626. Darivanje
Jednom asketa Va??hagotta otide do Bla?enog i re?e: "?uo sam da neki tvrde kako asketa Gotama ovako govori: 'Poklone bi trebalo samo meni davati i nikom drugom; njih bi trebalo davati jedino mojim u?enicima, a ne u?enicima drugih u?itelja. Samo ono ?to je meni dato donosi veliku korist, ali ne i ono ?to je dato drugima; samo ono ?to je dato mojim u?enicima donosi veliku korist, ali ne i ono ?to je dato u?enicima drugih.' Dakle, da li ti koji tako tvrde govore prave re?i u?itelja Gotame ili ih pogre?no navode? Da li ih objavljuju u skladu sa tvojim u?enjem i ostavljaju li te tvrdnje bilo kakav osnov za prekor? Mi sigurno ne ?elimo da pogre?no tuma?imo u?itelja Gotamu."
A Buda mu ovako odgovori: "Oni koji tako ka?u, Va??ha, ne navode ta?no moje re?i, ve? me pogre?no tuma?e. To ?to objavljuju nije u skladu sa mojim u?enjem i takve pogre?ne tvrdnje sigurno daju osnova za prekor.
Va??ha, svako ko bilo koga spre?ava da daje predstavlja smetnju i prepreku za tri vrste ljudi: onoga ko daje on spre?ava da stekne time zasluge, onoga ko prima da dobije poklon, a pre toga on zlobom potkopava i ?teti sopstvenom karakteru. Ono ?emu ja zapravo podu?avam, Va??ha, jeste ovo: ?ak i ako bi neko ostatak hrane u ?iniji ili zdeli sprao vodom, pa te pomije bacio u seoski bazen ili jezero, sa ?eljom da nahrani ?iva bi?a u njemu -- ?ak i to bi mu bio izvor zasluga, a da ne govorim onda o davanju ljudskim bi?ima. Međutim, ja tvrdim da darivanje ?estitog ?oveka donosi ve?i plod, a manje ono nemoralnog ?oveka."
Va??hagotta sutta (AN III:58)
![]()

Odgovori sa citatom