаваћицу од бабу, Ñве њено узеја, и турија наочаре, па му Ñе заврте у главу "Што је бе Ñ'д овој" замиÑлија Ñе, ал оно велика диоптрија на бабу, ал ај ће издржи некако. Ðе прође много, вук Ñе загледаја у Пинк у онуј ''Одбачену'' кад ете гу Црвенкапа. Чука трипу на врата. "Е да га је*ем Ñ'д нашла да дође, Ñ'д не знам Ића дал ће Ñе пољуби Ñ Ð’Ð¸Ñ€Ð°, пууу''. "Кој је'' вика он. "Ја Ñам мори бабо'"вика Црвенкапа. И улегна црвенкапа и кад виде бабу, вика "Што ти је мори бабо, зашто Ñу ти толке рукееееее". ''Па да те загрлим мори в'шло" вика Вук. "Рочи, поглеј колке Ñу ти". "Ма доктор ми даја неку диоптрију, раÑипа ме". И тако га питува, питува вука Црвенкапа, и на њега му прекипа и рипна да гу дави. Ðли у Ñ‚'ј тренутак комшија што га је тражија по шуму вука, чуја неко викање код бабу у кућу, а таман је бија купија у Ñуботу на пијац држаље за Ñекиру од Гуту из Ð*иÑтовац, и понеја гу у шуму да гу иÑпроба, и таман вук ако наиђе да га иÑцепи. И такој кад чуја неко драње, улете у кућу и акна га вука по тил Ñа Ñекиру, и иÑцепи му главу, и ај што му главу иÑцепи него га на пола преÑече и изађоше баба и Црвенкапа живи и здрави. И такој му гу реши лудницу на вука. И онда заÑеднаше Ñа комшију на подварак и толко. "Додај мало од љутеницу" вика Црвенкапа.
_____

Odgovori sa citatom