Pogledaj Punu Verziju : K a s i j a n a .............. !!
http://razbibriga.net/imported/2011/03/svetos-1.gif
>>> К РС И Ј РРР<<<
http://razbibriga.net/imported/2011/03/kasijana1-1.jpg
ВЛÐДИКРÐИКОЛÐЈ ВЕЛИМИÐ*ОВИЋ - ЖИЧКИ
У В О Д ...................
Пред УÑÐºÑ€Ñ Ñ˜ÐµÐ´Ð½Ð¾Ð³ благог пролећа јездила Ñу три ландау фијакера из Сарајева ка манаÑтиру Милешеву. Путници Ñу били угледни Срби из Сарајева, који Ñу за време Првог ÑветÑког рата дали завет Богу, да ће у Ñлучају ÑрпÑке победе над ÐуÑтријом поћи у овај манаÑтир, и над гробом Светога Саве принети благодарноÑÑ‚ ГоÑподару. То Ñу били људи познати и уважени, који Ñу Ñа улаÑком ÑрпÑке војÑке у Сарајево оÑлобођени из тамница, надживевши многе хиљаде Ñвоје правоÑлавне браће из БоÑне, која кончише Ñвој живот Ñтрадањем и мучеништвом за Ñвоју веру, име и Ñлободу.
Било их је Ñвега дванаеÑÑ‚, међу којима и четири гоÑпође. Ми их нећемо Ñве именовати, изузев тројице најпознатији …. Један је био Павле Сарајлија, од знаменитог оца Јове Сарајлије, трговца тканина и Ñвиле; други др Петар Сумрак, Ñтари лекар ÑарајевÑки, а трећи Марко Кнежев, национални радник и добротвор.
Пут је био дуг и заморан, те Ñу они морали провеÑти две ноћи уÑпут на конаку, а тек трећег дана увече Ñтићи у манаÑтир Милешево.
Другог дана увече дојездили Ñу у варошицу Прибој и пошли у оближњи манаÑтир Бању на конак. У непоÑредној близини тога манаÑтира, задужбини краља ÑрпÑког Уроша из XIII Ñтолећа налази Ñе топла лековита вода. Пошто Ñу Ñе помолили Богу у храму и окупали у чудеÑном извору, у добром раÑположењу отпочели Ñу - или управо продужили - Ñвој разговор.
За једним Ñтолом Ñедели Ñу Ñпоменута тројица. Ð*ећи ће Павле Сарајлија:
- ГоÑподо, ја вам морам Ñада открити једну тајну, пре него Ñутра Ñтигнемо у Милешево. Ми Ñви имамо један заједнички циљ на овом путовању, а то је да иÑпунимо Ñвој завет у време преживљених ратних ужаÑа и принеÑемо благодарноÑÑ‚ ГоÑподу Богу за даровану нам Ñлободу. Ðли ја имам и један поÑебан задатак, који ми је завештао мој покојни отац. Вама Ñвима, као и целом Сарајеву, познато је име монахиње КаÑијане, иначе зване грбаве Јуле. Отац мој, који је био близак пријатељ Ñа оцем њеним, оÑтавио ми је овај Ñ€ÑƒÐºÐ¾Ð¿Ð¸Ñ Ð¾ грбавој Јули, и пред Ñмрт наредио, да га, кад будем могао однеÑем у манаÑтир Милешево и тамо придружим неком пиÑанију оца КалиÑтрата, нашег домаћег духовника. Ð*ано је још поћи у поÑтељу, па ако желите, ја ћу вам тај Ñ€ÑƒÐºÐ¾Ð¿Ð¸Ñ Ð¼Ð¾Ð³Ð° оца прочитати.
- Желимо, желимо! Ð*екоше друга двојица.
Тада Павле извуче из Ñвоје торбе необични Ñ€ÑƒÐºÐ¾Ð¿Ð¸Ñ Ð½Ð° хартији пожутелој од времена, и поче читати.
Ðа наÑловном лиÑту пиÑало је:
Забелешка о кћери мога друга из детињÑтва Ñада покојног Ðићифора Милића, бившег велепоÑедникР° ÑарајевÑког и моме великом духовнику и пријатељу оцу КалиÑтрату, игуману манаÑтира Милешева. Забрањујем да Ñе ово објављује пре моје Ñмрти и Ñвршетка ауÑтријÑке владавине над БоÑном, што ће обоје, Ñ Ð‘Ð¾Ð¶Ð¸Ñ˜Ð¾Ð¼ помоћи, уÑкоро једно за другим Ñледити. То је мој завет моме Ñину Павлу или његовим потомцима.
Прочитавши овај наÑлов Павле објаÑни:
- Треба да знате, гоÑподо, да је мој отац имао књижевног дара, и објавио многе чланке и пеÑме у "БоÑанÑкој вили". Ðићифор Милић био је његов нераздвојни друг. Ригуман КалиÑтрат одÑедавао је у нашој кући кад би долазио у Сарајево. Ја га Ñе једва Ñећам. Као дете ја Ñам му целивао руку и он ме је миловао и благоÑиљао. Грбаве Јуле као такве ја Ñе не Ñећам док је била у Сарајеву, али је Ñе добро Ñећам као манахиње КаÑијане. Два или три пута она је долазила у Сарајево и Ð½Ð°Ñ Ð¿Ð¾Ñећивала. Ð Ñада чујмо шта мој отац пише о њој.
ГÐ*БÐВРЈУЛР......................
СЛÐВУЈИ Ñу већ били завршили Ñвој Ñвеноћни Ñлавопој Творцу када Ñе велико Ñунце почело помаљати на иÑтоку. Велико Ñунце, божанÑтво Ñвих паганÑких митологија, јављало Ñе као велика бакарна тепÑија из Кујунџи махале, да на Ñвој начин продужи онај Ñлавопој Богу.
Ðко Ñи ти, лепо Ñунце Божије, миÑлило, да Ñи најранији ранилац и најтачнији будилац уÑпаваног Сарајева, преварило Ñи Ñе. Пре тебе отац КалиÑтрат је увелико проÑлавио Ñвога Створитеља, Ñтојећи пред иконом и читајући причаÑтне молитве пред литургију. Ðије био ни довршио кад неко удари звекиром на врата.
Ðавикнут на манаÑтирÑки обичај, да поÑетилац пред вратима каже: "ГоÑподе ИÑуÑе ХриÑте Боже наш помилуј наÑ", он очекну да чује ове речи, да би он рекао "Ðмин". Ðо кад Ñе куцање продужи без речи, он упита:
- Ко је?
- Ја Ñам, оче Ñвети, отвори ми. Ðеки женÑки глаÑ.
КалиÑтрат Ñе прекрÑти и отвори врата.
Пред њим Ñе појави једно женÑко Ñтворење, омалено и грбаво, веома грбаво. Млада женÑка, богато одевена, шареном марамом повезана. Ðли грба - грба је била уочљивија од Ñвега од ње и на њој, као да је грба ноÑила њу а не она грбу.
Добро јутро, оче. ОпроÑтите што Ð²Ð°Ñ Ñ‚Ð°ÐºÐ¾ рано узнемирујем, али ето, морам.
Приђе и немарно целива руку духовнику, па продужи:
- Ð”Ð°Ð½Ð°Ñ Ñ›ÐµÑ‚Ðµ ви, поÑле Ñвете Ñлужбе, венчати један пар, је ли иÑтина?
- ИÑтина је, одговори духовник. Ја их још ниÑам видео, али ми је речено да их венчам.
Тада млада жена трже пиштољ иÑпод хаљина, показа га духовнику и викну:
- Дошла Ñам да вам кажем, да када их ви будете венчали, ја ћу овим пиштољем пред олтаром убити младожењу. Он је верен Ñа мном, а Ñада Ñе венчава Ñ Ð´Ñ€ÑƒÐ³Ð¾Ð¼. Ðемојте Ñе изненадити. Ова грбава и накарадна Јула ће то учинити, макар поÑле и Ñеби живот прекратила.
Ðли кћери моја, поче КалиÑтрат ... али то је црква, и венчање је одређено, и три Ñу оглашења била у цркви, а Митрополит је мени наредио, да дођем из Милешева и заÑтупам болеÑног пароха. Ја не знам ништа о препрекама. Зашто ниÑи раније уложила протеÑÑ‚, када је Ñвештеник питао у цркви: има ли ко што против овог брака?
Одговори жена јароÑно:
- Узалуд Ñу моји протеÑти. Двојица Ñу мене изневерили, и ја Ñам протеÑтвоваРа без уÑпеха. Ово је трећи. Сада ћу ја протеÑÑ‚Ð²Ð¾Ð²Ð°Ñ Ð¸ не женÑким речима и Ñузама него ево овим пиштољем.
И очи јој Ñе заÑијаше као у лавице. Збуњен и узбуђен монах милешевÑки нађе Ñе у чуду. Прибравши Ñе рече:
- Седи, кћери моја златна, Ñеди ето овде на миндерлук, па ми опричај Ñву повеÑÑ‚ твоју.
Девојка Ñе нервозно и нагло ÑпуÑти на миндерлук, па отпоче причати:
- Дуга је повеÑÑ‚ мога живота, оче, али ја ћу је укратко иÑказати. Моји Ñу родитељи умрли и Ñве Ñвоје имање оÑтавили мени. То имање је велико: и земља и шума и куће и дућани и новац. Ðли шта ми Ñве то вреди кад Ñам грдоба као нико у Ñвету! Више личим на камилу него на људÑко биће.
Ту Ñе девојка загрцну, али задржа Ñузе, и продужи:
- Знајући каква Ñам грдоба и ругоба, ја Ñам Ñе била помирила Ñа горком Ñудбом и решила, никад Ñе не удавати, чак и кад би Ñе нашао неко да ме запроÑи. Ðли нађе Ñе један нечовек који укрÑти Ñвој пут Ñа мојим. Ð*адио је у трговини мога оца, па га отац отпуÑтио због пијанÑтва. Поче ми лаÑкати као тобож некој лепотици: О, како имаш анђелÑко лице! Како Ñу ти дивне плаве очи као два Божја неба! Како Ñу ти руке нежне као пролећне лале! Па та бујна руÑа коÑа! И Ñлична глупа лаÑкања без краја, и то из дана у дан.
Старац монах тек Ñад пажљивије погледа у лице девојке, и учини му Ñе, да овај њен неÑуђеник није ни мало претеривао. Ðли тешка грба кварила је Ñве, и била је Ñлична чворновитом дрвету, у коме је урамљено мало Ñјајно огледало.
- Знала Ñам ја, да Ñу то Ñамо лаÑкаве речи, али годиле Ñу ми. Коме живоме не годе лаÑке? И људима иÑто као и коњима и пÑима. Ðарочито мени, оÑамљеној ругобној Ñиротици. Па кад ме је запроÑио, ја Ñам дала приÑтанак. Од тада па за три меÑеца ја Ñам му давала новаца и кад је тражио и кад није. Ðаједном га неÑтане из Сарајева. ПоÑле чујем, да Ñе оженио негде у ÐуÑтрији неком раÑпуштеницРм. Ðека му је на Ñрећу ... Други је био један Ñтудент медицине из Боке КоторÑке кога Ñам издржавала Ñве док није завршио школу и поÑтао доктор.
Ја Ñам проводила лето у Приморју, и чеÑто Ñам одлазила у кућу његових Ñиромашних родитеља у близини Херцег Ðовог. И њих Ñам ја обилато помагала; кућу им правила, дугове одужила, Ñтоку набавила и многе дарове дала. Када је он дипломирао, решиÑмо да Ñе венчамо у Ñлавном ÑрпÑком манаÑтиру Савини. У одређени дан ја Ñам дошла у цркву Ñа мојом наном, Ñтарицом дворкињом, која је у нашој кући проживела дуже него ја, и која ми је потпуно заменила моју покојну мајку. Ðвај, ми дошли а он није дошао! Свештеник Ñе раÑпита за Ñš, и Ñазна, да је он прошле ноћи отпутовао незнано куда, а родитељима заповедио, да не иду у цркву. "Ово Ñе још никад није догодило у овом манаÑтиру!" узвикнуо је духовник, покрио лице рукама, и као и Ñам поÑтиђен удаљио Ñе од наÑ. Рја Ñам три дана плакала у крило моје миле нане, докле ниÑам иÑцедила и поÑледњу Ñузу из мога Ñрца.
Када је Павле Сарајлија читао ову повеÑÑ‚ о бокељÑком доктору, доктор Сумрак је зарио главу у руке и глаÑно је јецао, што Ñу приÑутни припиÑивали његовом болећивом Ñрцу.
- Ви журите, оче? упита девојка.
- Ðе, не, ја пажљиво Ñлушам, одговори отац КалиÑтрат. До литургије има још пуна два Ñата.
- Хвала вам, Ñад ћу завршити. ПоÑле она два жалоÑна иÑкуÑтва ја Ñам почела мрзети Ñве мушкарце као варалице и лицемере. И дала Ñам реч нани, да више нећу ни помиÑлити на брак, па да ме неким чудом и царÑки Ñин запроÑи. Ðли нажалоÑÑ‚ подлегох и трећем иÑкушењу, па Ñе верих и Ñа овим трећим. Комшија и газдашки Ñин, Ñ ÐºÐ¾Ñ˜Ð¸Ð¼ Ñам одраÑла и у црквену школу заједно ишла поче ми Ñе удварати. Ја га најпре одлучно одбијем. Знала Ñам га ја добро. Цело га је Сарајево знало. Он је више волео дружити Ñе Ñ Ð¢ÑƒÑ€Ñ†Ð¸Ð¼Ð° него Ñа Србима. Ибраим, Ñин хоџе из Бегове џамије, био му је најприÑнији друг у пијанчењу и коцкању. Њих два били Ñу Ñе побратимили, па још и зарекли, да ће један другом бити Ñтари Ñват на Ñвадби. Кад год је бивао неки ÑŸÑƒÐ¼Ð±ÑƒÑ Ñƒ Сарајеву, знало Ñе да Ñу ту умешани Вуле и Ибраим. Њих није Ñједињавао ни крÑÑ‚ ни полумеÑец но биртија и шаркија.
Ја га, оче, одлучно одбијем. Знала Ñам, да је чапкун и коцкар. Сам је говорио, да би за ноћ могао прокоцкати цело Сарајево, и два Ñела више. ОÑећала Ñам да ме он не воли, али ја Ñе лудо заљубих у њега. Једне ноћи он изгуби на картама. Потражи, да му препишем један дућан. Ја то одмах учиним. Он продаде дућан и иÑкупи Ñе од апÑа. Толико Ñам била залуђена, да би му цело имање дала кад би заиÑкао. Рон Ñе није уÑтезао да иште Ñваки дан. Ðајзад Ñмо Ñе верили и иÑпитали. Ргле данаÑ, он Ñе венчава Ñ Ð´Ñ€ÑƒÐ³Ð¾Ð¼! Ðли ја вам дајем реч, да он неће жив Ñкинути венац Ñ Ð³Ð»Ð°Ð²Ðµ. Убићу га у цркви, да Ñе цело Сарајево потреÑе, и Ñве варалице жена уплаше. Ри да Ñе ... да Ñе тај ваш Бог опамети, па да не загађује овај Ñвет Ñтварањем хуља и лупежа.
- Кћери моја, узвикну КалиÑтрат, ти хулиш на Бога. Шта ти је Бог крив?
- Ја више не верујем да поÑтоји добри Бог. ПоÑтоји Ñамо неки зли Бог, који помаже гажењу добра и напредовању зла. Ðекада Ñам Ñвим Ñрцем веровала у доброга Бога, и молила Ñе, и певала у црквеном хору као најбољи Ñопран. Ðли Ñу ме неправде људÑке одбиле и од цркве и од Бога. Зато ћу ја Ð´Ð°Ð½Ð°Ñ ÑƒÐ·ÐµÑ‚Ð¸ улогу Бога правде, извршићу праведну оÑвету, и цркву вашу попрÑкаћу нечиÑтом крвљу једног вероломника. Ја хоћу да Ñе оÑветим и за Ñебе, грбаву Јулу, и за Ñве грбаве девојке, чију неÑрећу неÑавеÑни људи уÑугубљавају. .
- Умукни и не хули више! повика духовник. ПоÑтоји добри Бог правде, у кога Ñи ти правилно веровала, као и твоји родитељи, док Ñе ниÑи уплела у мреже ÑатанÑких људи. ПоÑтоји Бог, али поÑтоји и Сатана, противник Божији. Бог је дао људима Ñлободу, да Ñе определе за Њега или за његовог противника. Ðије добри Бог крив што Ñу Ñе твоји заручници упрегли у јарам Сатанин, нити теби што Ñи Ñе лакомиÑлено Ñ ÑšÐ¸Ð¼Ð° дружила и у њих заљубљивала. Ðего покај Ñе за богохулне речи, које Ñи изговорила Ð´Ð°Ð½Ð°Ñ Ñƒ Ñвету недељу, и то предамном, Ñтарим Ñлугом Божијим.
- Ðити Ñе кајем нити одуÑтајем. Ð”Ð°Ð½Ð°Ñ Ñ›Ñƒ ја бити бог над животом оног вероломника и - мојим. ОпроÑтите ме, оче, за узнемирење.
Поклони Ñе и изиђе.
КалиÑтрат брзо напиÑа хартију и поÑла младенцима, да их он не може Ð´Ð°Ð½Ð°Ñ Ð²ÐµÐ½Ñ‡Ð°Ñ‚Ð¸. Јула није о том знала.
К РЛ И С Т Ð* РТ ......................
Када Ñу клепала на хришћанÑким црквама објавила вечерњу (јер Ñе под Турцима није Ñмело звонити у звона), а хоџе на џамијама одвикале акшам, Ñтарац КалиÑтрат је журио у Ñтару ÑрпÑку цркву. Ð*азблудно шехер Сарајево тек тада Ñе разиграло и развеÑелило. И тако ће то ићи за очеве до поноћи, а за Ñинове до зоре.
За оца КалиÑтрата Ñве то није значило више него зрикање зрикаваца и букање буљина у ноћи - Ñве то варошко играње и веÑеље. Он нити је одобравао, нити оÑуђивао такав начин живота. "ПоÑтоје два пута живота, говорио је он, једно је пут ÑветÑки а друго је монашки. Они који ходе ÑветÑким путем, ниÑу Ñе заклели да ће тим путем ићи до Ñмрти, а монаÑи Ñу Ñе заклели ићи пропиÑаним монашким путем до Ñмрти. Отуда ÑветÑки људи када доживе разочарења на клизавом путу Ñвоме, могу Ñе покајати и Ñтупити на бољи пут што води у живот вечни. МонаÑи пак не могу доживети разочарења нити мењати пут. Они Ñамо могу да падну и уÑтану, и опет да падну и уÑтану на иÑтом путу. Тако је он миÑлио и говорио.
За њега није поÑтојало ни Сарајево, ни Стамбол, нити земаљÑки ЈеруÑалим, ни Ñвет. Он је ноÑио у Ñеби Ñвој Ñвет, беÑкрајно удаљен од овога Ñвета, и Ñвоју музику, нечујну Ñимфонију беÑтелеÑних бића. ПедеÑет година он Ñе подвизавао у Милешеву. Јутром и вечером кадио је пред иконама и фреÑкама Ñветитеља, иÑпоÑника, мученика и анђела Божијих. И они Ñу му поÑтали приÑнији него живи људи, Ñ ÐºÐ¾Ñ˜Ð¸Ð¼Ð° је он општио као Ñа Ñенкама. За њега је била ÑтварноÑÑ‚ оно што је Ñтајало иза икона и фреÑака, на овима наÑликано, а Ñимволично и обмамљиво као Ñенка оно што Ñе у виду меÑа и крви, замотано у одело, кретало око њега, или улазило или излазило из цркве. Мртве је он Ñматрао за Ñвоје праве пријатеље а живе за погодбене. Ðо зато је љубав његова према живим људима била неограничена . Све ХриÑта ради и ради онога Ñвета. Ðикад није ушао у олтар док прво није Ñтао пред гороÑтаÑну фреÑку Светога Саве и ту Ñе замиÑлио. Шта Ñе замиÑлио? Ето, рекао би он, ти Ñи Ñвети оче, у Ñвојој ÑедамнаеÑтој години напуÑтио Ñвој Ñујетни Ñвет и приљубио Ñе Ономе, који Ð½Ð°Ñ Ñ˜Ðµ из љубави Ñтворио и Ñ Ñ™ÑƒÐ±Ð°Ð²Ñ™Ñƒ чека наш повратак. Рја тек у двадеÑет Ñедмој. Ти као кнез а ја као проÑтак. Помози ми, да у небеÑком Ñвету бар моја глава буде близу твојих ногу.
Међутим, иако је КалиÑтрат од проÑтог занатлијÑког рода, он никако није био проÑтак. Отац му је био абаџија у Сјеници, а он је Ñвршио богоÑловију и вишу богоÑловÑку школу у Ðтини. Говорио је грчки као и ÑрпÑки. У два маха нуђен му је чин архијерејÑкР, али он Ñе захвалио. Утолико више он је био поштован не Ñамо у Полимљу него у Ñвој Херцеговини и БоÑни. Чак Ñу га Ñматрали и чудотворцем и хришћани и муÑлимани, јер Ñу Ñе многи болни иÑцелили и Ñумашедши вратили памети по његовим молитвама. ЕпиÑкопи Ñу долазили к њему на иÑповеÑÑ‚. Кад га је један епиÑкоп упитао: Шта је најважније за једног Ñвештеника? Он је одговорио:
- Ðајважније је општити прво Ñа ГоÑподарем, затим Ñ Ð“Ð¾Ñподаревим дворÑким великашима и најзад Ñ Ð“Ð¾Ñподаревим Ñлугама. ГоÑподарем је он називао ХриÑта, ГоÑподаревим великашима Ñветитеље, а ГоÑподаревим Ñлугама људе у овом Ñвету. Јер, говорио је он, који опште Ñамо Ñа ГоÑподаревим Ñлугама не обзирући Ñе на ГоÑподара, изазивају гнев ГоÑподарев.
Старац КалиÑтрат није ни мало марио за Сарајево нити ма који мравињак људÑки. Он је познавао мраве и без мравињака. Ðли Ñвета поÑлушноÑÑ‚ према Ñвом архијереју довела га је у Сарајево. ПарохијÑке поÑлове он је вршио Ñа великом ревношћу, и Ñлужио не као људима него као Богу. Иако је он духом живео у безоблачним виÑинама, он је из тих виÑина лакше проницао у људе и догађаје, лакше разумевао невоље људÑке и правилније их лечио. Случај Ñа грбавом Јулом није га Ñмућивао, али га је жалоÑтио и бацао у дубока размишљања.
Ко може ући у миÑли једног иÑтинÑког монаха? То ниÑу миÑли једног Ñветовњака, који као лептир Ñкаче Ñа предмета на предмет, Ñа Ñлике на Ñлику, Ñа једног Ñећања на друго. Ðе, ниÑу такве миÑли правог монаха. Много Ñу проÑтије. Он не може да миÑли ниочем земаљÑком, а да Ñе не уздигне у небеÑни Ñвет, те да кроз небеÑни дурбин погледа на земљу и небеÑним фењером не оÑветли људе и догађаје на земљи. Другим речима, он не може да миÑли без молитве. Ðити може монах да размишља о карактерима људи и збивањима међу људима без уткивања небеÑног у земаљÑко, надприродно. Отуда Ñу Ñва монашка размишљања - молитвена размишљања небеÑно-земаљÑка. Такве Ñу миÑли биле и миÑли милешевÑког Ñтарца монаха.
ПоÑле дугог размишљања о Ñлучају грбаве Јуле, он глаÑно рече:
- Ðе, не, ја јој Ñвојом моћи не могу помоћи. Ðајгоре је од Ñвега што је она отпала од вере у Бога, и чак почела цинички да хули на Бога. Треба је прво повратити Богу. Јер ако Ñе не поврати, него као безбожница убије оног неÑретника, а потом Ñебе, тиме још њега може ÑпаÑити од пакла а Ñебе утопити у пакао. Ту ја не могу помоћи. Ðо Ñамо Ти, о Свевишњи Боже!
Ð*екавши ово Ñтарац узе ПÑалтир и поче читати. ПоÑле Ñваке катизме - а ПÑалтир је подељен у двадеÑет катизми - он би клекнуо и произноÑио Ñвоје молитве иÑкључиво "за рабу Божију грешну Јулијану" Те Ñу Ñе молитве изливале из Ñамога Ñтарчевог Ñрца и кваÑиле Ñузама. ПоÑле прве катизме он је уздигао Богу Ñледећу молитву:
ГоÑподе, велики и Ñтрашни, који бијеш и милујеш, да би или бијењем или миловањем ÑпаÑао људе, ÑпаÑи грешну рабу Твоју Јулијану. Одагнај од ње Сатану, који јој је помрачио ум на Тебе, којега Ñве анђелÑке војÑке благоÑиљају. Јер не може здрав и биÑтар ум одрицати ни хулити Тебе, него Ñамо помрачен. И велико Ñунце Твоје покрије Ñе мраком, када меÑец Ñтане између њега и земље. Тако је мрачни Сатана Ñтао између Тебе и њене душе, и њена Ñе душа обрела у мраку у коме Ñе Ти не видиш. Штедри, милоÑтиви, многомилоÑти ²Ð¸, дуготрпељви ГоÑподе, Ñмилуј Ñе раби Твојој Јулијани. ПроÑветли јој ум, умири јој Ñрце, озари је Духом Твојим Светим, да би у покајању познала и проÑлавила Тебе јединог иÑтинитог Бога и СпаÑа нашега...
Такве и Ñличне молитве уздизао је Ñтари духовник за Јулијану поÑле Ñваке катизме. Рпо прочитаном ПÑалтиру он је прочитао и покајни Канон ПреÑветој Деви Богородици.
СарајевÑки петли из многобројних башти објављивали Ñу зору, када Ñе уморни молитвеник ÑпуÑтио у поÑтељу.
http://razbibriga.net/ http://razbibriga.net/ http://razbibriga.net/
наÑтавиће Ñе
ДÐÐИ ПÐ*ОМЕÐЕ ...............
Грбава Јула није знала, да је КалиÑтрат одложио венчање. Она је дошла на литургију и заузела ÑтратегијÑкРположај покрај деÑне певнице. Јер је знала, да младожења на венчању Ñтоји Ñ Ð´ÐµÑне Ñтране поред младе пред олтаром. У деÑној руци држала је пиштољ под хаљином. Ðије Ñе прекрÑтила ниједанпут. Лице јој је било мртвачки бледожуто. Све је то отац КалиÑтрат запазио. Тек по Ñвршетку Ñлужбе Божје, она дознаде, да је венчање одложено. Од нервне напрегнутоÑÑ Ð¸ беше она веома изнемогла, и придржавана од нане једва докорача до излаза из цркве; онда изгуби ÑвеÑÑ‚, и чим је довезоше кући паде у поÑтељу.
КалиÑтрат је Ñада био уверен, да је Јула заиÑта Ñпремна да изврши злочин у цркви. Због тога он дозва мене, Јову Сарајлију, да колико Ñутра одем оном злоÑретнику Вулу и Ñаопштим, да га КалиÑтрат не може венчати у СарајевÑкој цркви ни идуће недеље, нити доцније, нити икако. Ðко ли Ñе реши, да Ñе венча негде изван Сарајева, нека Ñе то не Ñазна у граду; нарочито да не Ñазна Јулијана. Тако ми рече, и ја одох и Ñаопштих. Чувши Ову веÑÑ‚ повика онај злоÑретник:
- Ја ћу прећи у католичку цркву. Рмогу прећи и у иÑлам. Мени је Ñвеједно. Ðе може нико мени Ñилом наметнути одвратну грбаву Јулу. Она је једногрба камила; ако ли њу узмем на врат, ја ћу бити двогрба камила.
- Ðека те је Ñтид, млади човече! Бог чује, и платиће, рекнем му ја и вратим Ñе дома.
Ðеколико ноћи Јулијана није могла никако заÑпати. Ðерви Ñу јој играли и разгонили Ñан. Због тога је она ноћу дуго задржавала нану, и молила је, да јој прича приче. И нана је Ñедела крај њене поÑтеље и причала јој о Ñтаром добром времену, када је дата реч више вредела него Ñада пиÑана хартија, и када је човек човеку давао на реч у четири ока Ñтотине дуката у зајам, и када Ñе није знало ни за неверÑтво у браку нити за развод брака, и када Ñу жене рађале по дванаеÑторо деце. Ту је прекиде Јулијана:
- О, нано, нано, како бих ја волела да имам деце. Само због деце ја Ñам Ñе одлучивала за брак. Презирем људе, али децу неиÑказано волим. Деца, нано, деца, деца! Шта има лепше од деце, и то много деце, не као један цвет него као букет цвећа? Ðј, ај, ај! Ршта ти, нано, миÑлиш о КалиÑтрату?
- МиÑлим, злато моје, да је он Ñвети човек.
- Уф, Ñвети човек! Лицемер као и Ñви други.
- Ðије, злато, није јагње моје, није он као и други. Он живи Ñиромашније него иједан калфа у Сарајеву, а Ñве Ð½Ð°Ñ Ð±Ð¾Ð³Ð°Ñ‚Ð¸ духом и иÑтином. Ркада у цркви Ñлужи, гледала Ñам и ја, гледали Ñу и други, лице му Ñе заÑија као Ñунце. И Турци га поштују, и зову га Баба-Калогер, буле му иду на молитву и ноÑе Ñвоју болеÑну децу. Таки је духовник наш, голубице моја.
- ОÑтави Ñе, нано, тих лудорија. Ðего иди Ñад па Ñпавај.
Боже, како је Ñложено Ñвако људÑко биће! Иако је Јулијана говорила речи против Бога и против Ñлуге Божијега, у дубини душе њене била је нека велика резерва, која је потирала њене речи. Сваки дан је она Ñлала нану оцу КалиÑтрату, да га умоли да дође. И у току Ñедмице Ñтарац је нашао времена, да јој Ñе трипут одазове.
- Хвала вам, оче, што прошле недеље ниÑте венчали оног нечовека. Ðли ви ћете га венчати идуће недеље. Знајте, да ћете ипак идуће недеље видети две Ñмрти пред олтаром. Ја Ñе ниÑам поколебала у намери. Убићу га. Убићу њега, убићу и Ñебе. Старац Ñе згрози у духу као да чује Ð³Ð»Ð°Ñ Ð´ÐµÐ¼Ð¾Ð½Ð° из пакла. Па рече:
- Ðећеш га ти убити идуће недеље, нити ма које недеље. Ðити ћу га ја венчати док Ñам у Сарајеву. Буди Ñпокојна, и баци пиштољ у Миљацку. Има неко већи од тебе и мене, који Ñуди, и који ће њему Ñудити. РОн не Ñуди из оÑвете, као што ти хоћеш да Ñудиш, него по правди и љубави, по једној вишој правди и љубави.
- Каква је та виша љубав? Зар није љубав једна иÑта, Ñвуда и Ñвагде, телеÑна и ÑтраÑна? То бих ја желела чути, рече девојка подругљиво.
- Кћери моја, не може Ñе говорити о вишој или небеÑној љубави ономе ко је ... ко је изгубио веру у Бога. Када ти Ñе поврати Ñтара вера у Бога, онда ћеш тек бити ÑпоÑобна, да чујеш и познаш ону вишу божанÑку љубав, која је незавиÑна од лепоте и ругобе телеÑне. Јер вера је корен из којега раÑте у виÑину Ñтабло наде и блиÑтају Ñе златни плодови љубави.
Приликом друге једне поÑете Јулијана је много плакала пред Ñтарцем и жалила Ñе на Бога, који ју је Ñтворио тако наказну. Ðа то јој је Ñтарац одговорио:
- Уверавам те, кћери, да те је Бог такву Ñтворио из превелике љубави према теби. Шта би ти више волела, да имаш грбава леђа или Ñлепе очи?
- Уф, Ñлепило је Ñтрашно?
- ÐеÑумњиво, да је Ñлепило тежи недуг од твога. Ја Ñам пак у животу Ñвоме видео Ñтотине Ñлепаца, али ни једног од њих безбожног. Ðапротив, Ñви Ñу они ноÑили живу веру у Ñрцима Ñвојим, а неки од њих уз гуÑле Ñу проÑлављали Бога као најбољи Ñвештеници. Твој недуг је много мањи, па ти ипак ропћеш на Бога. Шта би хтела? Да те је Бог Ñтворио лепу као вилу, и уз то још богату, је ли? Могу ти рећи, да Ñам ретко, ретко познавао, лично или по причању и читању, неку такву вилинÑку лепотицу, која Ñвоју телеÑну лепоту није злоупотребил а на пропаÑÑ‚ Ñвоје душе.
Ðаредне недеље Јула је опет дошла Ñ Ð¿Ð¸ÑˆÑ‚Ð¾Ñ™ÐµÐ¼ у цркву. Сумњала је у реч о. КалиÑтрата, да неће венчати онога. Па како Ñе није догодило оно што је она очекивала, вратила Ñе Ñ Ð½Ð°Ð½Ð¾Ð¼ кући.
Ðли Ñе ипак тога дана догодило нешто Ñтрашно. Онај вероломник Вуле, венча Ñе те иÑте недеље у некој ÑеоÑкој цркви за Сарајевом. Па кад Ñу Ñе Ñватови враћали у град, неко убије пиштољем младожењу из заÑеде, а невеÑте неÑтане. ÐеÑтане је као у земљу пропале. Ðити Ñе дознало, ко је младожењу убио, нит ко је невеÑту одвео. Ðли цело Сарајево изговарало је једно име: Хоџин Ибраим. ТурÑка Ñила била је у оно време у БоÑни Ñиромашнија правдом него икад. Због тога нико Ñе није уÑудио ни да тужи нити пак да претреÑа харем Ибраимов.
Ја Ñам ово први јавио оцу КалиÑтрату. Он је уÑтао, Ñтао пред икону, поћутао неко време и рекао: Бог да му души проÑти! Ркад Ñам му казао да одмах идем да јавим Јулијани, како Ñе Божја правда јавила, он ме оштро погледа.
- Иди, вели, Јово, и реци јој нека Ñе не веÑели. Ðека пошаље онај пиштољ у чаршију и прода, па за добијени новац купи Ñвећу и запали у цркви за душу покојника.
Кад Ñам ја Ñаопштио грбавој Јули ову новоÑÑ‚, она је најпре почела да игра и пљеÑка рукама. Ðо кад Ñам јој казао поруку КалиÑÑ‚Ñ€Ð°Ñ‚Ð¾Ð²Ñ , она је Ñела и дубоко Ñе замиÑлила. Онда је пришла мени и узвикнула:
- Право има духовник. Бог је учинио Ñвоје, а Ñад ћу ја учинити што ми Ñтарац заповеда. И поÑлала је онај пиштољ у чаршију да Ñе прода. И запалила је Ñвећу за душу Вула.
ПоÑле тога нана је неколико пута долазила оцу КалиÑтрату и звала га да их поÑети. Ðли Ñтарац им више није одлазио. Када Ñу пак чуле, да ће Ñтарац уÑкоро да отпутује у Милешево, оне обе бануше једно јутро у његов Ñтан. Ð*ече нана:
- ДођоÑмо, Ñвети оче, да Ð½Ð°Ñ Ð±Ð»Ð°Ð³Ð¾Ñлавиш пре него одеш.
Ðа то духовник одговори:
- Тебе ћу благоÑловити, а Јулијану не могу Ñад благоÑловити. Ðли и њу ћу благоÑловити када Ñузама опере оне речи против Бога и оно недело које је хтела учинити пред олтаром.
Обе почеше плакати. РЈулијана покри лице рукама и глаÑно зајеца. Кроз плач и јецање иÑпрекидано проговори.
- ОпроÑти ми, оче, ÑпаÑитељу мој. Ти Ñи ме Ñпречио да учиним зло уÑред храма Божијега; да оÑрамотим СрпÑтво и ХришћанÑтво пред Турцима, и ... и ... пред мојим покојним родитељима.
И говорећи тако, она паде пред ноге духовника. Он је благо придиже и рече:
- Бог је, кћери, твој СпаÑитељ а не ја. Буди Богу благодарна, и продужи кајати Ñе. И Ñве ће ти Ñе опроÑтити. И бићеш благоÑловена и Богу угодна и Ñлавна. Ð Ñада идите Ñ Ð¼Ð¸Ñ€Ð¾Ð¼.
К РС И Ј РРР..................
Тешка је бура на мору, тежа у души. Ðли ни море ни душа не чиÑте Ñе без буре.
Гоњена буром у души грбава Јула нађе Ñе једнога дана Ñа Ñвојом наном у манаÑтиру Милешеву. То је било у лето почетком ГоÑпођинÑког поÑта.
- ДођоÑмо до тебе, Ñвети оче, рече нана. ПуÑто нам Сарајево без тебе. Ти Ñи везао моју Јулу, па ти можеш, да је и одрешиш, по Евангелију.
Старац КалиÑтрат их прими топло очинÑки. И одреди им Ñтан у конаку за женÑке, за поклонице гробу Светога Саве. Било је међу њима болеÑних или Ñа болеÑном децом. Дошле Ñу ради лечења молитвом. Ðеке Ñу опет дошле Ñа даром манаÑтиру из благодарноÑÑ‚ и што Ñу или по молитви оздравиле или добиле од Бога нешто друго што Ñу проÑиле. Било је и девојака удавача, које Ñу Ñе, по Ñтаром обичају заветовале поÑлужити Богу и Светоме Сави неколико меÑеци пре венчања ради благоÑлова. Ове девојке радиле Ñу у манаÑтиру као пчеле: прале цркву, копале у башти, музле овце и краве, храниле живину, чиÑтиле конаке, шиле, везле, ткале, кувале. Угледајући Ñе на њих, нана и Јула одмах Ñу Ñе придружиле њима у поÑловима. Отац КалиÑтрат благо им је говорио:
- Ðемојте Ñе ви трудити. Одморите Ñе, Ове Ñу већином жене и девојке Ñа Ñела, научене на тешке поÑлове. Рза Ð²Ð°Ñ Ñ˜Ðµ доÑта што поÑтите и у цркву ходите. Увече разоговоритРÑа њима. Може Ñе од њих и научен много научити. У њиховим душама је Ñветиња.
Овај поÑледњи Ñавет Јула је примила к Ñрцу, почела је Ñтупати у разговоре Ñа оним проÑтим женÑким Ñветом. Она је њима прилазила Ñа Ñтидом због Ñвоје грбе, јер је оÑећала, да ју оне Ñажаљевају. И то ју је пекло као жеравица. И заиÑта Ñе од њих многоме научила, нарочито иÑкреној побожноÑти и Ñтраху Божијем. У почетку је говорила нани:
- Ðано мила, ја оÑећам да ниÑам за нигде, ни за Ñвет ни за манаÑтир.
Ðо бура Ñе у њеној души поÑтепено Ñтишавала. ПоÑле Ñлужбе Божје на Велику ГоÑпођу, она је рекла нани:
- Ðано моја, ја више волим живети овде у Милешеву него у Сарајеву.
Хтеле Ñу Ñе обе причеÑтити на велики Богородичин празник. Ðли отац КалиÑтрат рече:
- Ðана Ñе може причеÑтити, а ти, Јуло кћери, мораш поÑтити Ñ Ð¿Ð¾ÐºÐ°Ñ˜Ð°ÑšÐµÐ¼ шеÑÑ‚ недеља. То ти је једна блага епитимија. Ти знаш зашто.
Јула порумени и не рече ништа. Рнана одмах проговори:
- Заједно ћемо, Ñвети оче, заједно ћемо поÑтити шеÑÑ‚ недеља, па Ñе заједно причеÑтити. Како бих ја гледала Јулу да поÑти Ñама без мене?
- Ðе би Ñама поÑтила, не би. Има још неко ко би јој правио друштво, рече Ñтарац, Ñ Ð±Ð»Ð°Ð³Ð¸Ð¼ оÑмехом.
Јер Ñтарац КалиÑтрат је Ñтално поÑтио.
Од тада отвори Ñе плач код Јуле. Плакала је много, нарочито ноћу. ПоÑле ГоÑпођиндана народ оде кућама, а оÑтадоше Ñамо заветнице и болеÑнице.
Једнога дана позва Јула нану:
- Хајде да ти нешто покажем.
Па ју доведе до гроба Ñа малим Ñпомеником, обраÑлим маховином.
- Ево шта пише на овом Ñпоменику: "Монахиња Пелагија". Ðано, могу ли калуђерице бити у мушком манаÑтиру?
- Да питамо оца КалиÑтрата, Ñрце моје. КалиÑтрат им објаÑни, да Ñу под Турцима ишчезли женÑки манаÑтири, који Ñу цветали некада у време ÑрпÑког царÑтва. Због тога Ñе по неким мушким манаÑтирима чеÑто налазила по нека Ñтарица калуђерица.
- Па зар не бих и ја могла бити калуђерица. Моја грба чини ме Ñтарицом.
- То кћери није за Ñвакога. Ðего Ñамо за оне ретке који могу примити. Рмогу примити они који омрзну Ñебе ради љубави ХриÑтове.
Па ја оче, мрзим Ñвоје тело, и презирем га и гадим га Ñе.
- То није ни главно ни довољно. Рглавно је омрзнути душу Ñвоју, по речи ГоÑподњој: "Ко не мрзи и на душу Ñвоју, не може бити мој ученик" (Лука 14, 26).
Девојка обори главу, па рече:
- С вашом помоћи, оче, ја ћу Ñе трудити да омрзнем и душу Ñвоју.
Пред КрÑтовдан разболи Ñе нана. Ðа дан празника КалиÑтрат причеÑти Јулу у цркви а нану у поÑтељи. Сутрадан је нана издахнула. Сахрањена је покрај цркве.
Сада Ñе Јула оÑети као преполовљена . Она удвоји плач, тако да јој очи поцрвенеше. ПоÑле четрдеÑетодР½ÐµÐ²Ð½Ð¾Ð³ помена јави Ñе нана Јули на Ñну и рече:
- Ти ћеш ту живети до краја. Слушај оца КалиÑтрата. Мени је добро.
Јула Ñаопшти Ñан Ñтарцу, а он јој рече:
- Како Бог хоће. Ðо понављам: У манаÑтиру не може Ñе одржати ко не омрзне Ñвоју Ñтару душу и не замени је обновљеном душом иÑпуњеном љубављу Божијом.
Пред Божић добијем ја (Јово Сарајлија) од Јуле пуномоћје да продам Ñве њено имање Ñем велике куће, у којој Ñу живели њени родитељи и у којој је она рођена. Ту кућу одредила је она за дом ÑрпÑке Ñирочади. Један део од добијеног новца ишао би на тај дом, други манаÑтиру Милешеву а трећи ÑрпÑкој цркви у Сарајеву (у којој је хтела учинити оно зло дело). Мене је одредила за доживотног Ñтараоца Ñ Ñ‚Ð¸Ð¼, да ја могу узети два или три Србина за помоћнике. Ја Ñам Ñве урадио Ñходно њеној жељи.
Идуће године по ВаÑкрÑу дође Јула у Сарајево. Дом је био пун мале Ñирочади. Она је плакала од радоÑти.
- Бог ми је дао што Ñам увек желела - много деце. Вратила Ñе брзо у манаÑтир.
- Ðе могу у варош. Све ми је туђе. ДоÑад Ñам била "грбава Јула" а Ñад Ñамо "Грбава", и телом и душом. ÐиÑам раније знала, да Ñам и душом грбава. Отац КалиÑтрат ми Ñада иÑправља и лечи душу. Збогом.
Три године провела је у манаÑтиру као иÑкушеница. Сабрала је Ñирочад из околине, и Ñтворила дечији црквени хор. ПоÑећивала је болеÑнике, и Србе и Турке, из околних меÑта Пријепоља, доноÑећи им утеху и понуде. Ðарод је почео више поÑећивати манаÑтир због ње колико и због оца КалиÑтрата.
Баш кад Ñе навршило три године од Јулиног бављења у манаÑтиру, Ñтарац КалиÑтрат обуче Јулу у монашку раÑу пред гробом Светога Саве и надену јој име КаÑијана. Јула је била преÑрећна. Говорила је:
- Више волим ово него да Ñам венчана за цара.
- И јеÑи венчана за Цара и то за Цара над царевина, рече јој Ñтарац Ñмешећи Ñе.
Она је разумела.
Ðа ГоÑпођин дан поÑле одÑлужене литургије КалиÑтрат леже у поÑтељу, и позва КаÑијану, предаде јој једно Ñвоје пиÑаније и рече:
- Ово је Ñве што имам теби да оÑтавим. Што Ñам ти кроз године говорио, то Ñам овде напиÑао, да те подÑећа на моје речи. Ðнђео Божији јавио ми је Ð´Ð°Ð½Ð°Ñ Ð½Ð° литургији, да ће ми кроз три дана узети душу. Рти, кћери моја златна, продужи радити као и доÑад, и раÑти, раÑти у љубави Божијој.
Трећег дана заиÑта КалиÑтрат је издахнуо. КаÑијана му је запалила Ñвећу и заклопила очи.
Таквог великог духовника као отац КалиÑтрат Милешево је имало ретко више од једног у Ñто година.
ПоÑле КалиÑтрата бивали Ñу неиÑкуÑнији духовници у Милешеву. Због тога је народ удвојио Ñвоју љубав према КаÑијани, као ноÑиљци оне виÑоке побожноÑти и љубави, којом је живео и диÑао покојни Ñтарац КалиÑтрат.
Завршавам Ñа овом напоменом:
У ове дане три Ñу велике привлачноÑтРу Милешеву за ÑрпÑки правоÑлавни народ као и за многе муÑлимане. То Ñу: Гроб Светога Саве, уÑпомена на оца КалиÑтрата и - монахиња мати КаÑијана.
Слава Богу и Светоме Сави. Покој души оца КалиÑтрата. Живот и здравље мати КаÑијани. Ðмин.
Јово Сарајлија
Овим Ñе, гоÑподо моја, завршава Ñ€ÑƒÐºÐ¾Ð¿Ð¸Ñ Ð¼Ð¾Ð³ покојног оца Јове Сарајлије, рече Павле Сарајлија. Хвала вам на пажњи, а Ñад пођимо на одмор. ПредÑтоји нам још један цели дан путовања до Ñветог Милешева.
наÑтавиће Ñе ...
МЕЂУ ЗИДОВИМРМÐÐÐСТИÐ*СКИМ .....
наши путници Ñрећно Ñтигоше у милешево. поÑтили Ñу Ñтрого да би Ñе причеÑтили на велики четвртак (у дан када Ñе догодило прво причешће у иÑторији Ñвета), и да би веÑелије дочекали Ñвето ваÑкрÑење. ходили Ñу редовно на Ñва богоÑлужења, клечали пред гробницом Ñветога Ñаве. палили Ñвеће на гробу оца калиÑтрата и монахиње каÑијане. павле је предњачио Ñвима. он је још палио Ñвеће на Ñвима гробовима око цркве. гроб каÑијанин био је Ñ Ñ˜ÑƒÐ¶Ð½Ðµ Ñтране цркве. није било никаквог Ñпоменика. тако је она захтевала. гроб јој је био поплочан комадима мермера. на једном комаду Ñтајало је напиÑано: монахиња каÑијана. мермер је био већ поцрнео од многих Ñвећа што је народ палио. на гробу је још лежало цвеће, увело и Ñвеже, разнобојне пантљике, комадићи платна, мараме и друге Ñтвари, дарови народни којима Ñе појачавала молитва или изражавала багодарноÑÑ‚.
једнога дана, кад Ñу наши путници Ñтајали код гроба каÑијаниног Ñа многим другим богомољцима, који Ñу палили Ñвеће, китили гроб и крÑтили Ñе, погледа их један Ñтарац Ñељак, па ће рећи:
- поÑветила Ñе она, гоÑподо, поÑветила. ја је добро памтим. у Ñвачијој жалоÑти она је плакала од жалоÑти, и у Ñвачијој радоÑти она је плакала од радоÑти. такве доброте ни наши дедови ниÑу видели.
- аферим, право рече! узвикну један муÑлиман из пријепоља. ама Ñе много и намучила. мучили Ñу је и оÑманлије, мучили и хриÑтијани. неки оÑион кајмакам из пријепоља бацио је у тамницу и заповедио да је пандури бију, тобож зато што Ñу неки турци због ње примили веру хриÑтијанÑÐºÑ . а поÑле опет неки ÑрпÑки хајдуци тукли Ñу је зато што је ходила по муÑлиманÑким кућама и помагала турÑкој Ñиротињи. Ñви Ñу је тукли по њеној грби, те је ноÑила ране до Ñмрти. Ñвета душа, нека би јој и коÑти мириÑале на џенет!
чувши ово Ñтари доктор Ñумрак глаÑно зајеца. његови другови погледаше у њега, па Ñе Ñетише, да је он тако јецао и кад је павле Ñарајлија читао оно пиÑаније Ñвога оца у манаÑтиру бањи. но и Ñада као и онда они Ñу то припиÑивали његовој Ñтарачкој оÑетљивоÑти.
павле Ñарајлија је неколико пута молио калуђере, да потраже оно калиÑтратовРпиÑаније, поÑвећено каÑијани, које Ñпомиње његов отац. они Ñу тражили Ñвуда, у библиотеци, у Ñкривници, по преоÑталим мантијама умрлих калуђера, по Ñламњачама и јаÑтуцима. али ништа ниÑу нашли. говорили Ñу, да о том пиÑанију никад ни чули ниÑу.
једног вечера шапну доктор Ñумрак павлу у уши:
- то пиÑаније налази Ñе под чаÑном трпезом у олтару.
зачуђен павле упита доктора:
- откуда ти то знаш?
- знам ја и више од тога. покојна каÑијана га је држала под чаÑном трпезом и Ñваке Ñуботе узимала, ноÑила у Ñвоју ћелију и читала преко ноћи као неки молитвеник. Ñутрадан у недељу враћала га је опет на Ñвоје меÑто, тако је то она чинила од Ñмрти калиÑтратовР, па Ñве до Ñвоје дубоке ÑтароÑти и Ñмрти. ако га она није однела у Ñвој гроб, Ñ€ÑƒÐºÐ¾Ð¿Ð¸Ñ Ñ˜Ðµ у олтару, као што рекох.
ова изјава још већма зачуди павла. он позва игумана, уђоше у цркву, и игуман заиÑта извуче иÑпод чаÑне трпезе један кожни обмот, у коме је био рукопиÑ. неизмерно обрадован павле позва двојицу Ñвојих другова да заједно Ñа игуманом у једној ћелији виде и прочитају тај рукопиÑ. али доктор Ñумрак опет шапну павлу, на велико изненађење овога, да он не може бити приÑутан. њему је, вели, то пиÑаније оца калиÑтрата добро познато. каÑијана му је давала то на прочитање. и он га је читао неколико пута. онда павле Ñа игуманом и марком кнежевим затворише Ñе у ћелију и дадоше игуману да он чита, пошто је он најбоље био упознат из разних аката Ñа швракопиÑом оца калиÑтрата.
игуман Ñе прекрÑти и отпоче читати. читао је лагано и заÑтајкивао поÑле Ñваке реченице. понеки параграф читао је по два пута, на тражење приÑутних. због тога Ñе то читање продужило до пред зору.
С Т О С Л О В ..........................
хришћанÑке науке о љубави !
по твојој жељи пишем ово, кћери моја, ја Ñмерни калиÑтрат.
1. као што Ñу Ñве Ñтвари ваÑионÑке, Ñа њиховим квалитетима и дејÑтвима, Ñамо Ñимвол духовних ÑтварноÑти, тако и земаљÑка љубав. оно што људи на земљи називају љубављу, ваиÑтину је Ñамо бледи Ñимвол праве небеÑне љубави.
2. Ñва бића могу Ñе поделити на неÑтворена и Ñтворена. бог је неÑтворен, Ñве оÑтало је Ñтворено. и љубав је неÑтворена; неÑтворена и вечита. јер љубав није атрибут божији него име божије - једно од имена божијих - и Ñуштина бића божијега. отуда је и речено: "бог је љубав".
3. речено је још, да је бог иÑтина и Ñлово. чудеÑна је то реч ÑловенÑка - иÑтина - која Ñавршено означава онога који је увек иÑти. "ја Ñам онај који јеÑам"; краће: ја Ñам иÑти, непроменљиви , Ñиј (онај који јеÑам) у ÑтароÑÐ»Ð¾Ð²ÐµÐ½Ñ ÐºÐ¾Ð¼, "? ?? у грчком". а Ñлово, или реч, израз је Ñкривеног бога. и као што Ñу иÑтина и Ñлово вечито у богу и бог, тако и љубав. и као што Ñлово каже за Ñебе: "ја Ñам алфа и омега, почетак и Ñвршетак", тако љубав може за Ñебе казати: ја Ñам алфа и омега.
4. као љубав бог Ñе открио људÑком роду кроз откриће Ñвете тројице у јединÑтву, оца и Ñина и Ñветога духа - један бог и кроз ваплоћење бога Ñлова. у Ñтаром завету, а то је завет закона, бог је Ñамо наговештен као Ñвета тројица, па је тако и љубав неприметно и као овлаш Ñтављена међу многе друге заповеÑти закона (v мојÑ. 6, 5; iii мојÑ. 19, 18). Ñвет није био зрео за примање науке о Ñветој тројици, ÑледÑтвено ни о љубави. а ово двоје је нераздвојно. заповеÑÑ‚ о љубави, поÑледња међу заповеÑтима Ñтарог завета, поÑтала је прва у новом завету.
5. у паганÑком Ñвету поÑтојала је вера у тројицу, али не Ñвету и не јединÑтвену. индијани Ñу веровали, а и дан Ð´Ð°Ð½Ð°Ñ Ð²ÐµÑ€ÑƒÑ˜Ñƒ, у тримумурти, тј. у три врховна бога, од којих је један, шива, ђаво и разоритељ Ñвега што она прва два, вишну и брама, Ñтворе. у миÑиру веровало Ñе такође у тробожанÑтвР, али као породицу Ñа телеÑном љубави, из које Ñе озириÑу и изиди роди Ñин хоруÑ, којега Ð¾Ð·Ð¸Ñ€Ð¸Ñ ÑƒÐ±Ð¸ због чега је и тај чудовишни брак раÑкинут. пре хриÑта људи Ñу могли Ñвојим умом и напором Ñтворити велике цивилизације по Ñвима континентима Ñвета, али ниÑу могли доћи до правилног појма о богу као Ñветој тројици у јединÑтву, ÑледÑтвено ни о богу као љубави.
6. иÑлам, иако једна од релативно виших религија, никако не трпи науку о богу као Ñветој тројици. у корану Ñе та наука иÑмева. а на омаровој џамији у јеруÑалиму урезана је у зиду ова заповеÑÑ‚: "правоверни, знајте да алах нема Ñина". па баш зато што, по тој вери, бог нема Ñина, у корану Ñе нигде не говори о божјој љубави него Ñамо о божјој правди и милоÑрђу. иако је Ñвоју науку мухамед црпео из Ñтарог завета, он није прочитао речи Ñвевишњега: "еда ли ја, који отварам материце, не могу родити? еда ли ћу ја, који дајем да Ñе рађа, бити без порода" (иÑа. 66, 9)? и не Ñамо мухамед него и древни аријевци и модерни унитаријанцР.
7. знај и упамти, кћери моја: тајна Ñветог тројединÑтвРунутарња је тајна бића божијега. ту Ñвоју интимну тајну бог није могао открити народима без закона ни кроз закон. нити кроз људе, ни кроз велике пророке. него је Ñамо кроз изабране пророке најављивао, довољно јаÑно и поуздано, Ñилазак на земљу и ваплоћење Ñина Ñвога, кроз кога ће Ñе "земља напунити познања гоÑподњега као што је море пуно воде" (иÑа, 11, 9; авак. 2, 14). а главно познање, које ће Ñин објавити, биће Ñлавно познање бога као Ñвете тројице, којој је једно од имена љубав.
8. вечни отац љуби Ñина и духа Ñветога. вечни Ñин љуби оца и духа Ñветога. вечни дух љуби оца и Ñина. Ñве у недомиÑливом јединÑтву, неразделном и неÑливеном. Ñве беÑтелеÑно и духовно. и тако од вечноÑти у вечноÑÑ‚, без почетка и без краја, без промене, без Ñмањења или увећања, и без утицаја времена и проÑтранÑтвР° и ма каквог Ñпољњег догађаја.
9. замиÑлити бога без Ñина иÑто је што и замиÑлити бога без љубави. јер Ñвака љубав изиÑкује предмет љубави. ти знаш, кћери, да кад неко од људи рече: ја љубим, ми одмах логично питамо: кога љубиш? кога би дакле бог отац љубио у вечноÑти, пре Ñтворења Ñвета, ако није имао Ñина као предмет Ñвоје љубави? значило би, да он није знао љубити нити је био љубав у Ñуштини Ñвојој пре него је Ñтворио Ñвет као предмет Ñвоје љубави. а то би опет значило, да је бог Ñа Ñтворењем Ñвета добио нешто што пре није имао, и кроз то Ñе променио. ово је неÑмиÑлено и нелогично и противно Ñветом пиÑму божијем, у коме је Ñ Ð½ÐµÐ±Ð° поÑведочено да "у богу нема промене".
10. ко не верује у рађање бога Ñина од бога оца, тај не може уопште бога називати оцем. или ако га тако назива, не говори иÑтину. јер по чему је он отац ако нема Ñина? ваљда Ñамо отац почаÑни, или титуларни, као што деца понегде оÑловљавају Ñваког Ñтаријег човека: оче! каже ли неко па бог је отац Ñвију људи, ми одмах одговарамо: бог је творац а не отац Ñвију људи. он није родио него Ñтворио Ñве људе. ако ковач има рођене Ñинове и иÑковане плугове, неће ли он правити разлику између Ñвоје рођене деце и Ñвојих творевина? не може нико без лажи називати бога оцем.а непризнавати његовог вечно рођеног Ñина, који једини има моћ да Ñтворено претвори у рођено. апоÑтол хриÑтов одлучно говори: "ко Ñе год одриче Ñина, ни оца нема, а који признаје Ñина и оца има" (i јов. 2, 23; 4, 16).
11. у ii члану нашег "вјерују" ми иÑповедамо нашу веру "у јединога - гоÑпода иÑуÑа хриÑта, Ñина божијега, јединородног, од оца рођеног пре Ñвију векова, рођеног а не Ñтвореног". околико морамо бити благодарни Ñветим оцима цркве, који ову иÑтину иÑтакоше и потврдише! иначе би ми били лажљивци кад би говорили о оцу без Ñина. јер ако отац нема Ñина, чији би био отац, и зашто би Ñе звао отац? и Ñав наш говор о љубави био би Ñамо једна чежњива пеÑма без реалног оправдања.
12. бог као љубав објашњава Ñе Ñамо богом као Ñветом тројицом. у овоме је кључ тајне љубави, кћери моја. држи ово Ñтално у памети. и веруј речи великог иÑака Ñирина: "љубав је Ñлађа од живота". а ја додајем: и јача од Ñмрти.
13. кад говоримо о љубави у Ñветој тројици, ми Ñтално држимо у памети да је бог дух и љубав у богу Ñва духовна. отац љуби Ñина тако Ñилно, да је Ñав у Ñину; и Ñин љуби оца тако Ñилно, да је Ñав у оцу; и дух Ñвети по љубави Ñав је у оцу и Ñину. то је Ñин божији поÑведочио речима: "ја Ñам у оцу и отац у мени" (јов. 14, 10). и Ñин у Ñветом духу и Ñвети дух у Ñину. у пиÑму Ñтоји како ваÑкрÑли хриÑÑ‚Ð¾Ñ Ð½Ð° апоÑтоле "дуну и рече им, примите дух Ñвети" (јов. 20, 22). оно што неко ноÑи у Ñеби, може дати из Ñебе.
14. оÑобина љубави, кћери моја, је да једно љубеће лице жели да утоне у љубљено лице. тако је жарка љубав оца према Ñину, да би он, хтео да утоне и изгуби Ñе у Ñину. и обратно. таква је љубав и духа Ñветога према оцу и Ñину. но по непоÑтижимој неопходноÑти Ñвак оÑтаје оно што је. зато Ñе и каже за Ñвету тројицу "неразделна - неÑлијана". неразделна је, јер је једна по битноÑти и љубави; неÑлијана, јер је по ипоÑтаÑима индивидуална. један троједини пламен бића, живота и љубави. на том величанÑтвен ом пламену божанÑке љубави палимо и ми наше малене и влажне Ñвећице земаљÑке љубави, које Ñе лелујају, диме и лако гаÑе. а што Ñе три лица не Ñливају и не раздељују, то је дејÑтво љубави Ñваког лица према друга два. јер Ñвако од њих из љубави тежи, да увелича и проÑлави оÑтала два лица Ñветога тројÑтва. то објашњава реч Ñина божјега: "отац мој већи је од мене".
15. љубав у једном лицу није љубав него Ñамољубље и ÑебичноÑÑ‚. због тога мухамед и не Ñпомиње љубав у вези Ñа једноименим алахом него Ñамо праведноÑÑ‚ и милоÑтивоÑÑ‚. - љубав удвоје брзо хладни и прелази у тугу. због тога Ñе бездетноÑÑ‚ у Ñтаром завету Ñматрала проклетÑтвоР. а тако Ñе и Ð´Ð°Ð½Ð°Ñ Ñматра на балкану, у руÑији и на целом иÑтоку. пуна љубав јеÑте љубав утроје. на земљи је то тако, зато што је то тако на небу. није чудо што број три игра тако огромну улогу у Ñвима творевинама тројединог творца.
16. љубав није из земље изникла него је Ñ Ð½ÐµÐ±Ð° дата. преподобни каÑијан каже: "љубав иÑкључиво припада богу, и оним људима који Ñу ваÑпоÑтавили у Ñеби образ и подобије божије". ÑвеÑна љубав одноÑи Ñе на ÑвеÑну личноÑÑ‚. не на принцип или идеју или ма какву безличну творевину, него на личноÑÑ‚. где нема реципроците ‚а у љубави, ту нема љубави. а принцип или идеја или неÑвеÑна творевина, било божија или људÑка, не могу Ð½Ð°Ñ Ñ™ÑƒÐ±Ð¸Ñ‚Ð¸ ма колико ми њих волели. о тој љубави ми не говоримо, него о оној која је од личноÑти ка личноÑти и која је "неразделна и неÑлијана".
17. Ñавршена личноÑÑ‚, Ñа Ñавршеном Ñвешћу, Ñавршеним умом и Ñавршеном моћи, може имати Ñавршену љубав. та личноÑÑ‚ је бог наш. што Ñваки човек ревнује за Ñвоју личноÑÑ‚, то је зато што је и његов Ñтворитељ личноÑÑ‚. што Ñви људи цене љубав изнад Ñвега, то је зато што је њихов Ñтворитељ љубав. и тако од иÑкони до Ð´Ð°Ð½Ð°Ñ Ð¸ на век века.
18. увек Ñе ниже доказује вишим, а не обратно. и човечије поÑтојање доказује Ñе поÑтојањем виших бића, виших моћи и интелигенциј а од људÑке. неко од европÑких филоÑофа рекао је: "миÑлим, дакле поÑтојим". и та његова реч је раÑтрубљена по Ñвету као нешто велико. у Ñамој Ñтвари, миÑлио ја колико хтео, ја не поÑтојим, ако не поÑтоји неко већи од мене, који је и мене и Ñав Ñвет ÑмиÑлио. ако бог не поÑтоји, као интелигенциј а виша од мене извеÑно је, да и ја не поÑтојим; него Ñам Ñамо нека пролазна утвара, аветиња, коју Ñу вихори из прашине дигли и уобличили за тренутак, да би ме поново раÑули у иÑту прашину, без циља и Ñледа. иÑто тако и љубав, ако љубав није у богу и од бога, онда је она Ñамо једна Ñентименталн а чежња, коју људи ÑƒÐ¿Ð¾Ñ‚Ñ€ÐµÐ±Ñ™Ð°Ð²Ð°Ñ Ñƒ као наркозу. да би малом беÑмиÑленошћ ƒ ублажили велику беÑмиÑленоÑÑ‚ живота.
19. "бог је љубав, и ко Ñтоји у богу и бог Ñтоји у њему." (i јов. 4, 16). векови и генерације људÑке чежњиво Ñу чекале да чују ове ÑветлоноÑне и живоноÑне речи као звезде водиље Ñличне витлејемÑкој звезди. а те речи апоÑтол је Ñам чуо, оÑетио и поновио како их је од Ñвога гоÑпода примио. бог иÑтине и љубави једини је вечни бог, који нема додира и заједнице Ñ "боговима" лажи и мржње. овим откровењем хриÑÑ‚Ð¾Ñ Ñ˜Ðµ Ñрушио Ñве политеиÑтичРе пантеоне, у које је машта људÑка Ñтављала добре и зле богове на равну ногу.
20. није лако појмити зашто је бог Ñтворио Ñветове, најпре Ñвет беÑтелеÑни анђелÑки а потом физички телеÑни Ñа човеком на врху. ако је троједини бог Ñавршен и Ñамодовољан у пуноћи живота, љубави и Ñлаве, зашто је Ñтворио Ñветове ниже од Ñебе? (кажемо, ниже од Ñебе, јер нико не може Ñтворити нешто равно Ñеби. родити, да. бог отац родио је Ñина равног Ñеби; и човек рађа децу равну Ñеби по бићу и Ñуштини). црква - и Ñамо црква - даје одговор: од преобиља љубави Ñвоје у Ñамом Ñеби бог је Ñтворио Ñве Ñветове, невидљиве и видљиве, кроз Ñина Ñвог јединородног, да угоди Ñину Ñвоме. да ли ради забаве Ñину, или из неке потребе? ми то не кажемо. богу не треба забава. његова тројична љубав превазилази Ñваку радоÑÑ‚ забаве и Ñваку ÑладоÑÑ‚ веÑеља. нити Ñавршени, Ñамодовољни, потребује ма шта, јер Ñве има Ñамом Ñеби.
21. у беÑкрајној љубави према Ñвоме оцу Ñин је хтео угодити оцу тиме што би му Ñтворио више Ñинова а Ñеби више браће, нижих од Ñебе али по љубави изједначених Ñа Ñобом поÑинаштвом. и у вечном Ñавету отац и дух Ñвети ÑаглаÑно одобрили Ñу Ñину Ñтварање Ñветова за љубав Ñина. и тако је кроз Ñина поÑтало Ñве што је поÑтало, "имже вÑја биша". а Ñин божји назван је и Ð»Ð¾Ð³Ð¾Ñ Ð±Ð¾Ð¶Ñ˜Ð¸, или реч божја, тј. израз божји; да, пеÑма божја, којом Ñе јавља величанÑтво и Ñлава и мудроÑÑ‚ и љубав божја. коме Ñе јавља? новоÑтворени м Ñветовима (колош. 1, 15-17).
22. узевши иницијативу за Ñтварање, Ñин је примио и одговорноÑÑ‚ за Ñтворене Ñветове пред вечним Ñаветом и поврх тога, још и добровољни приÑтанак да Ñебе принеÑе на жртву кад и ако то буде било потребно, као безазлено и пречиÑто јагње, одређено на жртву "и још прије поÑтања Ñвијета." (i пет. 1, 20). и тако је отпочела једна неÑравњива епопеја над епопејама; епопеја Ñтварања Ñвета, његовог пада, иÑкупљења, ваÑкрÑења и обновљења. Ñве како је речено и проречено. и Ñве Ñа једним јединим мотивом - љубав. јер бог је љубав и у њему нема других мотива изван љубави, кћери моја богољубљена и богољубива.
23. и Ñтвори Ñин божји безбројне небеÑне интелигенциј е од арханђела и анђела, беÑтелеÑних и богу блиÑких духова. Ñтвори их боголиким, моћним и прекраÑним. и даде им Ñлободу. једини бог не злоупотребљРва Ñлободу. један од великих анђела, Ñатанаил, злоупотребио дату му Ñлободу, и би беÑкрајно удаљен од приÑуÑтва божијега, Ñа легионима приÑталица Ñвојих, и бачен у ад, у таму крајњу. потом Ñлово божје, по вечном Ñавету, Ñтвори адама човека и еву човечицу у телу, и Ñтави их у рај. али их превари Ñатана кроз шарену змију, и они Ñагрешише богу. Ñатани не хте бог опроÑтити грех, јер из Ñаме близине божје Ñагреши. а човеку хтеде бог опроÑтити, јер човек би преварен од Ñатане. хтеде бог опроÑтити адаму, али не без покајања и довољне жртве. и Ñин божји, јагње божје, пође на заклање ради иÑкупљења адама и његовог рода. Ñве из љубави. и правде, велите? да, и правде, но правда је укључена у љубави.
24. тако Ñе "показа љубав божја к нама што бог Ñина Ñвојега јединородног ° поÑла на Ñвијет, да доживимо кроза Ñš... не да ми (први) показаÑмо љубав к богу, него да он показа љубав к нама, и поÑла Ñина Ñвојега од очиÑти гријехе наше." (јов. 4, 9-10). прво он дакле показа љубав Ñвоју к нама, па зато очекује да и ми покажемо љубав Ñвоју к њему. хоћемо ли ми или нећемо - од тога завиÑи или вечна награда верној љубави или пак вечна мука изневереној љубави. јер у ванвременÑко ˜ вечноÑти нема ништа времено, Ñве је вечно, како радоÑÑ‚ тако и мука.
25. у иÑуÑу хриÑту Ñину Ñвојем показа бог љубав "која превазилази разум." онај кроз кога Ñвета тројица Ñтвори Ñвет јави Ñе као човек у телу, да јави човечанÑтву љубав Ñвете тројице, дотле непознату Ñвету. како Ñе јави? онако како Ñе Ñамо велика љубав не Ñтиди да Ñе јави, ради ÑпаÑења љубљенога: у понижењу, у Ñлужењу, у Ñтрадању, најзад у врховном жртвовању.
26. у повеÑтима и баладама о ритерима ми читамо како Ñу ови за љубав Ñвојих вереница пошли радо у Ñтрадање, понекад и у Ñмрт. но те веренице биле Ñу доÑтојне њихове љубави и жртве, како то поÑленици опиÑују. али безгрешни и пречиÑти хриÑÑ‚Ð¾Ñ Ð¿Ð¾Ð´Ð½ÐµÑе понижења, муке и грозну Ñмрт, не за какву невину верну и добру девојку него за грешнице и развратнице, за убице, лажљивце, крадљивце, отмичаре, разбојнике, кривоклетник е и безбожнике, за загађене и уÑмрделе душе људÑке, које Ñу мириÑале на Ñмртну трулеж, и пре Ñмрти биле Ñмрт."једва ко умрије за праведнике - а бог показа Ñвоју љубав к нама што хриÑтоÑ, још кад бијаÑмо грешници, умрије за Ð½Ð°Ñ " (рим 5, 6-8). није ли то љубав која превазилази Ñваки разум?
27. "љубав не тражи Ñвоје," каже апоÑтол, научен примером Ñвога учитеља" (i кор. 13, 5). Ñве Ñвоје речи и дела припиÑује Ñин божији оцу. "ја говорим Ñвијету оно што чух од њега." Ñиђох Ñ Ð½ÐµÐ±Ð° не да творим вољу Ñвоју него вољу оца који ме поÑла". "да Ñвршим његов поÑао". "као што ми заповиједи отац онако творим". "да види Ñвијет да имам љубав к оцу". види јеванђеље јованово. (о, кад би Ñви Ñинови човечији овако љубили родитеље Ñвоје!). дакле, Ñин Ñе одриче Ñвоје воље и Ñве припиÑује оцу. нити он тражи Ñлаву Ñвоју но очеву. Ñ Ð´Ñ€ÑƒÐ³Ðµ Ñтране опет отац љуби Ñина "и Ñве му показује". нити отац икоме Ñуди "него Ñав Ñуд даде Ñину". и још више: "отац љуби Ñина. и Ñве даде у руке његове".
28. у љубави оца и Ñина учеÑтвује и дух Ñвети у пуној мери. духом Ñветим омогућено је рођење Ñина од безмужне деве марије. дух Ñвети Ñе јавио у виду голуба при крштењу иÑуÑовом. пун духа Ñветога врати Ñе иÑÑƒÑ Ñа јордана. духом Ñветим иÑÑƒÑ Ñ˜Ðµ изгонио зле духове из људи. дух Ñвети Ñишао је на апоÑтоле о педеÑетници. "бог Ñе јави у тијелу, оправда Ñе духом". "који Ñе владају по духу божијему, оно Ñу Ñинови божији". једина хула неопроÑтива јеÑте хула на духа Ñветога (мат. 12. 31). дух живота, Ñиле, мудроÑти, иÑтине, молитве, мира, радоÑти, утехе, уÑељава Ñе у хриÑтоверне као у Ñвоје храмове. он продужује тело хриÑтово Ñједињујући верне у једно оÑвећено тело, које јеÑте црква као "Ñтолп и тврђава иÑтине". и поврх Ñвега "љубав божија изли Ñе у Ñрца наша духом Ñветијем, који је дат нама" (рим. 5, 5).
29. кад Ñе дакле каже: "бог је љубав", тиме Ñе каже, да је Ñва Ñвета тројица љубав. и отац је љубав, и Ñин је љубав и Ñвети дух је љубав. извор и праобраз љубави међу анђелима и људима; извор који дајући не Ñмањује Ñе, и примајући не богати Ñе.
30. чуј, кћери, ове речи о неиÑказаној храброÑти, која је ÑвојÑтвена Ñамо љубави. из љубави Ñин божији Ñе понижава, Ñлужи, учи, лечи, храни, поји, уÑправља и иÑправља, веÑели, мучи Ñе, Ñтрада, прашта и умире. "Ñин човечији није дошао да му Ñлуже него да Ñлужи и даде душу Ñвоју у откуп за многе" (мат. 20, 28). кад Ñлужи, Ñлужи Ñ Ñ€Ð°Ð´Ð¾ÑˆÑ›Ñƒ, кад Ñе жртвује, жртвује Ñе драговољно, не бринући о Ñеби но гледајући непреÑтано у вечно огњиште љубави на небеÑима, у ону двојицу. то је лако било Ñину вечне љубави. то је лако и људима Ñа љубављу. зато нил ÑинајÑки каже: "Ñве ће ти бити лако учинити и поднети, чим задобијеш Ñвету љубав. а где љубави нема, нема уÑпеха". и Ñве бива тешко и немогуће.
31. љубав је радоÑÑ‚, цена љубави је жртва. љубав је живот, цена љубави је Ñмрт. који љубе земаљÑко богатÑтво, влаÑÑ‚ и Ñлаву, немилоÑрдно гоне друге људе да Ñлуже њиховој беÑловеÑној "љубави". и готови Ñу жртвовати тој Ñвојој "љубави" Ñве и Ñвакога изузев Ñебе. њихов је једини Ñтрах Ñлужити другима и жртвовати Ñе за друге. кнежеви и војÑковође људÑке бацили Ñу у Ñмрт легионе ради плена и ради Ñлаве Ñвоје. то је дело Ñатане човекоубице. не тако човекољубац гоÑпод, не тако. он Ñе ÑпуÑти Ñ Ð½ÐµÐ±ÐµÑког преÑтола Ñлаве, да Ñвојом личном Ñлужбом и жртвом очитује љубав божију према људима. хриÑтова љубав је пример највеће храброÑти. то је храброÑÑ‚, пред којом дрхте и Ñмрт и ад.
32. погледајмо Ñад у почетак почетака, кћери човечја. док је ева имала љубав божију у Ñеби, она је била Ñва предана богу. и љубила је бога Ñветом љубављу Ñвим Ñрцем, Ñвом душом и Ñвом мишљу Ñвојом. љубав према мужу, као и љубав према Ñвим краÑотама раја, бледела је пред њеном љубављу к богу. Ñве друго што је волела, волела је због бога и кроз бога, а ништа што не би видела у ÑветлоÑти Ñвога љубљенога творца. и Ñва њена душа, обучена је у лаку, провидну и неоÑетну одећу тела, иÑпуњавала Ñе неиÑказаним миљем и наÑладом од љубави божије. у љубави према гоÑподу богу она Ñе могла такмичити Ñа херувимима. никаква жеља за нечим изван бога није улазила у Ñрце њено нити Ñе дотицала ума њеног. љубављу према богу она је живела, диÑала и веÑелила Ñе. таква је била праматер рода људÑког. такав и праотац адам.
33. адам и ева били Ñу богови, мали богови, као што Ñу и Ñви анђели небеÑни. нека те не уплаше ове велике речи, кћери моја, које Ñе чеÑто понављају у Ñветим књигама правоÑлавним. да Ñу адам и ева били богови, то Ñе већ Ñадржало у речима Ñвете тројице: "да Ñтворимо човијека по образу нашем". то је. доцније и пророк јаÑно изрекао: "богови Ñте и Ñинови божији" (пÑал. 82, 6). а те речи поновила Ñу и потврдила божанÑка уÑта ÑпаÑитеља Ñвета: "богови Ñте" (јов. 10, 34). на оÑнову тога мудри макÑим иÑповедник Ñаветује: "предајмо Ñе Ñвецело гоÑподу, да би га примили (у Ñебе) Ñвецело, те кроз њега поÑтали богови. тако и многи други правоÑлавни богоÑлови.
35. док је визија бога иÑтине и љубави Ñијала у души адама и еве, они Ñу заиÑта били богови у оној мери у коликој Ñтворитељ по љубави Ñвојој чини ÑловеÑна Ñтворења Ñвоја боговÑким. то је још појачао хриÑÑ‚Ð¾Ñ Ñƒ одговору на једно лудо питање Ñадукеја, рекавши да људи поÑле Ñмрти "о воÑкреÑенију нити ће Ñе женити ни удавати, него Ñу као анђели божији на небеÑима" (мат. 22, 29-30). анђели пак назвати Ñу боговима кроз уÑта пÑалмиÑта: "бог Ñтаде на Ñабору божијем, уÑред богова изрече Ñуд". (пÑалам. 82, 1).
36. какав би био бог, ма и мали, ако не би имао Ñлободу дејÑтва? Ñамо велики и једини вечни бог незлоупотреб љава Ñвоју Ñлободу. Ñатана, један од малих богова, употреби Ñвоју Ñлободу за зло Ñвоје и других. тако и прародитељи рода људÑког. чим Ñе изгуби љубав, ум потамни. Ñа грехом Ñе губи и Ñлобода. да је ева оÑтала у љубави божијој, она би Ñа мужем рађала децу али: "не од жеље тјелеÑне ни од похоте мужеве него од бога".
37. у једном пак кобном тренутку богољубива ева подлеже иÑкушењу првог Ð·Ð»Ð¾ÑƒÐ¿Ð¾Ñ‚Ñ€ÐµÐ±Ð¸Ñ ÐµÑ™Ð° Ñлободе. превари је Ñатана, некад арханђел, а потом "отац Ñваке лажи, крвник људÑки" и противник божији. Ñладуњавом лажи заголица он женине уши. овако јој, он уÑтвари, рече: једите ви он оног забрањег дрвета, и отвориће вам Ñе очи, и ви ћете бити богови. зна то, вели, бог, па зато вам је и забранио, да ви не би били као и он. а он не трпи такмаца, Ñуревњив је. ове речи зазујаше у евиним ушима, заÑлепише јој духовни вид и Ñмутише њен ум. она одједном поверова клеветнику божијем, поверова лажи против иÑтине, човекоубици против човекољупца. и у чаÑу кад поверова шареној змији, шареној лажи, у њеној Ñе души изгуби хармонија, отпуÑтише Ñе Ñтруне божанÑке музике у њој, и охладњи љубав према Ñтворитељу, богу љубави.
38. у мутној води не огледа Ñе лице. нити ева виде бога у Ñвојој замућеној души. погледа на дрво, које беше пуно помешаних плодова добра и зла. погледа у Ñвоју мутну душу, и не виде више бога у њој. бог је беше оÑтавио. бог и ђаво не Ñтанују под иÑтим кровом. немаше Ñе тада жена на кога оÑлонити до на Ñатану и на Ñвоје телеÑне очи. и опет погледа очима и виде, да је забрањени плод добар за јело, мио за гледање и да даје много знања. авај, знања не Ñамо о добру него и о злу! а помешано добро и зло јеÑте зло. но меÑто љубави, три жеље Ñву је иÑпунише: жеља за телеÑном наÑладом, жеља за поÑедовањем и жеља за знањем. изгубивши бога, она је почела тражити наÑлон на Ñтвари. али празнину, коју одÑуÑтво бога оÑтавља у души не може Ñав Ñвет попунити.
39. одвојивши Ñе од љубави божије адам и ева оÑетили Ñу Ñтрах - Ñвагдашњег пратиоца греха - и видели Ñу Ñе нагим. док Ñу Ñтајали у љубави божијој, бог је Ñијао из њих као из Ñвојих храмова, те Ñу били и Ñпоља у ÑветлоÑÑ‚ обучени, и Ñлабо Ñу гледали Ñвоја телеÑа. гле, они Ñу били голи и пре греха, али то ниÑу ни оÑећали нити Ñе Ñтидели. чим Ñу пак оне три жеље заузеле меÑто љубави у њима, њихов духовни лик Ñе помрачио, и они Ñу телеÑним очима гледали и видели Ñамо тела. оÑиромашена и оголела душа, без благодатне љубави божије, види Ñамо оно што телеÑне очи могу да виде. као и риба.
40. на дрвету познања били Ñу Ñмешани плодови добра и зла. и плодови зла привлачили Ñу, као и вазда, не Ñвојим укуÑом него Ñпољашношћу: јарким бојама и лепим облицима. обманута љубопитљива жена дохвати и једе прво плод зла па онда плод добра. због тога и роди прво злога каина па онда доброга авеља. и од тада продужи Ñе рађање злих и добрих кроз Ñве векове и генерације људÑке. отуда Ñукоби, Ñвађе, ратови што иÑпуњавају Ñву иÑторију човечанÑтва. иÑторија Ñвета јеÑте макрокозмичк о дрво познања.
41. олако неки узимају грех евин, кћери моја. говоре: шта је то тако Ñтрашно што је жена дохватила неко забрањено воће? говоре тако као у оправдање не Ñамо Ñвоје праматере него и Ñебе, намамљене грехом. пралажов је назвао бога лажовом, и жена му поверовала - зар то није Ñтрашно? јер рече жени: нећете ви умрети, као што вам бог рече, него ћете поÑтати богови као и он, чим будете јели Ñа забрањеног дрвета. (да је рекао: поÑтаћете "богови" као што Ñам и ја, био би ближе иÑтини). и поверова жена, да бог лаже, а ђаво говори иÑтину. цео тај Ð¿Ñ€Ð¾Ñ†ÐµÑ Ð¾Ñ‚Ð¿Ð°Ð´Ð° од бога иÑтинитога и прилепљења уз пралажова, као иÑпражњење од љубави божије, и иÑпуњење жељама телеÑним, цео тај процеÑ, велимо, Ñвршио Ñе у души евиној пре него што Ñе она машила за забрањени плод. иÑтоветни Ð¿Ñ€Ð¾Ñ†ÐµÑ Ð±Ð¸Ð²Ð° и дан Ð´Ð°Ð½Ð°Ñ ÐºÐ¾Ð´ људи и жена који падају у грех. душа припрема а тело изводи.
42. када људи бише обнажени од љубави божије, једине иÑтините љубави, они почеше називати Ñвоје похоти и жеље љубављу. тако назваше љубављу жељу за телеÑним наÑладама, за благом земаљÑким, за љубопитним знањима, као и жељу за полним Ñједињењем, за влашћу и почашћу, за игром и веÑељем, за поÑедовањем Ñтвари. Ñве то људи именоваше љубављу по науÑтију Ñатане, Ñамо да би заборавили љубав небеÑну, једину нелажну. као кад би Ñужањ у тамници дробио Ñвој црни хлеб у мале залогаје, па те залогаје називао именом најÑлађих јела што их је некада јео у Ñлободи. да би кроз ту илузију лакше могао гутати горки хлеб тамнички.
43. многобројне жеље, изрази телеÑне љубави не могоше никада заменити иÑтинÑку љубав нити учинити људе Ñрећним. напротив, они их чинише Ñве неÑрећнијим, јер их из далека очараваху а из близа Ñ€Ð°Ð·Ð¾Ñ‡Ð°Ñ€Ð°Ð²Ð°Ñ…Ñ ƒ. у цвету - руже, у зрелоÑти - чичак. многе жеље проузроковаш е иÑтињеноÑÑ‚ Ñрца људÑког, и Ñукобе унутра и Ñпоља међу Ñиновима човечјим. дивно то објашњавају апоÑтоли божији. прво јаков брат гоÑподњи. "откуда Ñу ратови и раÑпре међу вама? не отуда ли, од ÑлаÑти вашијех, које Ñе боре у вашим удима? желите и немате? убијате и завидите, и не можете да добијете ... иштете и не примате, јер зло иштете, да у ÑлаÑтима Ñвојијем трошите" (јаков, 4, 1-). по том петар: "љубазни, молим ваÑ, као гоÑте и дошљаке, да Ñе чувате од тјелеÑнијех жеља, које војују на душу". (и пет. 2, 11) а павле опомиње: "по духу ходите и жеља тјелеÑнијех не извршујте" (галат. 5, 16). и још много и много Ñличнога.
44. ај, кћери моја, гле како Ñе губљењем љубави губила и ÑвеÑÑ‚ људÑка о иÑтини. јер Ñу љубав и иÑтина нераздвојни. отуда, као што Ñу многе жеље замениле љубав, тако Ñу многи лажни појмови заменили иÑтину, а лажни богови јединог иÑтинитог бога. Ñвакој људÑкој жељи одговарало је неко лажно божанÑтво. то Ñе јаÑно види из Ñвих митологија, нарочито јелинÑке, која је до Ñитница обрађена и, на жалоÑÑ‚, великим пеÑницима опевана. жеље и ÑтраÑти људÑке пројектоване Ñу у личне богове и богиње, те тако људи "залудјеше у Ñвојијем миÑлима и потамње неразумно Ñрце њихово" (рим. 1, 21-22). но и кад полудеше "грађаху Ñе мудри", што и јеÑте оÑобина најопаÑнијег лудила.
45. Ñа оне иÑте три главне жеље, које је зли дух изазвао у евином Ñрцу да би јој иÑпразнио Ñрце од љубави, кушао је тај иÑти зли дух и хриÑта ÑпаÑитеља у пуÑтињи изнад јерихона. а то Ñу: жеља за земаљÑком наÑладом, жеља за поÑедовањем Ñвега што очи виде, и жеља за познањем - Ñве мимо и наÑупрот бога и божије љубави. а иÑÑƒÑ Ð³Ð° отера од Ñебе заповеднички (а не као ева). иди од мене Ñатано (мат. 4, 10).
46. тако Ñин божији на почетку Ñвоје ÑпаÑоноÑне Ñлужбе људима. а на крају рече иÑÑƒÑ Ñвојим ученицима: "ево иде кнез овога Ñвијета (тј. кнез Ñвих Ñујетних жеља и лажи) и у мени нема ништа" (јов. 14, 30) тј. ни једне од тих ÑмртоноÑних жеља. колика је раздаљина између бога и Ñатане, толико између Ñујетних жеља и љубави.
47. љубав је бог. Ñамо Ñе кроз бога може љубити Ñтворење божије. и најружније. зато прва заповеÑÑ‚ глаÑи: "љуби гоÑпода бога Ñвојега", па тек онда друга: "љуби ближњега Ñвојега". без љубави к богу Ñвака друга љубав је нереална и нетрајна. као врућ ветар долази и пролази, уÑтупајући меÑто мразу. чак ни Ñамог Ñебе човек не уме љубити без љубави к богу. Ñамо кроз бога човек може љубити Ñебе ко твар божију. о Ñамољубљу каже блажени диодор: "ко Ñебе љуби, тај не може бога љубити".
48. кад хриÑÑ‚Ð¾Ñ Ð·Ð°Ð¿Ð¾Ð²ÐµÐ´Ð°: љуби Ñвога ближњега. он не миÑли, као многи, да треба да љубимо Ñамо добре и праведне и здраве и угледне, него и недобре и неправедне и болеÑне и губаве и грбаве и Ñлепе и полуделе и ружне и гадне и одвратне. речју, Ñве оне које је он љубио, и нико други. а ово је немогуће човеку који не љуби бога, и који кроз љубав према богу као кроз небеÑну призму не проÑтире љубав Ñвоју на Ñве оне које је бог Ñаздао. као кад неко од заљубљених људи воли не Ñамо заљубљено лице, него и његовог Ñакатог Ñродника, и не Ñамо његову нову Ñвилену хаљину, него и дроњу његову.
49. љубав није једно од оÑећања Ñрца. љубав је царица Ñвих оÑећања, племенитих и позитивних. преподобни теодор едеÑки каже: "љубав је Ñ Ð¿Ñ€Ð°Ð²Ð¾Ð¼ названа матером врлина, главом закона и пророка". Ñва оÑтала племенита и позитивна оÑећања јеÑу као њене дворÑке даме. зато апоÑтол и пише колошанима, да је љубав ÑавршенÑтво. "љубав је Ñвеза ÑавршенÑтва". (кол. 3, 14). а Ñолуњанима: "гоÑпод да управи Ñрца ваша на љубав божију" (ii Ñол. 3, 5). ваиÑтину, љубав је најкраћи пут у царÑтво небеÑно. љубав уништава раздаљину између бога и човека.
50. чуј Ñада, кћери, и ову тајну. бог је Ñавршена личноÑÑ‚, зато је он и Ñавршена љубав. бог је Ñавршена личноÑÑ‚, зато је он и Ñавршена иÑтина. бог је Ñавршена личноÑÑ‚, зато је он и Ñавршен живот. Ñтога је хриÑÑ‚Ð¾Ñ Ð¸Ð·Ñ€ÐµÐºÐ°Ð¾ ваÑиони потреÑне речи: "ја Ñам пут, иÑтина и живот", (јов. 14, 6) разумевајући под путем љубав. зато је љубав, као пут, Ñтављена на прво меÑто. јер Ñе Ñамо кроз љубав поÑтиже иÑтина и живот. Ñтога је опет речено у пиÑму божијем: "ако ко не љуби гоÑпода иÑуÑа хриÑта, нека буде проклет". (i кор. 16, 22). како да не буде проклет онај ко је без љубави, па ÑледÑтвено и без иÑтине и живота? тиме је Ñам Ñебе проклео.
51. тело не може ни љубити ни мрзети. не може Ñе тело заљубити у тело. ÑпоÑобноÑÑ‚ за љубав припада души. кад Ñе душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. кад Ñе душа заљуби у душу, не кроз бога, то је или дивљење или Ñажаљење. кад Ñе пак душа кроз бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. то је права љубав, кћери моја. а у љубави је живот.
52. научник привлачи знањем, богаташ богатÑтвом, леполик лепотом, вештак вештином. Ñвак од њих привлачи ограничен број лица. једино љубав привлачи Ñва људÑка бића. привлачноÑÑ‚ љубави је неограничена . и учен и неук, и богат и Ñиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болеÑтан, и млад и Ñтар - Ñви хоће да буду љубљени. хриÑÑ‚Ð¾Ñ Ñ˜Ðµ раÑпроÑтро Ñвоју љубав на Ñве, и љубављу привукао к Ñеби Ñве. Ñвојом љубављу он је обухватио и мртве, давно иÑтрулеле и од људи заборављене.
53. човек и мртав жели да буде љубљен. и поÑле Ñмрти бори Ñе против Ñмрти. зато Ñе многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према Ñеби и поÑле Ñмрти. и жив и мртав човек жели да буде љубљен. Ñродници могу да имају љубав према умрлим Ñродницима. а хриÑÑ‚Ð¾Ñ Ñ€ÐµÑ‡Ðµ: "кад ја будем подигнут од земље, Ñве ћу привући к Ñеби" (јован. 12, 32). подигнут на крÑÑ‚ он је Ñвојом жртвом из љубави према Ñвима привукао к Ñеби Ñве, чак и душе умрлих из ада. пре хриÑта, кћери моја, није поÑтојала наука о љубави, нити религија љубави.
54. апоÑтол љубави и ÑловеÑноÑти, Ñвети јован, пише: "не љубите Ñвијета ни што је у Ñвијету. ако ко љуби Ñвијет, нема љубави очине у њему" (i јов. 2, 15). и даје разлог зашто не треба љубити Ñвет. зато "што Ñве што је на Ñвијету, тјелеÑна похот, и похот очију, и гордоÑÑ‚ живота, није од оца, него од овога Ñвијета. и Ñвијет пролази и похот његова, а који твори вољу божију оÑтаје вавијек". (i јов. 2, 16-17). дакле троје: похот телеÑна, похот очију и гордоÑÑ‚ живота (првенÑтвено због знања)" - три праÑтаре Ñаблазни, којим Ñатана превари еву; али не и хриÑта.
55. Ñвети антоније велики каже: "почетак греха јеÑте похот; почетак ÑпаÑења и царÑтва небеÑног јеÑте љубав". љубав и похот Ñу Ñупротне. ко похот назива љубављу, греши Ñе о љубав. јер је љубав духовна, чиÑта и Ñвета, а похот је телеÑна, нечиÑта и неÑвета. љубав је нераздвојна од иÑтине, а похот од илузије и лажи. нормално узев, права љубав поÑтојано раÑте у Ñили и одушевљењу без обзира на човечију ÑтароÑÑ‚; похот пак брзо пролази, прелази у одвратноÑÑ‚, и чеÑто води очајању.
56. што код животиња није за оÑуду, код људи је за оÑуду. Ñве наше знање о животињама не може нам објаÑнити унутарња оÑећања животиња. ми не знамо шта је унутра у њима, него Ñамо што је Ñпоља. али извеÑно можемо рећи, да оне живе по Ñвојој природи, по дару и опредељењу творца, једнако и од увек, Ñвака у Ñвом роду, и непогрешно. не може Ñе ни говорити о греху код животиња. али човек чини грех, ако живи пожудама животињÑким. па још кад те пожуде назива Ñветим именом љубави! нити Ñе човек може ÑпуÑтити до животиње а да Ñе не ÑпуÑти ниже од животиње.
57. ако неки говоре: па и човек мора живети по природи, ми питамо по којој природи? да ли по оној првоначалној , безгрешној, рајÑкој, како је бог Ñтворио човека, или по оној другој, болеÑној, пониженој, демонима загађеној, пороцима унакаженој, ÑтраÑтима умртвљеној? јер не Ñвори бог човека као што Ñтвори Ñву оÑталу природу, него на оÑобит начин. и поврх Ñвега даде му влаÑÑ‚ над оÑталом природом. тиме је човек јаÑно изузет од друге физичке природе, рибље, тичје, зверÑке, и уздигнут изнад Ñвих зоологија и мајмунологијР°. хриÑÑ‚Ð¾Ñ Ñ˜Ðµ дошао, да обнови ону прву и праву природу човечију. и Ñамо ко живи том обновљеном природом, живи заиÑта по природи човечијој. зоологија је иÑпод ногу антропологиј е.
58. човек обновљен хриÑтом живи обновљеном природом, обновљеним умом, Ñрцем и вољом. Ñве три ове копање душе заквашене Ñу у њега кваÑом духа Ñветога. да би тако Ñве три подједнако ÑмеÑтиле у Ñебе тројичну љубав небеÑну, која "превазилази разум". зато апоÑтоли говоре о "новом човеку" на подобије хриÑта. и зато иÑти апоÑтол вели: "Ñтаро прође, гле Ñве ново поÑтаде". (п кор. 5, 17).
59. да Ñтаро прође, и ново поÑтаде; да Ñе зарђало гвожђе претвори у Ñјајан челик; да Ñе брда наÑлагане нечиÑтоте на људÑки род баце у бездан, зато је требала јача Ñнага од човечије, и непојамно велика љубав према Ñтворењима презреним и од Ñамих Ñебе. на земљи није било ни те Ñнаге ни те љубави, ни храброÑти. она је требала доћи Ñ Ð½ÐµÐ±Ð°. и дошла је. јер "бог тако возљуби Ñвијет, да је и Ñина Ñвог јединородног дао, да нико ко њега вјерује не погине, него да има живот вјечни" (јов. 3, 16). тако је Ñишао Ñе неба Ñин божији, "божија Ñила и божија премудроÑÑ‚", да љубављу Ñвојом оживи замрли Ñвет.
60. два пута Ñе потреÑла земља од љубави хриÑтове: прво када је у мукама на крÑту умро, да би род људÑки иÑкупио од греха и Ñмрти; други пут, када је оÑлободивши узнике из ада ваÑкрÑао у Ñјају и Ñлави. та два потреÑа била Ñу и прошла. али Ð¿Ð¾Ñ‚Ñ€ÐµÑ Ñрца људÑких од његове пламене љубави продужен је најпре кроз прву чету његових апоÑтола и жена мироноÑица, па кроз армије његових даљих Ñледбеника кроз Ñве векове и по Ñвој планети земној. раÑпаљен љубављу хриÑтовом његов негдашњи гонитељ узвикнуо је: "Ñматрам Ñве за трице, Ñамо да хриÑта добијем"
61. тај иÑти Ñавле, - павле пише као муњама а не пером: "ко ће Ð½Ð°Ñ Ñ€Ð°Ñтавити од љубави божије? невоља или туга? или гоњење? или глад? или голотиња? или Ñтрах? или мач? као што Ñтоји напиÑано: за тебе Ð½Ð°Ñ ÑƒÐ±Ð¸Ñ˜Ð°Ñ˜Ñƒ поваздан, држе Ð½Ð°Ñ ÐºÐ°Ð¾ овце које Ñу за клање. али у Ñвему овоме побеђујемо ради онога који Ð½Ð°Ñ Ñ˜Ðµ љубио. па знам јамачно, да ни Ñмрт, ни живот, ни анђели, ни поглаварÑтва , ни Ñиле, ни Ñадашње, ни будуће, ни виÑина, ни дубина, ни друга каква твар не може Ð½Ð°Ñ Ñ€Ð°Ð·Ð´Ð²Ð¾Ñ˜Ð¸Ñ‚Ð¸ од љубави божије, која је у хриÑту иÑуÑу гоÑподу нашем" (тим. 8. 35-39). знај, кћери, да Ñве паклене хорде узмичу иÑпред човека Ñа оваквом љубављу.
62. "ја Ñам дошао да бацим огањ на земљу", (лук. 12, 49) рече гоÑпод. то је небеÑни огањ љубави, у ком нема дима, нити ма чега телеÑног ни материјалног , ни пожудног ни неÑветог. оваквом љубављу били Ñу запојени и опојени, Ñви апоÑтоли, као и многи Ñветитељи и Ñветитељке. Ñрца њихова била Ñу иÑпражњена од жеља телеÑних и пролазних, и уздизала Ñу Ñе Ñамо к њему, једином љубљеном, не тражећи од Ñвета ништа и дајући Ñвету Ñве, њега ради.
63. таква Ñвецела љубав може Ñе одноÑити Ñамо на личноÑÑ‚, а не на неки принцип или закон или природу. гле, и земаљÑка љубав - уколико Ñе она може назвати љубављу - везана је за неку личноÑÑ‚, а не за принцип, или закон, или немушту творевину. узалуд Ñу Ñе трудили мудраци земаљÑки, и пре и поÑле хриÑта, да убеде народе у безличнога бога. Ñипали Ñу воду у решето. но ни народи, који Ñу веровали у личнога бога, или богове, никада ниÑу имали у Ñвојим пантеонима једнога бога Ñа таквом и толиком љубављу, каква Ñе у ÑтварноÑти јавила Ñвету кроз личноÑÑ‚ иÑуÑа хриÑта, богочовека.
64. љубав коју је хриÑÑ‚Ð¾Ñ Ñ˜Ð°Ð²Ð¸Ð¾ Ñвету, душо моја, јеÑте љубав од "прије поÑтања Ñвијета" (јов. 17, 24). та љубав дакле није времена него вечна, нити је Ñпоља него унутра. "ја Ñам у оцу Ñвојему, и ви у мени и ја у вама" (јов. 14, 20). а где је Ñин ту је и отац и дух Ñвети. он хоће да Ñвојом љубављу иÑпуни Ñвеколико тројично јеÑтеÑтво човекове душе. мада је он домаћин, ипак као Ñмеран гоÑÑ‚ куца на Ñвако Ñрце човечије. јер је даровао Ñлободу човеку, и не намеће Ñе. благо оном ко Ñвоју Ñлободу потчини његовој љубави! "ући ћу к њему и вечераћу Ñ ÑšÐ¸Ð¼, и он Ñа мном" (откров. 3, 20). Ñрећан је ко драговољно отвори Ñрце иÑуÑу који му доноÑи љубав а Ñа љубављу и живот и мир и радоÑÑ‚.
65. због љубави према души човечијој гоÑпод хриÑÑ‚Ð¾Ñ Ð±Ñ€Ð¸Ð½Ðµ и о телу човечијем као возилу душе. он храни гладне у пуÑтињи, лечи телеÑне болеÑти на људима, ÑпаÑава их од бура и ветрова, чиÑти их од злих духова. он Ñе дохвати гнојавих очију Ñлепаца, тиче руком лепрозне и мртве, иÑправља згрчене и грбаве. и грбаве, кћери моја, запамти. најодвратниј а тела ниÑу њему одвратна, нити најлепша привлачна. он рачуна једино Ñа душама, које раÑту и Ñазревају у телеÑним границама. Ñа духовним плодом Ñваког тела он рачуна. и он још зна, да чеÑто најгрбавије јабуково дрво даје најÑлађи плод. запамти ово, кћери.
66. зна гоÑпод вредноÑÑ‚ телеÑа људÑких. шта је тело он је рекао кроз Ñвоје пророке и апоÑтоле и Ñвештене пеÑнике: дим што ишчезава, трава што Ñе Ñуши, цвет што вене, прах од праха. људи гледају на кола по кратковидоÑÑ Ð¸ и Ñујети; на возило гледају а не на возара. он пак пре гледа на возара Ñкривеног у колима. Ñва брига и љубав његова управљена је на невидљивог возара у колима, тј. на душу у телу. а што он оправља и чиÑти кола, то је због возара. што он лечи и храни тела људÑка, то је због беÑмртне душе људÑке. јер, "каква је кориÑÑ‚ човијеку да Ñав Ñвијет добије а души Ñвојој нахуди" (мат. 16, 26)?
67. гоÑпод иÑÑƒÑ Ñ‡ÐµÑто понавља опомену људима, да не брину о јелу и пићу и одећи. ово је главна брига незнабожаца а не његових Ñледбеника. није доÑтојно Ñинова божијих, да оно што је главно за животиње буде главно и за људе. онај ко Ð½Ð°Ñ Ñ˜Ðµ позвао као Ñвоје гоÑте у овај Ñвет, зна шта нама треба и поÑтараће Ñе за наÑ. или да миÑлимо, да је бог лошији домаћин од човечијих домаћина? да не буде. Ñа Ñвима нашим бригама о телу ми га не можемо ÑпаÑти од ÑтароÑти, болеÑти, Ñмрти и трулежи. но знамо, да Ñвемогући, који је наше душе обукао у ово пречудно Ñаткано извезено тело од земље, које ми Ñматрамо Ñкупоценим а он јевтиним, обући ће Ð½Ð°Ñ Ð¿Ð¾ Ñмрти у неÑравњено лепша тела, беÑмртна и нераÑпадљива , која нити ће боловати нити Ñтарити. то је обећао учинити онај који Ð½Ð°Ñ Ñ˜Ðµ из чиÑте љубави Ñтворио, и који очекује љубав као одговор на љубав.
68. љубав к богу изгони Ñваки Ñтрах из душе оÑим Ñтраха од греха. да, љубав појачава Ñтрах од греха. Ñтрах од греха то и јеÑте Ñтрах од бога. велики љубитељи хриÑта ниÑу Ñе Ñтрашили ни људи ни зверова ни немаштине ни Ñмрти. чак Ñу Ñе радовали Ñтрадањима за онога, који за њих поÑтрада, да би били Ñлични њему. и волели Ñу што пре умрети и овај Ñвет оÑтавити, Ñамо да би што Ñкорије били Ñа љубљеним гоÑподом. апоÑтол то Ñведочи: "не бојимо Ñе, вели, и много више волимо изићи из тијела (возар из возила) и ићи ка гоÑподу". јер Ñу били уверени, да кад им душа напуÑти ову Ñмртну телеÑну кућу уÑелиће Ñе у "кућу вијечну на небеÑима". па каже: "затим уздишемо". (ii кор. 5, 1-2).
69. не неки земаљÑки него небеÑни пример љубави препоручује хриÑÑ‚Ð¾Ñ Ñвојима: "ако заповеÑти моје уздржите, оÑтаћете у љубави мојој, као што ја одржах заповијеÑти оца мојега и оÑтајем у љубави његовој" (јов. 15, 10). а Ñве његове заповеÑти Ñадрже Ñе у једној: "љубите". Ñве пак оÑтале заповеÑти његове, као: заповеÑÑ‚ о молитви, милоÑтињи, ÑмерноÑти, чиÑтоти, трпљењу, пожртвовању, храброÑти, безбрижноÑти , праштању, бдењу, радоÑти и др. јеÑу појединачни зраци љубави. ко задобије царицу врлина, задобија и Ñву Ñвиту царичину.
70. у Ñвима књигама новог завета љубав је Ñтављена изнад Ñвих других врлина и заповеÑти, као Ñвеобухватна . познате Ñу речи апоÑтола павла о љубави: "ако језике човечије и анђелÑке говорим, а љубави немам онда Ñам као звоно које звони и прапорац који звечи, ако имам прораштво и знам Ñве тајне и Ñва знања, и ако имам Ñву вјеру да и горе премијештам, а љубави немам, ништа Ñам. и ако раздам Ñве имање Ñвоје, и ако предам тијело Ñвоје да Ñе Ñажеже, а љубави немам, ништа ми не помаже. љубав дуго трпи, милокрвна је; љубав не завиди; љубав Ñе не велича; не надима Ñе; не чини што не ваља, не тражи Ñвоје, не Ñрди Ñе, не миÑли о злу; не радује Ñе неправди, а радује Ñе иÑтини... а Ñад оÑтаје вјера, нада и љубав, ово троје; али је љубав највећа међу њима" (i кор. 13). никад лепша химна љубави није човечијим језиком изречена.
71. када божанствена љубав дође у срце човечије, с њом долази све, све, кћери моја: и мудрост и моћ и чистота и милосрдност и праведност и храброст и издржљивост и јасновидност и спокојство и веселост и свака доброта. а то је сасвим логично. јер бог који из љубави према нама "свога сина не поштедје него га предаде (на муке и смрт) како дакле да нам с њим не дарује" (рим. 8, 32). сва историја цркве потврђује ово. осветљени љубављу христовом простаци су постајали мудраци, плашљивци мученици, развратнице светитељке, тврдице добротвори, цареви и богаташи слуге христове, вуци јагањци а јагањци лавови. чудотворна сила христове љубави није престала с његовим одласком него се још умножила, веома се умножила.
72. свецелу своју љубав христос је дао људима. зато он и очекује свецелу љубав њихову. и твоју, душо мила. не само не трпи он подељеност нашег срца између бога и мамона, него захтева нешто што изгледа сасвим против природе људске. "ко љуби оца или матер или сина или кћер више него мене, није мене достојан" (мат. 10, 37), па још то појачава: "ко не мрзи на својега оца и на матер, и на жену, и на дјецу, и на браћу, и на сестре, и на саму душу своју, не може бити мој ученик" (лука, 14, 26). наравно, да је ово немогуће сваком човеку сем ономе ко отвори своје срце к богу, те свемогући учини немогуће могућим. "љубав заправо нема ништа осим бога, због тога што је бог љубав", пише свети нил синајски.
73. док човек не омрзне своју стару хаљину, не може пожелети нову. како ћемо постати "нова твар у христу", "нов човек", "синови светлости", ако не омрзнемо своју стару греховну душу, која је због робовања телу постала више тело него дух? стари човек је сав у страху од бога. страх му је почетак и свршетак. код новог човека страх је почетак а љубав свршетак. смрт за љубав христа јемство је живота вечног.
74. ко год се удаљи од љубави христове, пада у лудост телесних жеља, које не знају меру, нити им има броја. а у осветљеним љубављу не владају телесне жеље, него су равнодушни према свим прелестима овога пролазнога света. они "употребљавају овај свијет као да га не употребљавају, јер пролази обличје овога свијета" (кор. 7, 31). гледају на оно што се не види, а не на оно што се види. њихов поглед стално је прављен преко гроба ка ономе који их љуби и чека у красотама и радостима "што око не видје, ни ухо чу, нити у срце човијеку дође". (i кор. 2, 9). онамо је крајња сврха нашег путовања и наших трудова. кратки видици, лажни видици.
75. не може се имати права и стална љубав према богу, док се нема љубави према христу, нити се може имати љубави према ближњим док се прво нема љубави према христу. ово понављамо и понављаћемо. као што је речено: "во свјетје твојем узрим свијет". тако се може рећи: кроз љубав твоју и ми љубимо. само кроз љубав божију, оваплоћену у христу, ми можемо правилно љубити и бога и себе и своје ближње, чак и непријатеље. јер и за наше непријатеље христос умре. искључиво због те велике цене, којом христос искупи наше непријатеље, нама је омогућено љубити их, благосиљати и молити се за њих. све због христа а не због непријатеља божествени максим исповедник пише: "ко љуби бога, тај неизбежно љуби и ближњега". ми додајемо: ни бога не може љубити ко не љуби христа ваплоћеног сина божијег. у новом завету објављене су свету две основне догме: света тројица и ваплоћење сина божијега. љубав почива на овим двема догмама.
76. бог је благословио брак, најпре у рају, потом и у кани. браком два тела постају једно тело; две душе "нераздвојне и неслијане". два храма духа светога под једним кровом. зашто сједини бог два тела уједно? јер, "лакше је двома на путу него једном". јер се браком зауздава нечиста похот за телом, целисходним нецелисходно. јер множењем рода људског омогућава се и мноштво спасених жртвом христовом. јер телесни брак мужа и жене, у љубави везан и црквом благословен, јесте најизразитији симбол христовог духовног брака са црквом и са сваком душом хришћанском. и међу првим следбеницима господњим, апостолима и мироносицама, било је и брачних и небрачних.
77. монаштво је у идеји натприродно, анђелско. у многобројним примерима оно се показало, и показује, и у пракси натприродно и анђелско. али по речи самог господа то "не могу сви примити до оних којима је дано". којима је јасно отворен вид за царство небесно; којима је срце отворено искључиво за љубав христову којима је мило пењати се уз стрме духовне литице до висина неба, и који осете призив кроз благодат и силу божију, они примају без страха и без обзирања. такве христос храбри на монашки живот речима: "ко може примити нека прими". благо теби, кћери, што си могла примити оно што сви не могу, што си се определила за неподељену љубав.
78. мисао о безбрачности у име господа и у служби господу јако наглашава апостол павле, безбрачни апостол, говорећи (али не заповедајући): "хоћу да сви људи буду као и ја". и понавља: "а неожењенијем и удовицама велим: добро им је ако остану као и ја што сам" (i кор. 7, 7-7). но колико год апостол похваљује безбрачност господа ради, толико осуђује безбрачност ради жеља телесних. у првом случају љубав према господу замењује све жеље телесне, у другом жеље и похоте изгоне љубав и заузимају њено место.
79. монаштво није правило но изузетак, али изузетак без кога црква христова никад није била нити ће бити. слично неправилним глаголима (као: "бити"), без којих би говор био несавршен. велику строгост монашког живота у православној цркви могли су да издрже само они који су имали велику љубав према господу. због тога су они постали "свјетилници света" и "земни ангели и небесни человјеци", пример молитве и поста, правило вере и чистоте. "ко љуби разговор са христом, тај воли бити усамљен", вели свети исак сирин. усамљен разговор љубави са љубављу.
80. у житију светих налазимо необичне примере, где венчани пар договорно продужује живети девичанским животом као брат и сестра: (галиктион и епистима, алексије човек божији и др.). по пророчанству павловом,"да ће и они који имају жене бити као они који немају". (i кор. 7, 29). победиоци телесних жеља победили су змију која победи еву у рају.
81. о брачном животу довољно и јасно је написано у новом завету. апостоли свети, с очинском љубављу и строгошћу, опомињу и мужеве и жене и децу. старешинство мужа над женом сравњују са старешинством христа над црквом (i пет. 3, 1-8). љубав мужа према жени треба да је слична љубави христа према цркви, (i тим. 2, 9-15; 5, 1-15) за коју он себе принесе на жртву (i кор. 7, 11-16). удата жена "спасиће се рађањем дјеце, ако остане у вјери и љубави и светињи с поштовањем (тим. 2, 1-6); (i кор. 7, 7-8; 32-40). а која живи у насладама телесним, жива је умрла". деца да поштују и слушају своје родитеље. нема свезе без обавезе.
83. као што освећен брак символизује христово јединство са светом црквом и христов духовни брак са душом сваког верног, тако опет с друге стране прељуба и блуд символизују сатанизам, изневеру љубави божије, раскид јединства са богом. а то је по вољи сатани, који жели да изигра и осујети божју љубав у људима. њему је мрска чиста небесна љубав а пријатна телесна похот у свакој нечистоти. "бесплодна дијела таме" - то је његов мамац којим мами људе у пакао (ефес. 5, 11).
84. у светом писму божијем често се прељубом и блудом назива отпад од јединог бога и поклоњење идолима. пророци и апостоли громовнички осуђују оба ова срамна греха као душегубна. било да муж изневери жену, било да се поклони идолима, у оба случаја он отпада од бога и твори оно што је ђаволу угодно. љубав нема ништа заједничко са прељубом и блудом. ово двоје глуме љубав.
85. постоји један преступ против љубави, тежак као блуд и прељуба, и тежи. то је богоборство лицемерних старешина народних, који језиком изјављују своју љубав према народу, а у души презиру народ. под формом закона они пљачкају и гњече народ, и одбацују "правду и милост и вјеру". то су они којима бог смета а христос досађује, па лукаво раде, да удаље народ од бога а христа распну. то су највећи непријатељи народни, који прогоне и убијају праве пријатеље народне. једино њих је христос ставио испод блудница и цариника, говорећи фарисејима: "заиста вам кажем, да ће цариници и блуднице прије вас ући у царство божије" (мат. 21, 31).
86. благоухање љубави! кад жежемо тамјан, ми мислимо на благоухани мирис небесне љубави. дух свети као небесни огањ уноси топлину љубави у срца људска, а као свеж ветар разгони греховни смрад и штити христов мирис по свету. тај мирис носили су у себи сви свети. људи су га осећали и од живих светитеља и од њихових моштију. апостол о томе говори: "ми смо христов мирис богу", мирис познања истине и сладости љубави. (ii кор. 2, 14-16).
87. у црквеним песмама спомиње се "благоуханије раја". тај мирис испуњавао је како господа тако кроз господа и све његове следбенике, који смрад телесних жеља заменише благоуханијем свете љубави божије. христов мирис пак не дејствује подједнако на све, него "једнима је мирис смртни за смрт, другима мирис животни за живот" (ii кор. 2. 16). јер једини одгоне тај мирис смрадом греха, а други га очувају до краја, стражећи над својим срцем и трудећи се да у свему буду угодни христу с љубављу и да приме у себе благоуханије раја.
88. "обрекох, вас мужу једноме, да девојку чисту изведем пред христа", пише павле коринћанима, огрезлим у телесним жељама и беспутствима. то је задатак цркве; наиме, да очисти верне од сваке прљавштине греха и страсти, и да их учини чистим и светим девојкама, невестама пречистог и пресветог христа цара. преподобни теогност пише: "нема другог тако великог подвига као што је подвиг целомудрија и девствености. који чесно одрже безбрачност, изазивају дивљење анђела и задобијају венце мученичке". у српској народној поезији горови се о "мирису душе дјевојачке". то је мирис чистоте и светиње, кћери моја.
89. на истоку људи умеју да разликују мирис душе крштене и душе некрштене. пчеле по мирису осете човека злотвора, и одмах га нападају. дивљи зверови прилазили су светим људима и женама и умиљавали се око њих. осећали су мирис љубави. камо ли да апостоли не осећају тај неземни мирис љубави (флип. 4, 18). бог није могао да поднесе мирис жртава од стране безаконика и лицемера. нису жртве криве (иса. 1, 13). жртве су мирисале својим природним мирисом као и увек. али су душе оних који су приносили жртве заударале зловонијем.
90. љубав много прашта. и због љубави прашта се све. гордо оправдање себе супротно је љубави. фарисеј симон наругао се исусу, што је дозволио жени јавној грешници, да му мије ноге својим покајничким сузама и отире својом косом (признајући да има греха колико косе на глави). исус укори фарисеја говорећи: "опраштају јој се греси многи, јер је велику љубав имала". према коме љубав? према њему, који је био на путу за голготу, да и њене грехе, као целог света, опере не сузама но крвљу.
91. христос по љубави тражи нас а не наше. а људи због недовољне љубави више траже његово него њега. ишту од њега и хлеб и дажд и плодородност и здравље и све земаљско. и он то све даје с тугом што не ишту њега. заборављају, да кад добију њега, добију све с њим. апостол му говори: "сматрам све за трице, само да христа добијем" . с друге стране опет пише он вернима: "не тражим што је ваше него вас" (ii кор. 12, 14).
92. љубав и мираз не слажу се. то си ти искусила горко, кћери моја. искање мираза, одсуство љубави. у тропару светим девицама мученицама православни песник је дивно описао њихову љубав ка христу: "јагница твоја. исусе виче великим гласом. тебе, жениче мој љубим, и тебе иштући страдам - и умирем за тебе да би и живела с тобом; но као жртву непорочну прими мене, која се из љубави жртвујем за тебе". то је оно што христос очекује од својих невеста; душе њихове, с пламеном љубављу, а никакав мираз. она твоја три вереника, кћери моја, нису хтели себе теби дати но продати.
93. о, христу као женику и његовом мистичном (тј. духовном) браку са душама појединачно и са црквом као целином много се писало у православној теологији. у причи о браковима царевог сина христос је очигледно мислио на себе као тог царевог сина и женика. а што каже браковима а не браку, то је зато што он очекује венчање са многим душама људским, које њега у овом животу буду љубиле као он њих. неће се сви позвани одазвати, јер су сувише спутани телесним жељама и венчани за земљу. но и без њих "столови се напунише гостију". тако ће се напунити небесно царство, чертог христов, душама верним њему и љубећи њега. а ко изостане, изостаће не зато што није добио позив, него што по својој вољи није се хтео одазвати позиву.
94. ма какве да су судбине људске на земљи, ма какве сплетке и препреке од сатане и безбожника, и ма колики да буде у последња времена отпад од истине и љубави христове, царство христово безусловно ће се напунити. или зар он, који нас је учио, да кад хоћемо да зидамо кулу, треба најпре да прорачунамо, можемо ли је довршити - зар он, да није унапред прорачунао како ће своје царство напунити? црква је тело његово. какво би било тело без свих својих делова и делића до најситнијих ћелија? зато ће господ и многе покајане грешнике и грешнице очистити и препородити тако да се достојно могу назвати његовим невестама. али само покајање је почетак личног труда у сусрет ка божијој благодати.
95. као што се родитељи радују кад неко воли и слави њихову децу, тако се и господ радује кад људи воле и славе његове светитеље. исто као да њега славе. "ко вас прима, мене прима", рекао је он. и ко христове свеце слави, христа слави. свеци прославише господа свога на земљи светом љубављу, и у многим напастима одржаше заповести његове. тако победише преисказаног звера мржње и пакости, првог човекоубицу. и не тражећи ништа за себе на земљи, добише све на небу. тако је и обећано (не кроз лажљива уста човечија него кроз истинита уста божија.): "ко побиједи, добиће све, и бићу му бог, и он ће бити мој син" (откр. ров. 21, 7).
96. ко ће победити? онај ко зна да је део тела христовога, па држи своје тело и душу у светињи, не као своје него као христово. онај ко гледа христа на крсту распета, па говори себи: ово је онај који мене љуби више него мајка моја; његове су муке због мојих грехова, и његова крв за моје очишћење и спасење. победиће сви они који за времена укрштују душе своје трепетом љубављу према вечном женику христу. да, сви они који сачувају добијени позив на небесну вечеру јагњета божијега. "благо онима који су позвани на вечеру свадбе јагњетове" (откров. 19, 9). позвани о дозвани. страх господњи почетак је мудрости, љубав је пуноћа и врхунац мудрости.
97. сви су људи позвани и бог хоће да се сви одазову. и многи, врло многи, већ су се одазвали у току минулих векова и још ће се многи одазвати. то ће бити тако велики сабор као кад би песак оживео у људе. тај сабор описује тајновидац јован овако: "потом видјех, и гле народ многи, којега не може нико избројити, од свакога језика и кољена и народа и племена, стајаше пред пријестолом и пред јагњетом, обучени у хаљине бијеле, и палме у рукама њиховијем" (откров. 7, 9). то празновање, та радост, нити је земљи позната нити доступна. то је празновање љубави, која ваистину превазилази сваки ум и сваку машту. то је неизмерно неизбројиво царство христово.
98. пази, кћери моја, и не превари се. колико је велика љубав јагњетова према онима, који са страхом и љубављу очуваше очев позив на свадбу сина, толико је страшан гњев јагњетов на оне, који тај позив примише али се не одазваше; или га вратише, или поцепаше, а позиваче - апостоле, мисионаре, свештенике - намучише. јер када јагње божије победи све зверове, у људском и нељудском облику и јави се свету, тада ће они ужаснути викати "горама и стенама: падните на нас, и сакрите нас од лица онога што сједи на пријестолу, и од гњева јагњетова" (откров. 6, 16). праведна је али страшна освета изневерене љубави.
99. кад један од супруга изневери супружанску верност, колики гњев, колика мржња, колика ларма по судовима! међутим ни један од супруга није жртвовао унапред за свога брачног друга ни једно око, ни једну руку, ни један прст. па ипак толика јарост. а христос даде цело своје тело да се ништи, сву своју крв да се излије, за сваку душу човечију. његов гњев против вероломника љубави, коју је он крвљу и смрћу запечатио, несравњено је оправданији од гњева сваког супруга на земљи. симеон нови богослов говори: "ако душа јавно или тајно замени љубав према женику христу љубављу ма кога другог предмета, постаје ненавистна и мрска женику". потруди се, кћери моја, да се научиш љубити христа изнад света и свега у свету и саму себе.
100. љубави не треба закон. љубав је закон над законима. то је нови закон, или нови завет христов. "знамо, да онима који љубе бога, све иде на добро", вели апостол (рим. 8, 28). може пут љубави бити с препонама или тегобама, али и по речи божијој и по искуству људском тај пут непогрешиво води ка највећем добру.
101. много ти написах, кћери божија, а све се може у кратко овако рећи: "ако љубиш господа исуса христа, испунила си обе велике заповести о љубави. јер он је бог, и он је наш ближњи. да, наш најближи ближњи. о њему висе обе заповести о љубави, и првенствено на њега се лично односе. људима у старо време није било могуће љубити невидљивога бога. исус христос је јављени бог и истинити човек. богочовек, који се као бог љубави јавио и као човек љубави пострадао за нашу љубав. заиста ти кажем, таквога бога и таквога ближњега сасвим је лако љубити. и кроз њега све.
102. о, душо моја, ускоро ћеш све оставити и сви ће те оставити. пријатељи ће те заборавити. богатство ти неће требати, лепота ће увенути, снага нестати, тело иструнути, и душа наћи се у мраку. ко ће ти пружити руку у тами и осамљености? једини христос човекољубац, ако си се била за живота уз њега приљубила. он ће те извести из таме на светлост, и из осамљености на небесни сабор. мисли о томе дан и ноћ, и према томе се владај. нека ти је христос господ, цар љубави на помоћ. амин.
Напомена : Ово писаније посвећујем мојој духовној кћери, монахињи касијани, на читање и размишљање о ономе што је највеће на небеси и на земљи.
Смерни раб Божији † Калистрат ...
СВÐКРТÐЈÐРБИВРЈÐÐ’ÐÐ ......................
Ðеколико дана трудили Ñу Ñе Павле Сарајлија и Марко Кнежев, да препишу оба рукопиÑа за Ñебе, тј. пиÑаније Јове Сарајлије и пиÑаније оца КалиÑтрата. Игуман милешевÑки толико Ñе радовао налаÑку овог другог пиÑанија, да га није дао никако изнети ван конака. Ðли је дозволио да Ñе препиÑује.
ПрепиÑивачи Ñу узели Ñобом копије, а оба оригинала Ñу Ñпојили уједно, и предали оцу игуману на чување где зна и како зна.
У овом поÑлу Ñамо др Сумрак није узео никаква учешћа. Ðије ни излазио из Ñвоје Ñобе. Једне ноћи падала је Ñтрашна киша, од вечера до јутра. Ујутру нађу доктора мртва, опружена уздуж гроба мати КаÑијане.
У његовој Ñоби нађена Ñу два пиÑма, једно на име Павла Сарајлије а друго на име оца игумана.
Прво пиÑмо глаÑило је :
Драги Павле, пријатељу мој,
ПоÑле дугогодишњег нашег пријатељÑтвР° налазим за потребно, да ти Ñе предÑтавим као непознат. Ја Ñам онај Ñтудент медицине, кога је "Грбава Јула" издржавала. Ја Ñам онај Ñкот, који је њу изневерио, и побегао уочи одређеног дана венчања у манаÑтиру Савини. Ја, нитков, доцније Ñам Ñе оженио једном злом женом, која ме је варала и презирала и тираниÑала, док ме најзад није покрала и одлутала у Ñвет. То је била прва казна Божија. Ðли грижа ÑавеÑти Ñледовала је као много тежа казна. Гоњен грижом ÑавеÑти ја Ñам Ñе наÑтанио у Сарајеву, када је КаÑијана већ била монахиња, и то чувена на Ñве Ñтране. Да би био ближе њој, и да би иÑпроÑио опроштај од ње. Ја Ñам Ñве иÑповедио оцу КалиÑтрату, и он ме је, поÑле дуге епитимије, разрешио од греха, када је од КаÑијане Ñазнао,да ми је и она опроÑтила. ОпроÑтио ми је духовник, опроÑтила ми она, али ја Ñам Ñеби још ниÑам опроÑтио, нити знам, да ли ми је Бог опроÑтио. У мојој глупој младоÑти ја Ñам њу презирао због њеног накарадног тела, а у пеленгоркој ÑтароÑти ја Ñам је обожавао изнад Ñвих људÑких бића. Јер Ñам Ñе уверио да је моја душа била накараднија и грбавија од њенога тела. Она је за мене поÑтала анђео у телу. Ја Ñе ниÑам уÑуђивао руковати Ñе Ñ ÑšÐ¾Ð¼, чак ни дотаћи Ñе хаљине њене. Кроз њу је небо блиÑтало неком надземаљÑком Ñветлошћу. Кроз њу Ñам ја познао Бога и повратио Ñе вери и цркви правоÑлавној. Од ње Ñам научио, да телеÑна љубав нема ништа заједничког Ñа правом, духовном љубављу. Кад Ñмо Ñе кренули из Сарајева ја Ñам оÑећао приближење Ñмрти. Ðапрегао Ñам Ñве Ñиле душевне, да ми подрже тело док не Ñтигнемо у манаÑтир. Ових дана Ñрце ми је Ñве Ñпорије куцало. ÐиÑам хтео умрети у Ñоби. Сишао Ñам у поÑледњем чаÑу да умрем покрај њеног гроба, мада и тога недоÑтојан. То је Ñве. ОпроÑти ми, пријатељу драги, и не дозволи да Ñе твоја духовна радоÑÑ‚ у овом Ñветом манаÑтиру помути ма и за један Ñ‡Ð°Ñ Ð¼Ð¾Ñ˜Ð¾Ð¼ Ñмрћу. Преко тебе завештавам Ñву Ñвоју имовину манаÑтиру Милешеву, овоме манаÑтиру Светога Саве и мати КаÑијане. Оно за мене предÑтавља прашину иÑто као и тело моје. ОпроÑти и оÑтај Ñ Ð‘Ð¾Ð³Ð¾Ð¼.
Твој љубећи те до гроба и поÑле гроба пријатељ
П. Сумрак
ПиÑмо игуману глаÑи:
Ваше Богољубије, драги ми оче Игумане,
ОпроÑти, и Ñамо опроÑти. Ðе дозволи никако, да Ñе моје одвратно тело погребе међу зидовима манаÑтирÑким . ÐедоÑтојан Ñам. Тело ме је навело на грех у младоÑти, а тај грех ми је тровао Ñав живот до Ñада. Заповеди, да Ñе плитко погребе изван зидова, покрај реке Милешевке. Кад надође река, нека однеÑе моје тело у Лим, а Лим у Дрину, и Ñве даље и даље до мора. Рти Ñе моли за моју грешну душу.
Клањам ти Ñе, целивам ти Ñвету деÑницу и молим за опроштај.
Грешни др Сумрак
ЗапрепашћењР. Ð*азна тумачења. Затим утишење. Свако чудо за три Ñата у манаÑтиру, где Ñе нижу нова и нова чудеÑа Божија, нове тајне као загонетке и њихове одгонетке. Док је народ говорио о Ñмрти докторовој, наједном Ñе пажња Ñвију окрете ка једном младом муÑлиману из Берана. Сишао Ñ ÑƒÐ¼Ð°. Он је трчао укруг око цркве од јутра до мрака. Ðарод га најпре Ñажаљевао, но поÑтепено то је поÑтала обична Ñтвар. И мало је ко обраћао пажњу на Ñš. Ðли једнога дана, када му је духовник читао ПÑалтир пред гробницом Светога Саве, он је још једанпут оптрчао око цркве и намах Ñе зауÑтавио.
- Где Ñам ја? упита зачуђено.
Оздравио је. Потвратио му Ñе ум. Плач од радоÑти његових Ñродника. Клицање и проÑлављање Светога Саве од Ñвега народа. Јавила Ñе тајна Божија, тајна Ñиле Божијег угодника Светога Саве, и Ñвих Ñветих МилешевÑких.
Павле Сарајлија, дотле утучен ненадном Ñмрћу Ñвога пријатеља Сумрака, наједном иÑпуни Ñе дивљењем овом новом чуду.
- То је заиÑта чудо Божије! узвикну он.
- Е мој, гоÑподине, немојте Ñе чудити, проговори један Ñтарац из ХиÑарџика. Ово меÑто је пуно пламена небеÑног. Ми одозгора Ñа ХиÑарџика чеÑто видимо ноћу како пламени избијају из ових гробова. Рније ни чудо. Ту Ñу безбројни мученици, калуђери, жене, девојке и деца, побијени од оÑманлијÑких Ñејмена и од аÑкера. Свему злу што Ñе догађало у царевини, Ñматрало Ñе кривим Милешево и Свети Саво. Па Ñу убијали невини народ, кога би год затекли у манаÑтиру. Има ту и муÑлимана, који платише главом Ñамо зато што Ñе нађоше на овом меÑту у време напада. Из гробова пламен, гоÑподине, пламен за пламеном. Понекад гледамо одозгора и миÑлимо - пожар у манаÑтиру! Велики пламен из гроба оца КалиÑтрата. Велики пламен из гроба мајке КаÑијане. Страшно је ово меÑто, гоÑподине. Слава Богу и Светоме Сави.
Сви монаÑи Ñа игуманом причали Ñу, како Ñе Ñваког понедеоника (а то је дан анђелÑки) из гроба КаÑијаниног ширио неки опојни и дивни мириÑ, као пуна врећа разгорелог тамјана. Тај мириÑ, веле, оÑећа Ñе надалеко по околним Ñелима. Рпонедеоник је био дан њене Ñмрти. И друга многа ÑведочанÑтва од Ñавременика о КаÑијани запиÑује Павле. Како је узимала децу од Српкиња и була у манаÑтир, да их она храни, купа и учи. Како је додиром Ñвоје руке болне лечила, како Ñе на молитви дизала у ваздух. Како Ñу Ñе пред њом црквена врата Ñама отварала. МуÑлимани Ñу је назвали Ðена, а Хришћани Сијана јер веле, да јој Ñе лице Ñијало. Природна лепота њеног лица повећана је духовном лепотом и добротом њене душе. Ðи поÑÑ‚, ни труд, ни ÑтароÑÑ‚ ниÑу могли потамнети Ñјај њеног лица.
Ðаше Сарајлије оÑтали Ñу у Милешеву, како Ñу предвиђали до СпаÑовдана, храмовног празника манаÑтира Милешева. Јер као што краљ Стеван Првовенчани поÑвети Ñвоју задужбину Жичу ВазнеÑењу ГоÑподњем, тако и његов Ñин краљ ВладиÑав ову Ñвоју задужбину, Милешево, поÑвети иÑтом празнику. Рово би друга година оÑлобођења Гроба Савинога, не Ñамо од Турака него и од још горих ÑрпÑких непријатеља, на жалоÑÑ‚ крштених.
И би велико Ñлавље, као некада у времена царÑтвена. По жељи СарајевÑких гоÑтију духовници одржаше параÑÑ‚Ð¾Ñ Ñвима "оцима и братији нашој", који од КоÑова до наших дана редом, Ð¿Ð¾Ñ˜Ð°Ñ Ð·Ð° појаÑом плаћаху Ñтрашну цену праве вере и златне Ñлободе. РпоÑле параÑтоÑа отпојаше велико благодарење Богу.
Трећи дан поÑле Ñлаве три ландау фијакера јездила Ñу низ реку Лим ка Сарајеву. Сада Ñа једанаеÑÑ‚ путника. Три дана разговараху путници о Ñвему што њихове очи видеше и Ñрца оÑетише у манаÑтиру Милешеву. И Ñрећно Ñтигоше у Сарајево не довршивши разговор.
**** крај ****
Pokreće vBulletin® verzija 4.2.0 Copyright © 2026 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.