pa vi niste ništa normalne
pa vi niste ništa normalne
Oh you may not think I'm pretty,
But don't judge on what you see,
I'll eat myself if you can find
A better meal than me
3.epizoda
Svanulo je jutro nad selom.Vladala je začuđujuća tišina koja nikako nije slutila na dobro...
izgledalo je kao da svi spavaju,ali ipak u svakoj kući su se događale neke neobične stvari..
jedino što se vidjelo na kaljavom putu bile su dvije šćućurene muške prilike sakrivene ispod stare šupe u kojoj su mještani sela obično čuvali đubar za veliki kamiJon koji dolazi jednom mjesečno...
Tu negdje u gomili bačenog gvožda i svakakvih hepekOva....čuli su se napaćeni muški glasovi...
"Tatko,ja sam se smrzo i usmrdio od ovaj đubar"
"Aj Zdravo ,dosta mi te ..treba prvo negdje da se okupamo,pa da smislimo šta ćemo..samo cviliš,ma na koga si da mi je znati.."
"Tatkoo,ja b da begamo odavde..jedva smo izvukli živu glavu,a i ona Musaka me ne benda ič "
"Miran budi..moram da vidim jednu osobu..po cijenu života",reče i smače sa glave prljavu najlon kesu na koju je bila zalijepljena neka čudna mrlja..
"je l onu tetu koju si volio..pa je izgubijo kad je moja majka plesala na trapezu pa ti oči vako:koni: "
"Ćuti više..da,ženu koju nikad nisam prestao da volim..! "
"E tatko..a što me ona neje rodila.."
"E,što te ja nisam napravijoo"
Za to vrijeme u kući kod Đesike
"Ovaj akril je upravo ono što mi treba",reče sama sebi i sa sjajem u očima priđe platnu osjećajući kako će ono upiti svu negativnu energiju koja se nakupila tokom poslednjih dana..samo da je niko ne uznemirava,pomislila je i sjela ..
to nije moguće..ko je sad
Bijesno se pokrenula da otvori vrata..
U čudu je gledala privlačnu,tamnokosu ženu u najboljim godinama sa velikim osmijehom koja je jako zagrlila
Nikad je nije vidjela i kroz glavu joj proleti misao..da je nije poslala neka tajna službaili neko kom sam nekad uradila nešto zlo..
"Zdravo,ja sam Padalica",reče žena i opet se nasmiješi da je zagrli,al ova se izmače
"Koga trebaš "
"Ja sam nova pevaljka u kafanu,poslali me sa leskovački vašar,oni su otiđili pod stečaj.."
"Od tolikog mesa i ne otiđili a što ćeš kod mene,je l ti ovo liči na kafanu "
"Pa,meni su rekli da se prvo javim u kuću sa crvenim krovom,pa će me tamo neko rasporediti.."
Đesika je već gubila živce:
" je s ti daltonista..el vidiš da je moj krov lilast.."
"nesam ni gledala..ne ljuti se "
Tu Đesika malo smekša pa će joj:
"Idi malo niz put i kad vidiš najveću kuću u selo sa crvenim krovom,tuj uniĐi..i traži manijaka..si zapantila?"
"manijaka se tako vika"
"Da,on je gazda na selo,čim ti stavi zelenu kapicu,možeš dideš u kafanu de ćeš raditi.."
I zatvori joj vrata..
...NA visokim štiklicama,sa dva velika kofera mlatnula je svojom raskošnom crnom kosom i krenula..crveni krov i zelena kapica
"Čudno neko selo..",pomislila je
Hodajući sokacima nije prestajala da se čudi šta će joj zelena kapica
ali,prilagodljiva kao što je bila,nije se mnogo protivila..sa velikom je pažnjom posmatrala krovove tražeći crveni krov..
odjednom je čula neku veliku buku i pogledala u pravcu iz kojeg dolazi..grupa odraslih muškaraca je stajala ispred škole sa velikim transparentom: "Primite nas!"..
Baš neobično selo,odrasli bi da idu u školu za đake
Vukla je kofere i mislila kako li će da se navikne na to čudno selo...kad odjednom osjeti neopisiv smrad koji je dolazio iz sokačića pored puta i učini joj se da tamo ima nekog..
"Digni glavu,idi napred..ko zna ko se tamo usmrdio.."
Već umorna primijetila je kiosk..divno,kupiće cigarete ,pomislila je,ali zastade vidjevši kako dva policajca drijemaju na klupici pored zatvorenog kioska..
"A da se ja ipak vratim "
I dok je razmišljala ispred nje se ukaza velelijepa kuća sa crvenim krovom..
U kafani kod Še
Hodala je nervozno..cijelu noć je očekivala da se pojavi Bandit.ali ni traga,ni glasa..kao da je u zemlju propao..
Popela se u sobu i vidjela ćeru kako spava kao mali andjeo..nasmiješila se i tiho izašla..
Sjela je da popije kafu i pomislila naglas
"Šta ako Bandit vidi Pacukljicu i posumnja da je njegova"
Ne,niko joj neće oduzeti njenu ćeru..odlučila je da nazove Đesiku i da je pita da l ona zna di ga je nestao....
"đes ba Đesika"
"reci Še.."
"Šta ima?"
"Slikam..budi brza.."
"Jel me ko tražio.."
Đesika udahnu duboko,razumjela je Še,ali nije podnosila kad je smetaju..
"Jeste,ima neka pevaljka doće ti čim je manijak ozeleni"
"Aha,fala vi.. :koni: "
Nakon razgovora sa njom sjetila se da je skroz zaboravila da je leskovački vašar pridruživanjem nakon stečaja i likvidacije,potpisao ugovor i sa njenom kafanom..
I da će joj pevaljka doći,samo što nije
genijalno
где си пошла с крмељиве очи
Za to vrijeme pred kontejnerom..
Bandit i Zolton su polako izašli u potrazi za bilo kakvom vodom..negdje na strmom prilasku najvećoj kući u selu,vidješe neko bure..
Potrčaše k njemu ..bure puno vode
Počeše da se umivaju i perkaju sve do gatjki..smrad je bio neizdrživ..
jedva se nekako plahnuše,kad začuše neke korake..
stasita crnka sa velika dva kofera koje je jedva vukla,privuče im pažnju
"Tatkooo..ja gi e znaem..pevaljka na naš vašar.."
"Ćuti sine,operi se do kraja pa da vidimo kuĆemo.."
U to vrijeme kod Sarmice
"PA dobro zane,kako si uspio slupati kolaŠta ćeš sad..di si to spavao noćas tako razbarušen sav"
"Nisam ni spavao,zavukao se kod škole u neki hodnik i čekao da svane...de ti nazovi moju madre,ja ne smijem.."
" ajme mini..pa zadnji put kasam nje zvala,rekla je da neje lepo da udane žene vikaju njenog sina.."
"A da mi daš svoj afto da odem"
"Pa znaš a ga je svekrva Igrale se delije,odvezla u veliku Milku"
"Šta da radim..ima negdje neka soba,mislim neje pristojno da noćim kod tebe..da mi je samo znati što si se uopšte udavala..da nesi sad bi ja imao konak"
"da sam znala da š slupati kola ne b se ja udavala"
Gledala ga je i odjednom joj je sinulo..
"Idi kod Še,ona ima sobe na najam"
Par metara na prilazu kući sa crvenim krovom
Zadihana Padalica jedva je vukla kofere..i kad je vidjela napokon veliku kuću sva se obradovala:
"Napokon eve je..e tu će da mi se stavi ta zelena kapica valjda"
Prišla je ogradi i počela da doziva..
Uznemireni psi su istrčali...
U kafani kod Še, braća su ćutala uz staropramen. Najzad se Ron usudi da
progovori...
Ron: Bato, nemoj da mi kvariš ovo sa Džesikom. Nije to što ti misliš. Samo
hoću da joj naplatim ono zlostavljanje iz mladosti i da je ostavim.
Bata: Hahaha.. Ma daj, nisi ti sposoban za to. Zablesavićeš se ponovo.
Ron: Neću Bato, ja sam sada profesionalac.
Bata: Vidim kakav si profesionalac. Nema pas za šta da te ujede. Čim si se
vratio potrčao si kod nje. Zašto kod brata nisi došao? Godinama mi se nisi
javljao. Ostavio si me da sam brinem o kući i imanju. Misliš da je meni bilo
lako? Evo, vratiću ti tvoj deo, ali pod jednim uslovom.
Ron: Kojim uslovom?
Bata: Da se okaneš one beštije.
Ron:
?
Večnost je čista sadašnjost.
epizoda 4.
U kafani kod Še..sat vremena poslije
"Jesmo dužni šta,gazdarice?"
"Niste,kafana časti",reče Še i obrisa vlažne ruke o kecelju
"Hvala,mi putujemo sad"
"Sretan put",reče Še i mahnu braći..
Potom priđe prozoru gledajući ima li one pjevaljke što je šalje leskovački vašar pod stečajem..al nje još nije bilo..
"E,samo da je prikoliko normalna..a može i da zna da pjeva,a ne mora..bar da ima veliki dekOTlet to bi umnogome pomoglo..smjestiću je na tavan ima jedan mali golubarnik..samo da ne dovodi nikog "
U kući sa crvenim krovom..
samo da me niko ne ometa,baš mi se ne da ni sa kim da pričam..jedva sam riješio onu gužvu pred školom
Ko li je samo stavio tablu sa slikom nove direktorke
A i pajka i drugara sam morao teleportirati napadali na kiosk..da mi je samo znati ko je spletkario i prijavio da Sneguljica buši hepeke
Popa još nema,asvalt možemo da sanjamo..šta će me još snaći..
..Začu kako karabaš laje
Ko sad smeta
Brzom akcijom izlaska gazde na selo,psi se umiriše..na kapiji je stajala zadihana,privlačna crnokosa žena sa velika dva kofera i štiklom koja je opčito pukla od tereta pa je držala u ruci..disala je ubrzano..
Pogledao je maloo bolje i pokušao da se sjeti je li to lice igdje vidio.. ne,takve petice ne bi zaboravio..ili ipak bi
Za časak pomisli da neće da mu traži neke pare..uvijek je pazio..
"Ko si ti"
"ja sam Padalica nova sam pevaljka na kafanu..leskovački vašar pod stečajem nas šalje "
"liči li ti ova kuća na kafanu "
"Pa..ne baš..al meni rekli da gi je tuj neki manijak koji će da mi turi zelenu kapicu bez koje ne mogu u kafanu"
"ja sam taj.."
"e,pa onda dobro davaj pa didem u kafanu "
epizoda 5.
sat vremena poslije,pred kućom sa crvenim krovom..
"Sad kad imaš tu zelenu kapicu,ponašaj se",reče manijak Padalici
"A moja štikla "
"Kupiće ti Še druge,ionako ti te kaljave nisu za nastup "
"Dobro"
" I nemoj da spamuješ"
"Ja gu ne znaem kako se to radi..el sa mikrofon oli bez nemoj ovo,nemoj ono..jel bre,a ko će da plati meni sve to što je zabranjeto.."
"Kako ko ..Še"
I mahnu ona dižući svoje kofere na putu ka kafani..kako li ga reče da se zove sokak gdje treba da skrene
malo ću da odmorim..iscrpilo me baš ovo sve
U kafani je Še vrijedno radila..misao o Banditu nikako je nije napuštala..manijak joj je provjerio i rekao da je ipak još na teritoriji sela..u očaju je pogledala svoju još juče lijepo isfeniranu kosu...
De,lagano..uostalom ne izgleda ni on kao nekad,sigurno ima stomak i fali mu kosa i možda je i krezav..možda ne miriše kao nekoć..
Čulo se lupanje na vratima...
"Otvorenoo je",viknula je preko šanka
"Ćao,ja sam Padalica i nova sam pevaljka na tvoju kafanu "
""
"Si ti Še.?"
"Jesam bila ..bar do maloprije..odakle tebe poslaše "
"Sa vašara u leskovac.."
"A..to ovaj stečaj što je bijo..pa kako se to desilo.."
"Ja gi ne zanem ja sam samo pjevala i nekad raznosila pivo..e,nisu davali pare,ja nisam imala svesku..."
Še je gledala oduševljena..Jako joj se dopala tako vesela,a i izgedala je taman
Ponudila je kafom,pa su na miru sjele da se dogovore oko posla..
nastavak sutra u 6.epizodi
ostanite uz nas