Pjesma Eurovizije 2016. bit će 61. Eurosong održan u Švedskoj zahvaljujući pobjedi Månsa Zelmerlöwa sa pjesmom Heroes na predhodnom natjecanju.
Ovo je četvrto natjecanje Pjesme Eurovizije u Švedskoj i treći put kako je Stockholm grad domaćin. Natjecanje će se održati u tri večeri, dvije polufinalne večeri (10. i 12. maja) te jedne finalne večeri (14. maja 2016.).
Do 27. studenog2015. (43) četrdeset i jedna država potvrdila je svoj nastup na Eurosongu 2016. Sedam država potvrdilo je da se neće vratiti i natjecati u Stockholmu. Portugal je jedina država koja se natjecala 2015. godine te odustala od 61. natjecanja.
Ostale države koje su odustale su Andora, Luksemburg, Maroko, Monako, Slovačka i Turska.
Nakon jedne godine na natjecanje se vraća Ukrajina, a nakon dvije godine vraćaju se Bugarskai Hrvatska te,nakon tri godine na natjecanje se vraća Bosna i Hercegovina.
Predstavnica Srbije na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije Sanja Vučić ZAA održala je svoju prvu tehničku probu u „Globen” areni u Stokholmu. Generalni utisak – snažna izvedba sa smernom koreografijom koja ima jasnu poruku i dočarava tekst pesme.Sanja je sa svojim evrovizijskim timom, pratećim vokalima i plesačem, došla u arenu vrlo opuštenog raspoloženja, ne krijući uzbuđenje pred izlazak na velelepnu evrovizijsku binu.
– Ovo je prvi put da izlazim na veliku scenu. Uverena sam da će sve proći dobro jer smo se dobro pripremili. Ne plašim se, ali osećam blagu tremu u stomaku – izjavila je Sanja neposredno pred izlazak na binu.
Tokom izvođenja, Sanja je vokalno zvučala perfektno. Svaki ton pesme Goodbye je otpevala bez greške.
Koreografski, nastup deluje smerno – u jednom trenutku plesač i prateći vokal Miloš Isailović joj se približava, a ona ga odguruje. Takođe, pri kraju pesme, četiri ženska prateća vokala (Lena Kuzmanović, Dunja Vujadinović, Iva Pletikosić, Jelena Đurić) iz pozadine bine pridružuju se Sanji napred na bini – momenat sličan evrovizijskim koreografijama Željka Joksimovića i Marije Šerifović.
Reditelj nastupa je Marko Novaković, dok je koreografiju radila Staša Novaković.
„You are the only one” iz mog ugla (Rusija)
Ruska radio-televizija (RTR) ove godine se ponovo odlučila za interni izbor predstavnika, nominujući jednog od najuspešnijih i najprodavanijih umetnika na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza – Sergeja Lazareva.Popularni Rus je rođen 1. aprila 1983. godine u Moskvi. Kao dečak bavio se ritmičkom gimnastikom, ali bio je i aktivan u brojnim dečjim horovima. Kada je imao 14 godina, osvojio je prvu muzičku nagradu te posato član grupe „Neposedi”. Pobednik je italijanskog festivala Bravo Bravissimo 1996. godine. Bio je član poznate i vrlo uspešne duo-grupe „Smash”, a dobitnik je i brojnih ruskih MTV nagrada.
Uspešnu solo karijeru započeo je 2004. godine, a mentor mu je bio poznati britanski producent Brajan Roling (Brian Rawlling). Lazarev je poznat i po brojnim obradama velikih svetskih hitova, a zapažen je i na nastupima u mnogim televizijskim emisijama zabavnog sadržaja, kako u rodnoj Rusiji, tako i izvan nje.
:mikrofon:
Thunder ‘n’ lightning it’s gettin’excitin’
Lights up the skyline to show where u are
My love is rising the story’s unwindin’
Together we’ll make it ‘n’ reach for the stars
You’re the only one you’re my only one
You’re my life every breath that i take
Unforgettable so unbelievable
You’re the only one – my only one
Grom i munja, postaje zanimljivo,
Osvetljavaju nebo da mi pokažu gde si.
Moja ljubav raste, priča se razvija,
Zajedno ćemo uspeti i dosegnućemo zvezde.
Ti si jedina, moja jedina,
Ti si moj život, svaki moj uzdah,
Nezaboravna, tako neverovatna,
Ti si jedina, moja jedina.
Makedonija: Kaliopi predstavila „Donu”
Evrovizijsku numeru Dona napisao je njen dugogodišnji poslovni (nekada i emotivni) partner Romeo Gril, koji je bio zadužen za muziku i produkciju, dok je Kaliopi autor teksta. Pesma će ponovo biti izvedena na makedonskom jeziku, kao i 2012. godine u Bakuu. Isti tandem radio je i numeru Crno i belo s kojom se Makedonija poslednji put plasirala u finale Evrovizije, zauzevši 13. mesto.
Podsetimo, Kaliopi je interno izabrala makedonska radio-televizija za predstavnicu još u novembru prošle godine. Ona će biti 16. predstavnik svoje zemlje na Evrosongu, a ujedno, nastup u Stokholmu biće njen treći „evrovizijski izlet” nakon 1996. i 2012.
Crna Gora ima pravu stvar
Pesma sa kojom će interno izabrani momci iz grupe „Highway” zabeležiti 8. evrovizijski nastup za Crnu Goru nosi naziv The real thing (Prava stvar).
Unutar tebe,
Približi me malo unutar tebe,
Jer u tebi su brze senke,
Vidim tebe unutar njih…
Oseti,
Ja sam prava stvar, da,
Oseti,
Ja sam prava stvar, da.
Prvo polufinale završeno
Svašta se ja nagledah,ali ajmo redom
U finale idu sledeće zemlje:Azerbejdžan, Rusija, Holandija, Mađarska, Hrvatska, Austrija, Jermenija, Češka, Kipar i Malta.
Ispale su,između ostalih, BiH,Crna Gora,Grčka(prvi put u istoriji takmičenja nisu se plasirali u Finale)..
A bilo je,kao i svake godine,pompezno,sa mnogo scenskih efekata i glamura,kiča nešto manje nego obično,lijepih žena i tako
to su bili učesnici Prvog polufinala...
Zemlje Izvođač Naziv pjesme (klik) 1. FINSKA Sandhja 2. GRČKA Argo 3. MOLDOVA Lidia Isac 4. MAĐARSKA Freddie 5. HRVATSKA Nina Kraljić 6. NIZOZEMSKA Douwe Bob 7. ARMENIJA Iveta Mukuchyan 8. SAN MARINO Serhat 9. RUSIJA Sergej Lazarev 10. ČEŠKA Gabriela 11. CIPAR Minus One 12. AUSTRIJA Zoë Straub 13. ESTONIJA Jüri Pootsmann 14. AZERBAJDŽAN Samra 15. CRNA GORA Highway 16. ISLAND Greta Salóme 17. BIH Dalal & Deen feat. Ana & Jala 18. MALTA Ira Losco
Finkinja sa indijskom krvlju,nešto više androgenosti i agresivnosti..u bezličnom kombinezonu i ogromnim gležnjericama
Pjesmuljak ništa posebno..
Dugo najavljivana i medijski preIspraćena,hrvatska predstavnica Nina Kraljić,otpjevala je pjesmu "Svjetionik"
Sva je bila kao sa druge planete,visok,sjajan vokal,čist glas,dobra pjesma sa onako malo natežućim skandinavskim elementima..sve u svemu,otpjevala je maestralno,a o izgledu prosudite narode sami
U šator haljini kretala se skoro nimalo,pompezno i pretenciozno